К. т. н. Куценко В. Й., Будашко В. О.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

РОЗВИТОК ОСОБИСТОСТІ ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ БІЗНЕСУ

 

Олесь Гончар сенс життєдіяльності людини вбачав у її духовній досконалості, яка є передумовою високої професійності у будь-якій галузі, у тому числі, у бізнесі. Адже від творчості духовно-моральної людини залежить сталий (животворний довговічний) розвиток і процвітання суспільства та довкілля. Тільки етично-моральна людина спроможна до соціальної відповідальності. Мета соціальної відповідальності людини – покращення якості життя ближніх та особисте щастя.

Способами досягнення мети є етично-моральний та духовний розвиток особистості: етика, мораль та духовність. Етика – вчення, наука, що вивчає звичаї, норми поведінки, етикет, зовнішній вигляд, моральні правила працівника, певної суспільної чи професійної групи. Це зовнішня, матеріальна, видима культура людини. Моральні цінності – вимоги до людської душі, що дають змогу людині вийти на вищий – духовний – рівень свого розвитку. До моральних цінностей належать щирість, чесність, відкритість, доброзичливість, справедливість, чуйність, допомога іншим тощо. Духовність базується на духовних цінностях – це любов до Творця та ближніх, вимоги до духу людини та її діяльності.

Особистість – це характеристика людини, що включає в себе її стійкі психологічні якості. Ці якості формують поведінку людини, її манеру спілкування з іншими, здатність до тих чи інших видів праці. Кожна людина має особисте прагнення до щастя. У когось щастя – це матеріальна складова, у когось – прокинутися в радості це вже щастя. Кожного дня ми керуємося нашим прагненням до щасливого життя та відповідно до цього, робимо вибір, який залежить від характеристик нашої особистості.

Людина – це основа життєдіяльності. Саме людина виробляє, створює споживає блага. У цьому світі усе базується на потребах людини. Заради цього створюються заводи, виробляються товари, надаються послуги. Соціальна відповідальність особистості є тією базою, що формує соціальну відповідальність бізнесу, держави, суспільства. Основа соціальної відповідальності – це формування її важелів на особистісному рівні, після чого формується соціальна відповідальність трудового колективу підприємства, держави. В якості істотних ознак соціальної відповідальності виступають: точність і пунктуальність, вірність особистості в плані виконання обов'язків і готовність відповідати за наслідки своїх дій.

У поведінці індивіда, як одноосібно, так і в групі, яка прагне до задоволення лише власних потреб та інтересів, простежується зневага до інших членів соціуму, піднесення власного «Я» і оцінювання навколишнього світу через призму: «моє» – «не моє», «вигідно» – «не вигідно». Таким чином, відбувається звуження поняття «відповідальність», яке включено в систему цінностей, що обумовлюють як духовну, так і матеріальну сторони життя людини і суспільства в цілому. Відповідальність у більшій мірі сприймається лише як відповідальність за наслідки дій, що суперечать загальноприйнятим правилам і нормам поведінки в суспільстві, втрачаючи своє соціальне призначення. Але відповідальність є не тільки обмежуючим фактором поведінки людини, а й створює обов’язковим її діяльність у всіх сферах взаємодії всередині соціуму. «Сутність соціальної відповідальності особистості визначається як:

-     «накопичення в собі сил добра» (С. Л. Франк);

-     як «духовне діяння» (І. А. Ільїн);

-                       як «робота зі смислами» (В. С. Соловйов) в ім'я людини і заради людини» [1].

Отже, розвиток своєї особистості – це розвиток сприятливих якостей характеру і знищення несприятливих. До сприятливих можна віднести:щирість, безкорисливість, правдивість, доброта. До несприятливих:заздрість, жадібність, агресія, образливість, осуд, лихослів'я, мстивість, гординя.

Людина повинна бути людиною. Нам необхідно виховувати в собі людяність. Розвиток сприятливих якостей характеру будується на співчутті. Співчутті до людей, співчутті до тварин, співчутті до природи та довкілля. Розвиваючи в собі співчуття, ми очищаємо своє серце.

«Свобода людини як суб'єкта, за М. Бердяєвим, полягає в тому, щоб стати особистістю, припинити жити відповідно до зовнішніх принципів і вийти за межі себе, щоб вибирати себе, бути самим собою і нести відповідальність за свій вибір перед самим собою» [2, c. 35].

Інтереси особистості, її право на самореалізацію знаходяться в центрі уваги соціальної держави, а благо суспільства представляє його вищу мету. Людина – маленька частина усього цілого. Вона – частина трудового колективу, колектив – частина підприємства, підприємство – частина держави, держава – частина нашої планети. Дбаючи про довкілля ми дбаємо про себе.

Отже, соціальна відповідальність бізнесу починається з людини. Змінюючи себе, людина здатна змінити світ. В залежності від того, в яку сторону змінює себе людина, в ту сторону змінюється всесвіт. И доки ми не усвідомимо, що треба співіснувати один із одним на засадах співчуття та чесності, ні підприємство, ні економіка, ні держава не буде процвітати.

 

Список використаних джерел:

             1.     Охріменко О. О. Соціальна відповідальність : навч. посіб. / О. О. Охріменко, Т. В. Іванова. – К. : Нац. техн. ун-т України «Київський політехнічний інститут», 2015. – 180 с.

             2.     Скрипченко О. Загальна психологія : навч. посіб. / [О. Скрипченко, Л. Долинська, З. Огороднійчук та ін.].  – К. : АПН, 1999. – 463 с.

             3.     Соціальна відповідальність бізнесу: принцип системної дії // Звіт Форуму соціально відповідального бізнесу України. – К., 2006. – 22 с.