К. е. н. Хуторськой П. О., Келембет О. О.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

формування та реалізація фінансової стратегії

розвитку промислових підприємств  України

 

На сучасному етапі економічного розвитку все більша частина підприємств усвідомлюють об’єктивну необхідність у регулярному управлінні фінансовою діяльністю, як в поточній так і в майбутній перспективі. В цьому контексті вирішальним для підприємства стає формування ефективної фінансової стратегії, тобто складання генерального плану дій націлених на формування фінансових ресурсів підприємства, управління грошовими потоками тощо.

 Потреба формування фінансової стратегії є важливою складовою успішного функціонування будь-яких підприємств незалежно від виду діяльності, розміру та організаційно-правової форми. Для того, щоб підприємство функціонувало фінансово-стабільно та приносило прибуток необхідно вибрати для його розвитку оптимальну стратегію та побудувати детальний поетапний стратегічний план.

Сучасне підприємство націлено на вирішенні поточних та стратегічних завдань, що відображені в його статуті. Вирішення цих завдань потребує від фінансової служби сформувати дієву фінансову стратегію, щодо регулювання фінансових потоків, формування витрат та використання прибутку підприємства. Вибір системи регулювання фінансових відносин і фінансової діяльності покладено в основу фінансової стратегії суб’єктів економіки [3].

В умовах поглиблення інтеграції економіки України до світового економічного простору етапами формування фінансової стратегії є:

1)    визначення пріоритетних цілей: отримання прибутку, забезпечення конкурентоспроможності, оптимізація джерел фінансово-кредитних ресурсів у порівнянні з фінансовими потоками іноземних підприємств;

2)    вибір агресивної, пересічної чи поміркованої фінансових політик;

3)    вибір напрямів реалізації (через податкову складову, інвестиційний, фондовий, кредитний ринки);

4)    встановлення обмежень фінансово-кредитних потоків, визначення економічної рентабельності підприємства;

5)    реалізація фінансової стратегії;

6)    контроль за виконанням та формування висновків щодо результативності фінансової стратегії підприємства [1].

Фінансова стратегія підприємств може бути спрямована на:

-     збільшення обсягів та оптимізацію фінансових ресурсів, які залучаються із внутрішніх та зовнішніх (внутрішньо-національних та міжнародних) джерел підприємствами;

-     збільшення обсягу кредитних ресурсів, які надаються підприємству, до бажаного рівня;

-     зменшення вартості фінансових та кредитних ресурсів, які підприємство потребує і залучає;

-     підвищення привабливості підприємства як потенційного позичальника, інвестора та емітента цінних паперів на фінансово-кредитному ринку тощо [1].

У сучасних умовах вести господарську діяльність дуже важко, фінансова система знаходиться на межі кризи, підприємства втрачають фінансову міцність та мають тенденцію до зменшення ліквідності. У таких випадках доцільно реалізовувати один з видів фінансової стратегії:

1.       Стратегія фінансування формування сталого прискореного розвитку підприємства, зростання масштабів виробництва та реалізації продукції. За цієї стратегії суттєво зростають потреби у додатковому фінансуванні активів підприємства, зокрема необоротних та оборотних.

2.       Стратегія фінансування формування збалансованого зростання  масштабів виробництва та обсягів залучення необхідних додаткових фінансових ресурсів з точки зору підтримання належного рівня економічної безпеки.

3.       Стратегія фінансування стабілізації економічного розвитку та запобігання кризових явищ шляхом заморожування операційної діяльності, скорочення обсягів виробництва та реалізації продукції [2].

Дієва фінансова стратегія підприємства здатна збудувати ефективну систему управління фінансами, що посприяє оптимізації прибутку, зростанню ринкової вартості бізнесу, формуванню оптимальної структури капіталу, щодо прибутковості, середньозваженої вартості та ризикованості, що позитивним чином має вплинути на інвестиційну привабливість підприємства. На жаль, на сьогодні українським підприємствам не вдалося сформувати методологічні  аспекти щодо формування ефективної фінансової стратегії, і як наслідок маємо незадовільний фінансовий стан значної кількості українських суб’єктів господарювання.

 

Список використаних джерел:

1.    Бодаковський В. Ю. Особливості формування фінансової стратегії підприємствами України в умовах глобалізації / В. Ю. Бодаковський // Корпоративне та антикризове управління підприємствами. – 2011. – № 1 (34). – С. 54–63.

2.    Бланк И. А. Финансовая стратегия предприятия / И. А. Бланк. – К. : Ника-Центр; Эльга, 2004. – 720 с.

3.    Опарін В. М. Фінанси : навч. посіб. / В. М. Опарін. – К. : КНЕУ, 2002. –  240 с.