Чабанець М. В., к. е. н. Кучеренко С. К.

Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ ЕФЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ ОБОРОТНИМ КАПІТАЛОМ ОРГАНІЗАЦІЇ

 

Ефективне управління оборотним засобами є важливим кроком для забезпечення того, щоб підтримувати достатні ліквідні ресурси для щоденних бізнес-операцій компанії. Оборотний капітал є мірою грошових коштів і ліквідних активів, доступних для фінансування необхідної операції компанії день в день.

Оборотним капіталом є частина майна компанії, яка відображається в другому розділі активу балансу. Він складається з товарно-матеріальних запасів, коштів, короткострокових фінансових вкладень, дебіторської заборгованості і являє собою поточні активи компанії.

Управління оборотними фондами підприємства являє собою реалізацію процесу їх кругообігу наступними стадіями: грошової, виробничої і товарної.

Оборотні кошти починають свій кругообіг з початкової стадії – грошової. На даному етапі відбувається авансування оборотного капіталу у виробничі запаси. Крім того, підприємство готує необхідні умови для випуску продукції. Далі оборотні кошти переходять у другу – виробничу стадію. Тут відзначається безпосередньо виробнича діяльність компанії, тобто створюється новий продукт шляхом сполуки трудових і товарно-матеріальних ресурсів. Виходить, що виробничі запаси перетворюються в готову продукцію, і починається третя стадія кругообігу – товарна. На третій стадії здійснюється продаж виробленої продукції. Таким чином, відбувається відшкодування вироблених денних витрат (використаного оборотного капіталу для створення готового товару) і отримання грошових коштів від покупців. Таким чином, товарний капітал знову перевтілюється в капітал грошовий, а підприємство отримує прибуток від реалізації кінцевого товару. Потім починається новий кругообіг капіталу [1].

Для стійкого постійного виробничого процесу на підприємстві оборотний капітал повинен перебувати в будь-який час в кожній стадії кругообігу. Це неодмінно важлива закономірність правильного і обґрунтованого управління оборотними коштами.

Від того наскільки ефективно відбувається управління оборотними активами на підприємстві, залежать результати фінансово-господарської діяльності та, відповідно, фінансова стійкість компанії в цілому [2]. Однак в сучасних умовах більшість організацій малого і середнього бізнесу не приділяють належної уваги розміщенню коштів в оборотний капітал, а зосереджені в основному тільки на отриманні грошових коштів.

Забезпечення ефективного функціонування компанії вимагає економічно грамотного управління і контролю оборотними засобами, які, багато в чому, визначаються умінням аналізувати.

В сучасних економічних умовах компанії зустрічаються з проблемами формування оборотних коштів. Тому пріоритетним і надзвичайно важливою задачею для кожного підприємства є забезпечення оборотними засобами і його ефективне використання [2]. Рішення даного завдання має прямий зв'язок із вмінням проводити аналіз оборотного капіталу, який дозволяє обґрунтувати потребу в ньому, визначити вплив різних причин на зміну раціональності використання оборотного капіталу. Крім того, підприємствам необхідно розробляти власні політики для підвищення ефективності оборотного капіталу, а також раціонального його використання.

При формуванні політики управління оборотними активами необхідно враховувати специфіку діяльності компанії тому що різні компанії мають різні потреби в оборотному капіталі.

Характерна ознака оборотного капіталу – швидкість його обороту. Тривалість обороту капіталу показує скільки разів за аналізований період кошти, інвестовані в оборот, заново переходять в грошову форму. Зниження даного показника в динаміці характеризує підприємство з позитивної сторони.

Таким чином, раціональне застосування оборотних коштів має важливу значення у забезпеченні стійкої роботи економічного росту суб'єкта, підвищенні рівня рентабельності виробництва. Пришвидшення обороту оборотних засобів дає можливість вивільнити наявні кошти і підвищити обсяг виробничої діяльності без додаткових фінансових інвестицій, а кошти, які було вивільнено, використати у відповідності до потреб підприємства.

Прискорити оборотність капіталу можна шляхом:

1. Інтенсифікації виробництва – використання новітніх розробок, механізації і автоматизації виробничих процесів, максимального використання виробничих потужностей), більш повного використання всіх ресурсів компанії (трудових, матеріальних та ін.), Підвищення продуктивності праці [3];

2. Покращення організації матеріально-технічного постачання з метою безперебійного постачання необхідних товарно-матеріальних ресурсів і зменшення часу перебування капіталу на першій стадії виробничого циклу;

3. Прискорення процесу відвантаження товару і оформлення документів на відвантаження, а також зменшення часу перебування оборотного капіталу в дебіторську заборгованості.

Економічна ефективність управління і застосування оборотних активів виражається в корисному результаті, який отримує підприємство в процесі здійснювання поточної діяльності. Фінансовий стан підприємств безпосередньо залежить від стану оборотних коштів, організації їх руху з мінімальним допустимою значенням для максимізації позитивного фінансового результату.

 

Список використаних джерел:

1.      Басовский Л. Е., Басовская Е. Н. Комплексный экономический анализ хозяйственной деятельности : учеб. пособ. для студ. вузов / Л. Е. Басовский, Е. Н. Басовская. – М. : ИНФРА-М. – 2014. – С. 336.

2.      Добросердова И. И. Финансы предприятий / И. И. Добросердова, И. Н. Самонова, Р. Г. Попова. – СПб. : Питер, 2012. – С. 230.

3.      Канке А. А. Анализ финансово-хозяйственной деятельности предприятия : учеб. пособ. / А. А. Канке, И. П. Кошевая. – М. : ИД «ФОРУМ» : ИНФРА-М, 2013. – С. 134.