К. т. н. Куценко В. Й., Соловейчик В. А.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

КОРПОРАТИВНА СОЦІАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ АВТОМОБІЛЬНИХ КОМПАНІЙ В УКРАЇНІ НА ПРИКЛАДІ КОМПАНІЇ «TOYOTA»

 

Корпоративна соціальна відповідальність – це відповідальність організації за вплив її рішень і діяльності на суспільство та довкілля через прозору та морально-етичну поведінку членів трудового колективу. Основні функції соціально-відповідальної діяльності підприємства та її ознаки наведено в табл. 1, 2.

Таблиця 1. Функції соціального підприємства

1

Узгодження діяльності підприємства з історичними морально-етичними нормами домострою та господарювання.

2

Максимальне задоволення нужди життєдіяльності та потреб, перш за все,  локальних споживачів.

3

Сприяння сталому (життєдайному стабільному) розвитку, здоров'ю та добробуту суспільства;

4

Інтеграція соціалізації в діяльність всього підприємства та втілення її в життя.

 

Таблиця 2. Ознаки соціальної відповідальності підприємства

1.      Визначається не державними структурами, а чистою совістю людини, духовно-моральними стосунками в сім’ї, трудовому колективі та суспільстві

2.      Регламентується духовно-моральними нормами, які базуються на об’єктивних законах розвитку людства

3.      Не є засобом примусу, а є внутрішньою потребою – основним обов’язком життєдіяльності

 

Отже, корпоративна соціальна відповідальність – це концепція, відповідно до якої компанії виконують соціальні зобов'язання, передбачені законом, і готові неухильно нести відповідні обов'язкові витрати. Та готові добровільно нести необов'язкові витрати на соціальні потреби, лише в межах, встановлених податковим, трудовим, екологічним та іншим законодавством, виходячи не з вимог закону, а за морально-етичними міркуваннями для покращення якості життя працівників, споживачів та суспільства в цілому. Отже, виходячи з цього, соціальним обов’язком кожного підприємства є створення робочих місць для максимально-можливої зайнятості, перш за все, місцевого населення, виготовлення соціально-корисної продукції (послуг) для якнайкращого забезпечення потреб локальних та національних споживачів, дотримуючись класичного (правильного) Аристотельського принципу щастя – самозабезпечення.

Українські автомобільні компанії усвідомлюють свою соціальну відповідальність по відношенню до свого персоналу, споживачів та навколишнього середовища. Їм доречно ознайомитися з позитивним досвідом компанії Toyota, яка як у своїй країні, так і в Україні дотримується корпоративної соціальної відповідальності. В Україні офіційним імпортером та дистриб’ютором автомобілів Toyota є підприємство «Тойота-Україна». Дотримуючись принципу «кайдзен» – «безперервне вдосконалення», компанія динамічно росла та розвивалася [3]. При становленні стратегії розвитку і діяльності компанія спирається на те, що необхідною умовою сучасного сталого розвитку будь-якого бізнесу є дотримання встановлених принципів соціальної відповідальності. Так була створена «Екологічна хартія Toyota». Відповідно неї виділяють такі принципи соціальної відповідальності компанії Toyota:

1. Відповідність загальним для Toyota і відповідним тематиці бізнесу напрямкам соціальних ініціатив, в той же час – орієнтація на реальні потреби місцевих громад;

2. Суворе дотриманні законодавчих вимог;

3. Співпраця з місцевою владою;

4. Тісна співпраця з некомерційними благодійними фондами, ретельний вибір соціальних проектів;

5. Системний підхід до розробки соціальних програм, довгострокове співробітництво, відхід від пожертвувань до соціальних інвестицій;

6. Відкритість, публічність – забезпечення прозорості реалізації соціальних програм, щорічний звіт про виконану роботу;

7. Якісний соціальний менеджмент – високий рівень управління в соціальній сфері, контроль якості виконання соціальних програм.

На практиці це означає, що кожен працівник компанії повинен дбайливо та раціонально ставитися до природних ресурсів. На принципах соціального партнерства будуються відносини керівництва і співробітників компанії.

Велику долю уваги Toyota приділяє професійному зростанню працівників. Постійно проводяться програми навчання та підвищення кваліфікації. Основуючись на корпоративній філософії Toyota і «Керівних принципах Toyota», компанія розробила справжню «Політику соціальної відповідальності», визначальні основні принципи та напрямки роботи в межах корпоративної соціальної відповідальності:

1) Охорона навколишнього середовища.

Компанія визнає захист навколишнього середовища одним з найважливіших факторів успішного розвитку бізнесу. ТОВ «Тойота Мотор» розробило екологічну політику, впровадило і підтримує систему екологічного менеджменту, сертифіковану на відповідність міжнародному стандарту ISO14001. Особлива увага приділяється захисту дикої природи і навчання в області екології. Так в Києві постійно відбувається щорічна еко-акція «Купив машину? Посади дерево!», яку проводить «Тойота-Україна» спільно з Міжнародним Благодійним фондом «Україно! Я за тебе!».

Дана еко-акція спрямована на збільшення площі зелених насаджень та озеленення міста. Починаючи з квітня 2007 року під час зелених суботників, ініційованих компанією «Тойота-Україна», було висаджено понад 4500 дерев, кущів та ґрунтопокривних рослин.

2) Безпека дорожнього руху.

Компанія Toyota – провідний світовий автовиробник, тому одна з важливих задач для компанії – підвищення рівня безпеки дорожнього руху в суспільстві в цілому. Toyota приділяє особливу увагу таким напрямам у цій галузі:

– розробка і просування систем активної і пасивної безпеки, якими оснащені всі автомобілі Toyota, пропаганда використання засобів пасивної безпеки;

– підвищення обізнаності про правила безпеки дорожнього руху, навчання поведінці на дорозі для дітей та молоді.

3) Спортивні та культурні програми.

Розвиток культури та спорту – один з найважливіших напрямків формування сприятливого соціального клімату в українському суспільстві в цілому. Компанія Toyota прагне відповідати очікуванням суспільства, сприяючи розвитку найбільш значущих сторін суспільного життя. Тому Toyota підтримує Олімпіаду та Пара олімпіаду. Сьогодні Toyota має партнерські відносини з Міжнародним олімпійським комітетом та Міжнародним параолімпійським комітетом, що триватиме до 2024 року. Також щороку в офіційних дилерських центрах Toyota в Україні відбувся Національний конкурс дитячого малюнка «Автомобіль твоєї мрії» [3].

Отже, аналізуючи різні напрями прояву корпоративної соціальної відповідальності в автомобільній галузі, можна помітити, що в даний час компанії недостатньо просто виробляти якісні автомобілі, що відповідають нормам екологічних викидів і привабливі за ціною, щоб бути конкурентоспроможною. Тому автомобільні компанії беруть на себе нові і нові соціальні зобов'язання в боротьбі за довіру місцевих споживачів, мешканців, громадських організацій, місцевої влади та основних стейкхолдерів.

 

Список використаних джерел:

1.                  Воеводкін Н. Ю. Соціальна відповідальність в системі корпоративного управління [Електронний ресурс] / Н. Ю. Воеводкін. – Режим доступу : http://ars-administrandi.com/articIe/Voevodkin_2011_4.pdf

2.                  Гареева А. Р. Корпоративна соціальна відповідальність як фактор сталого розвитку компанії / А. Р. Гареева // Інноваційна економіка : матеріали Міжнар. наук. конф. – Казань : Бук, 2014. – С. 147–150.

3.                  «Офіційний сайт Toyota  в Україні» [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://www.toyota.ua/index.json