К. т. н. Куценко В. Й., Онишкевич Ю. О.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

РОЛЬ СОЦІАЛЬНО-ЕТИЧНОГО МАРКЕТИНГУ В УПРАВЛІННІ ПІДПРИЄМСТВОМ

 

Сучасний етап становлення світової економіки, що характеризується трансформаційними зрушеннями національних економік, входженням країн до складу системи глобалізаційних господарських зав’язків,обумовлює потребу у  перегляді маркетингових концепцій, а саме ролі соціально-етичного маркетингу, враховуючи міжнародний досвід та національні і культурні особливості країн світу.

Соціально-відповідальний маркетинг виступає вираженням на практиці концепції соціальної відповідальності щодо ведення бізнесу. Соціально-етичний (соціально-відповідальний) маркетинг визначають як процес з метою виявлення та задоволення всіх потреб споживачів у контексті суспільних потреб в цілому. Фірма, що орієнтована на соціальне виробництво,має прагнути виготовляти товари, що створюють для нього не тільки прибуток, але й необхідну споживацьку вигоду всім покупцям [2, 4]. До основних принципів соціально-етичного маркетингу належать:

­                      соціальна відповідальність. Фірмі варто розуміти, що її діяльність спрямована не лише на створення та продаж товарів, але й задля  впливу на суспільство в цілому за допомогою цього товару;

­                      відповідальність перед навколишнім середовищем,завдяки використанню екопродуктів та застосуванню екологічного виробництва;

­                      відповідальність за інформацію. Кожне підприємство повинно усвідомлювати, що інформація є одним з найвпливовіших факторів у житті людини, тому необхідно промовляти, повідомляти чи писати лише правдиву та достовірну інформацію.

­                      відповідальність за працівників. Фірма повинна мати впевненість, що всі працівники, які задіяні на виробничих чи управляючих процесах, виконують добросовісно роботу на відповідних посадах, заради якомога кращого функціонування усіх соціальних та етичних процесів підприємства;

­                      стратегічна відповідальність. Кожному підприємству необхідна стратегія соціально-етичного маркетингу у контексті загальної стратегії підприємства з моменту його створення, задля збереження сил, часу та ресурсів, що необхідні для його успішного функціонування.

Сьогодні підприємницька діяльність потребує створення стандартів відповідальної поведінки. Концепція дає змогу в рамках соціальної відповідальності щодо ведення бізнесової діяльності й держави забезпечити захист життя й здоров’я громадян, її економічних інтересів, а також попит споживачів у відповідній продукції й підвищення її якості [3].

На підтримку з метою застосування соціально-етичного маркетингу на підприємствах виступили вчені П. Робін та Р. Ренденбах, які виокремили 5 стадій розбудови соціально-етичного маркетингу:

­                      першою стадією є аморальна поведінка: її головна мета – максимізація власного прибутку; 

­                      другою стадією виступає законослухняна поведінка, на якій підприємство виконує зобов’язання юридичного характеру;

­                      на третій стадії у підприємств з’являється чуйна поведінка: підприємства застосовують етичні принципи, але лише у власних інтересах;

­                      початкова етична поведінка проявляється на четвертій стадії: тобто підприємства розуміють те, що етична чи соціальна поведінка іноді вимагає зменшення прибутків,з метою ухвалення моральних кодексів фірми;

­                      п’ятою стадією є розвинена етична поведінка: фірма демонструє власну прихильність до заявлених цінностей, а ці цінності є рушієм до дії системи менеджменту на всіх рівнях [1].

Більшість компаній усвідомлюють такий вид маркетингу через чесну поведінку перед споживачами, відповідність місії діяльності щодо бізнес-принципів і цінностей компанії, відповідність законодавчим та правовим вимогам, урахування національних та культурних особливостей, а також соціально-політичного устрою. Можна навести досить простий приклад застосування методів соціально-відповідального маркетингу: коли компанію «McDonald’s» звинуватили за те, що «гамбургери – смачна, але для здоров’я шкідлива їжа», то компанія у відповідь додала до свого меню корисні для здорового способу життя дієтичні салати. Впровадження ідей соціально-етичного маркетингу в Україні реалізується на підприємствах ОККО, InterpipeSteel, WOG і вже давно свої цінності українцям пропонують Київстар та Vodafone. Таким чином, соціально-етичний маркетинг заснований на визнанні ключової ролі соціальної відповідальності щодо ведення бізнесу, метою якої є задоволення суспільних потреб за умови збереження та захисту людських, енергетичних, матеріальних та інших видів ресурсів, охорони довкілля в довгостроковій перспективі.

 

Список використаних джерел:

1.                  Reidenbach R. E. Conceptual Model of Corporate Moral Development / R. E. Reidenbach, P. A. Robin // Journal of Business Ethics, April. – 1991. – P. 30–37.

2.                  Зеленко О. О. Соціально-відповідальний маркетинг як невід’ємна складова соціальної відповідальності бізнесу / О. О. Зеленко // Економічний простір. – 2009. – № 19. – С. 118–123.

3.                  Ламбен Ж.-Ж. Стратегический маркетинг. Европейская перспектива / Ж.-Ж. Ламбен. – М. : Экономика, 2000. – 570 с.

4.                  Соколи І. І. Сутність і значення соціально-етичної концепції маркетингу в управлінні національним господарством України / І. І. Соколи, М. О. Каташинська // Економічний простір. – 2014. – № 91. – С. 84–93.