Тіманова О. С.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ АНАЛІЗУ ГРОШОВИХ ПОТОКІВ ПІДПРИЄМСТВА

 

Необхідність дослідження теоретичних засад аналізу грошових потоків підприємства та їх оптимізації, зумовлена обмеженим характером цих ресурсів, а також взаємозв’язком ефективного управління ними з подальшим розвитком підприємства та кінцевим результатом його діяльності. В умовах економічної та політичної нестабільності, особлива увага приділяється поглибленому дослідженню проблеми оптимізації грошових потоків, які обслуговують всі види діяльності організації. 

Оптимізація грошових потоків – найважливіший фактор у забезпеченні фінансової спроможності і стійкості компанії. Саме раціонально організовані грошові потоки – симптом фінансового «здоров’я» компанії.

Узагальнюючи існуючі наукові дослідження з питань оптимізації грошових потоків підприємств та управління ними, можна виділити п’ять етапів їх комплексного аналізу:

1. Ознайомчий (попередній) аналіз заснований на первинному знайомстві зі звітом про рух грошових коштів, при якому визначається якість звіту, повнота відображення показників, характер діяльності та загальний стан грошових потоків господарюючого суб’єкта.

2. Структурний аналіз – стандартний етап для будь-якого економічного аналізу, який пов'язаний з визначенням структури і динаміки окремих статей звіту на всіх напрямках діяльності, розрахунок темпів росту та приросту, питомої ваги припливів і відтоків до загального підсумку.

3. Коефіцієнтний аналіз – найбільш важливий етап, так як саме він визначає рівень відхилення від планових і нормативних значень різних відносних показників, що характеризують грошові потоки, ефективність і якість використання наявних коштів організації, рівень платоспроможності, ліквідності та фінансової стійкості компанії, ліквідність грошового потоку. Немає інформації про нормативні значення багатьох коефіцієнтів, тому базою для порівняння найчастіше є показники попередніх років.

4. Факторний аналіз – на цьому етапі проводиться відбір факторів, що визначають досліджувані результативні показники та виявляється взаємозалежність і взаємовплив кожного фактора.

5. Комплексний висновок здійснюється на основі отриманих результатів попередніх етапів, які дозволяють зрозуміти сутність фінансових операцій, оцінити підсумки минулої діяльності, виявити незбалансованість між обсягом надходження та обсягом використання грошових коштів, вжити заходів щодо недопущення цього в майбутньому. Таким чином, даний етап є основою для розробки програми оптимізації грошових потоків у наступних періодах, у т. ч. з метою фінансового оздоровлення організації.

З усіх перерахованих етапів особливо важливий п’ятий. У літературі виділяються різні групи показників [1, с. 178], за якими можуть бути розраховані коефіцієнти для аналізу різних аспектів організації грошових потоків підприємства та їх раціонального використання (табл. 1).

 

Таблиця 1. Показники аналізу грошових потоків

Група показників

Економічна сутність

1.

Показники оцінки грошового потоку від поточної діяльності

Дають змогу оцінити ступінь ефективності операційної діяльності, виявити помилкові висновки при використанні зазначеної групи коефіцієнтів в загальній системі фінансових показників

2.

Показники ліквідності

Є індикаторами загального рівня фінансової стійкості організації

3.

Інвестиційні показники

Виступають основою оцінки ступеня внутрішнього самофінансування, а також визначають економічний ефект інвестиційних вкладень

4.

Показники фінансової політики

Аналізуючи обсяги та структуру різних видів джерел фінансування, суб’єкт робить висновок про фінансову рівновагу організації та її залежність від переважно зовнішніх джерел фінансування

5.

Показники рентабельності

Є індикаторами прибутковості та ефективності діяльності організації

6.

Оцінка «якості» виручки від продажу

Дає змогу відобразити рівень розбіжності планової та звітної величини виручки

7.

Показники платоспроможності

Відображають здатність господарюючого суб’єкта вчасно та в повному обсязі розраховуватись за своїми зобов’язаннями

 

Результатом комплексного аналізу грошових потоків підприємства повинна бути правильно сформована тактика їх ефективної оптимізації, що включає в себе:

-     визначення обсягу та джерел одержання грошових засобів;

-     виявлення основних напрямів розподілу та використання грошових коштів та їх доцільність;

-     розрахунок спроможності підприємства за результатами теперішньої діяльності забезпечувати перевищення обсягу надходжень грошових коштів над поточними витратами, визначення сталості такого перевищення;

-     визначення здатності суб’єкта підприємницької діяльності розраховуватись за своїми терміновими зобов’язаннями;

-     встановлення підприємством мінімального обсягу отриманого прибутку для задоволення поточної потреби в грошах, а також достатньої суми власних ресурсів підприємства для здійснення інвестицій;

-     формулювання висновків про причину різниці між величиною отриманого прибутку та обсягом фінансових ресурсів [2, с. 40].

Таким чином, для кожного суб’єкта господарювання важливим є аналіз та оцінка ефективності організації його грошових потоків. Результатом такого аналізу буде  сформована тактика дієвого механізму організації грошових потоків підприємства, яка дозволить їх оптимізувати.

 

Список використаних джерел:

1. Єфімова О. Аналіз фінансової звітності / О. Єфімова, М. Мельник. – М. : ОМЕГА-Л, 2006. – 178 с.

2. Кузнєцова І. Управління грошовими потоками підприємства / І. Кузнєцова. – Иваново : ИГХТУ, 2008. – 40 с.

3. Стащук О. Грошові потоки підприємства: суть та необхідність управління / О. Стащук, А. Хандучка // Молодий вчений. – 2014. – № 6(2). – С. 45–47.