Ігнатенко І. А., к. т. н. Куценко В. Й.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

КОРПОРАТИВНА СОЦІАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНОСТЬ

В УКРАЇНІ

 

      Сьогоденний стан соціально-економічного розвитку людського суспільства характеризується стрімким розвитком сфери послуг, посиленням ролі людського фактора й активним запровадженням інформаційних технологій, тобто  активно здійснюється перехід від матеріальних цінностей до пост економічної системи цінностей, основою якої є не лише економічний прибуток, а також і такі поняття, як соціальна справедливість й екологічна безпека. Зміни основ суспільного розвитку й масштаби проблем, які виникають при цьому, сприяли виникненню нової концепції діяльності – корпоративної соціальної відповідальності [2].

       Проблемами теоретико-методологічних аспектів формування й  росту корпоративної соціальної відповідальності займалися такі провідні зарубіжні вчені: Г. Боуен, М. Веласкес,  Ф. Котлер,  К. Сміт, М. Фрідман та ін. Серед сучасних вітчизняних дослідників: Л. Бобко [1], М. Буковинська [1], В. А. Євтушенко, А. М. Колота, М. О. Кужелєва та ін.

       Загалом, у вчених не  існує єдиного підходу для формулювання терміну  «корпоративна соціальна відповідальність», але значна кількість  дослідників   вважають, що, відповідно до Міжнародного стандарту ISO 26000 «Керівництво із соціальної відповідальності», корпоративною соціальною відповідальністю є взяте на себе зобов’язання організації відповідати за вплив від її рішень та вчинків на громаду і довкілля через чесну та етичну поведінку, яка слугує сталому розвитку, що включає здоров’я та добробут суспільства, збігається з чинним законодавством та міжнародними нормами поведінки, враховує всі сподівання зацікавлених учасників [3].

       Крок за кроком  більшість підприємств через зростання інтересу суспільства до колективної соціальної відповідальності формують репутацію соціально відповідальних підприємств, встановлюючи довірчі відносини з державою і суспільством. Це проявляється в  тому, що вони намагаються виправдати очікування суспільства  щодо своїх послуг чи продукції, формуючи високі громадські стандарти, підвищуючи таким чином якість й  рівень життя людей й допомагаючи в вирішенні соціально-економічних проблем.

       Розвиток корпоративної відповідальності в Україні відбувається через міжнародні проекти й організації, філії міжнародних компаній та найбільші вітчизняні підприємства, які здійснюють активне стратегічне благодійництво и використовують зв’язки з громадськістю. Переважна  більшість середніх і великих підприємств в Україні не мають визначеного плану соціальної відповідальності, деколи реалізуючи поодинокі доброчинні проекти [1].

        Позитивної тенденцією запровадження  корпоративної соціальної відповідальності є приєднання України до Глобального Договору ООН у 2006 році, який визначає основні завдання розвитку принципів соціальної відповідальності підприємництва й закликає бізнес керуватися основними десятьма  принципами в галузі з прав людини, охорони навколишнього середовища, трудових відносин  та боротьби з корупцією.

       На сьогодні основними проблемами при реалізації концепції соціальної відповідальності для більшості підприємств в Україні є податковий тиск, недовершена нормативно-правова база й брак грошових коштів, обтяжене передбачення економічних наслідків  від соціально-відповідальної діяльності, дефіцит достойних імпульсів для росту соціальної відповідальності, недостатність інформації про соціальні програми. В залежності від розміру підприємства,  ступінь впливу цих проблем має різне значення. Для малих підприємств найбільшою проблемою є недосконале законодавство, а для середніх й великих – брак фінансових ресурсів.

       Основними інструментами при покращенні ситуації у царині соціальної відповідальності є наступні: зменшення розміру  податкового тягаря, вдосконалення нормативно-правової бази, зменшення тиску зі сторони місцевих органів влади на суб’єкти підприємництва, популяризація програм і заходів з соціальної відповідальності.

 

Список використаних джерел:

1.   Бобко Л. О. Корпоративна соціальна відповідальність: сучасний стан розвитку в Україні [Електронний ресурс] / Л. О. Бобко // Економіка. Управління. Інновації. Серія: Економічні науки. – 2016. – № 2. – Режим доступу : http://nbuv.gov.ua/UJRN/eui_2016_2_3

2.   Буковинська М. П. Корпоративна соціальна відповідальність бізнесу : моногр. / під заг. ред. М. П. Буковинської. – К. : ЦП « Компринт», 2015. – 297 с.

 3.   Міжнародний стандарт ISO/FDIS 26000 «Керівництво з соціальної відповідальності» [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.ksovok.com/doc/iso_fdis_26000_rus.pdf