Кальніцька М. О., Григорчук В. С.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

РУХ ЛЮДСЬКИХ РЕСУРСІВ В МЕЖАХ МІЖНАРОДНОЇ МЕРЕЖІ ГОТЕЛІВ, ЯК ІНСТРУМЕНТ ПІДТРИМУВАННЯ ТА РОЗВИТКУ ОРГАНІЗАЦІЙНОЇ КУЛЬТУРИ

 

Готельні підприємства є важливою складовою туристичної індустрії будь-якої країни. Зважаючи на високі темпи розвитку туризму, як виду рекреації та рентабельність підприємств сфери розміщення, ті готелі, що досягли піку розвитку в межах однієї країни, виходять на міжнародний ринок. Такі кроки сприяють розширенню клієнтської бази та підняттю рейтингу компанії. Задля підтримання стабільної та ефективної роботи міжнародної мережі готелів, повинна бути сформована чітка та сильна організаційна культура. Саме з цих причин тема є актуальною і потребує подальшого розгляду та глибокого дослідження.

У сучасних умовах одним з ключових факторів успіху діяльності організації виступає організаційна культура. Практика роботи великих світових компаній підтверджує, що вона безпосередньо впливає на ефективність роботи, впливаючи як на окремих людей так на діяльність всієї компанії. Організаційна культура є потужним чинником, що визначає конкурентоспроможність організації за рахунок розкриття особистого потенціалу співробітників» [1].

Публікацій з цієї теми надзвичайно мало, бо практика обміну людськими ресурсами в межах міжнародних мереж готелів тільки починає застосовуватися на теренах України. На даний момент вже 8 міжнародних готельних операторів розмістили свої підприємства гостинності у нашій країні, вони активно впроваджують програми обміну персоналом, а тому ця тема потребує дослідження та детального розгляду.

Для чистоти подальших досліджень, варто дати визначення поняттю «готельна мережа» – це довгострокове взаємовигідне об'єднання готельних підприємств, а також фірм супутніх галузей в єдину структуру і систему стратегічного співробітництва з метою створення унікальних спільних компетенцій [2].

Обличчям кожного готельного господарства є його персонал – мотивований, упевнений в своїх діях та здатний адаптуватися до будь-яких ситуацій. Такі якості робітників сформовані не лише завдяки їх  багаторічному досвіду роботи , а також через особливу організаційну культуру, спрямовану на інновації та підтримання дисципліни і єдності колективу.

Варто зазначити, що організаційна культура не може залишатися однотипною – компанія розвивається, стикається з проблемами і кризами, створює нові стратегії та технології.  Тому, треба постійно підтримувати та вдосконалювати організаційну культуру підприємства. Найкращим рішенням для міжнародної системи готелів є створення особливої системи обміну персоналом. Рух людських ресурсів у межах міжнародної мережі сприятиме розвитку співробітників, як високоінтелектуальних, професіональних та мотивованих особистостей.

Туризм відноситься до нематеріальної сфери виробництва, а тому особливу увагу слід приділяти комунікаційним здібностям менеджерів. При застосуванні міжнародної системи обміну працівниками, персонал готелю буде стикатися з людьми різних вподобань та національностей, а тому кожен менеджер зможе вдосконалити своє знання іноземних мов та навички спілкування з клієнтами. Таким способом керівництво розширить кругозір своїх менеджерів та здобуде універсальних працівників, здатних адаптуватися до найрізноманітніших умов праці.

Зміна країни роботи означає велику відповідальність, тому цього права будуть удостоєні лише найкращі співробітники. Це сприятиме вмотивованості усього колективу, що буде позитивно впливати на ефективність праці.

Також, обмін людськими ресурсами мережі буде впливати на єдність персоналу: відвідавши декілька закордонних готелів і попрацювавши там деякий час, менеджер на власному досвіді зможе відчути єдину для усіх робітників ціль та місію.

 Готелі на території певної країни мають свою специфіку організації обслуговування клієнтів, технології теж можуть відрізнятися. Дослідивши та власноруч опанувавши нові знання та досвід менеджер зможе набути нових навичок, що допоможуть йому у подальшій роботі.

 

Список використаних джерел:

1. Кальніцька М. О. Вплив стилю лідерства на формування та розвиток організаційної культури підприємства / М. О. Кальніцька // Зовнішня торгівля: економіка, фінанси, право. Серія: Економічні науки. – 2015. – № 2. – C. 35.

2. Катькало В. С. Международные гостиничные сети: специфика организации и типология стратегий развития / В. С. Катькало, В. Н. Мукба // Вестник Санкт-Петербургского университета. Серия 8: Менеджмент. – 2004. – № 4. – C. 10.