Фесенко О. О., к. т. н. Куценко В. Й.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

СОЦІАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ІТ-КОМПАНІЙ

 

Соціальна відповідальність є важливим елементом ведення будь-якого бізнесу. Поняття комплексне і складається з кількох рівнів відповідальності: базової (сплата податків, дотримання законодавства), нормативної (вирішення значущих суспільних проблем відповідно до сфери діяльності), філантропія (благодійність), наднормативна відповідальність (участь у вирішенні соціальних проблем) та перспективна (відповідальність за майбутнє) [1, с. 83]. При цьому розділяють відповідальність перед різними соціальними групами: власники, персонал, постачальники, споживачі та суспільство [1, с. 86].

У данні роботі за мету постелено розглянути соціальну відповідальність саме перед персоналом. Роботизація і відповідна заміна праці людей машиною і автоматизованою технікою торкнулася лише поодиноких підприємств у окремих галузях і не в Україні, а в розвинених країнах світу. В Україні ж і досі людська праця залишається основною «рушійною силою» бізнесу. Будь-яка компанія в більшій чи меншій мірі залежить від праці найманого працівника і має забезпечувати належні умови трудової діяльності.

Важливою є соціальна відповідальність власника та керівництва підприємства перед своїми найманими працівниками. Загальну відповідальність та обов’язки регулює кодекс законів про працю. Якщо не брати до уваги той ганебний факт, що певна частка підприємств віддають перевагу неофіційному працевлаштуванню і відповідно використанню заробітної плати в конверті, яка не передбачає відрахувань ні податку на прибуток, ні єдиного соціального внеску.

Інші фірми обмежуються базовим виконанням вимог законів про працю і лиш поодинокі – добровільно розширюють власну соціальну відповідальність. Прикладом такої сфери діяльності в Україні є ІТ-сектор, а причинами для цього, на нашу думку, є конкуренція за увагу високопрофесійних спеціалістів, які у великому дефіциті на ринку. Саме компанії ІТ-сектору, окрім високого рівня оплати праці, мають найвищу соціальну відповідальність і пропонують своїм працівникам «додаткові вигоди».

Прикладами для наслідування українськими компаніями є міжнародні технологічні корпорації. Однією з таких є пошуковий гігант, продуктами якого щодня користуються мільйони людей по всьому світу, а сайт є найбільш відвідуваним – американська компанія Google. Її офіси, розташовані не тільки у США, а й по всьому світу. Та це не робить їх однаковими, як мережеві готелі, всі вони локалізовані та унікальні, однак не менш функціональні та комфортні. Всі офіси продумано до дрібниць: приємний дизайн, зручне розташування в місті, гарний краєвид з вікна, продумана до дрібниць організація простору. Кожен офіс розділений на зони, частина з яких – робочі, а частина – розважальні, однак в обох випадках найважливіша роль відводиться простору для комунікації, як запоруці успішної командної праці. Таким чином половина офісу – простір де співробітники можуть працювати разом, а інша, де можна залишитися наодинці з ідеями та реалізувати їх. Отже, для обміну думками та ідеями можна зібратися не в традиційному для більшості обладнаному конференц-румі, а у зоні для відпочинку за грою в настільний футбол.

Офіси Microsoft також відрізняються унікальним дизайном та продуманістю організації робочого простору, що робить перебування в офісі, як співробітників, так і гостей, максимально продуктивним та цікавим, відповідно. Офіс компанії Evernote зроблено так, щоб спонукати співробітників до спілкування. Обговорити робочі питання у неформальній обстановці можна з комфортом майже в будь-якому куточку офісу, зокрема за грою у пінг-понг, у фітнес центрі чи у затишній закусочній. У Yandex, наприклад, є своя бібліотека та балкон, на якому в теплу пору року можна затишно розміститися на свіжому повітрі. Офіс розділено на кілька зон, зокрема зон по інтересам для відпочинку та спілкування з робочих питань.

В Україні, нажаль, не утворилася своя Google і навіть філії компанії Yandex немає, але ІТ-компанії все ж помітно відрізняються підвищеним рівнем соціальної відповідальності перед своїми працівниками. Так, найкращі відгуки працівників, відповідно до дослідження DOU, яке вже п’ятий рік визначає найкращі українські ІТ-компанії, отримали DataArt, SoftServe та Infopulse. Дослідники мали на меті визначення переможця за допомогою комплексної оцінки, що включала такі показники: можливість професійного зростання, умови праці, менеджмент, заробітну плату з бонусами, визнання праці, комунікація з керівництвом, а також відношення в колективі. Результати оцінки «умов праці» показують, що переможці набрали 93–91 бал за 100-бальною шкалою, відповідно. Це показник для компаній з кількістю співробітників більше 800 осіб, який нелегко досягнути. Він забезпечується реалізацією цілого комплексу дій з підвищеним рівнем соціальної відповідальності по відношенню до власних співробітників.

Розглядаючи українські реалії, можна зробити висновок, що хоч більшість технологічних компаній і не мають дизайнерських офісів із тренажерними залами та їдальнями, а також величезних бонусів, як у Google, переважна більшість пропонує затишний офіс, де можна працювати, як спільно з колегами, так і усамітнено, якщо є така потреба, а також безкоштовні уроки англійської мови після роботи, абонементи в тренажерні зали, їжу «не виходячи з офісу» та багато іншого. Це та інше направлено на розвиток людського капіталу і реалізується чи не найкраще в Україні.   

 

Список використаних джерел:

1.                  Охріменко О. О. Соціальна відповідальність : навч. посіб. / О. О. Охріменко, Т. В. Іванова. – К. : Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут», 2015. – 180 с.

2.                  Рейтинг ІТ-компаній України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://jobs.dou.ua/ratings

3.                  Офіси найбільших технологічних корпорацій світу [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://theoryandpractice.ru/posts/9705-best-space

4.                  Оцінка рівня тіньової економіки України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.segodnya.ua/economics/business/kazhdyy-tretiy-biznes-v-ukraine-rabotaet-v-teni-danilyuk-737429.html