Лашко О. В.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

ПОЛІТИКА ЕКОЛОГІЧНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ ГОТЕЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА

 

На сьогоднішній день в міжнародному суспільстві гостро постають екологічні проблеми, з кожним роком підвищується рівень негативного впливу результатів діяльності підприємств різних галузей на довкілля. Тому актуальність даної роботи полягає у висвітленні важливості впровадження засад екологічного менеджменту в систему управління підприємством на прикладі підприємств галузі готельного господарства.

Екологічний менеджмент – це система загального управління, що передбачає в управлінні готельними підприємствами використання екологічних методів управління. Даний підхід в управлінні є порівняно новим досвідом. Фундаментом системи екологічного методу є філософія системного ряду якості  (оперативні, реєстраційні і контрольні процедури) ІSО 9000 Міжнародної організації стандартизації [1].

Сучасні тенденції розвитку техногенного міжнародного бізнесу вимагають, щоб нові пропозиції підприємств готельної індустрії були розроблені з урахуванням положень Концепції сталого розвитку туризму. Предметом екологічного менеджменту виступають, передусім, екологічні (природоохоронні, ресурсозберігаючі тощо) аспекти діяльності підприємства. Кінцева мета екологічного менеджменту полягає у зниженні негативного впливу господарської діяльності підприємства на оточуюче середовище, а також підвищення рівня екологічної безпеки, як в процесах виробництва, в споживанні продукції, що виробляє підприємство, так і в наданні послуг.

Проблемам розвитку екологізації туристичної діяльності приділяють увагу як вітчизняні (А. Дроздов, А. Таксанов, Г. Білявський, Л. Мельник, В. Шевчук та інші), так і закордонні вчені (Д. Крамер, К. Рохлітц), але проблема екологічного менеджменту закладів готельного господарства залишається поки що недостатньо вивченою. Тому метою роботи стало визначення передумов використання екологічного менеджменту підприємствами готельного господарства.

Сучасний розвиток готельного господарства в Україні вимагає нових підходів до управління, сформованих на засадах міжнародної концепції «екологічного готелю», що дозволить привернути лояльність споживачів й збільшити вартість готельного бренду.

Під еко-готелем слід розуміти такий готель, що функціонує за принципом гармонійного співіснування з природою, не забруднюючи оточуюче середовище та раціонально використовуючи природні ресурси.

Завданнями екологічних готелів виступають збереження здоров’я гостей, раціональне використання природних ресурсів та формування свідомості щодо відповідальності за вплив на довкілля. Європейські стандарти вимагають від таких готелів наявності системи екологічно чистого опалення, використовування власних очисних споруд стічних вод, проведення класифікації всіх відходів, використання електрики та безпечного для довкілля палива, застосування екологічних ламп для освітлення, для приготування їжі використання виключно екологічно чистих продуктів, а також наявність органічних засобів особистої гігієни [2].

В Україні еко-готелями вважають такі заклади розміщення, котрі розташовуються в екологічних зонах (зазвичай поблизу річки чи озера, далеко від автомобільних шляхів, трас). Сама будівля готелю, як правило, збудована з екологічно чистих матеріалів, а постояльцям пропонують харчування з продуктами із власного фермерського господарства. Прикладами таких готелів є: готель «Ведмежа гора» (м. Яремче), готель «FriendHouse» (Дніпропетровська обл.), «ШишкiNN» (м. Київ) та інші.

Екологічна сертифікація закладів готельного бізнесу в Україні впровадиться на засадах міжнародної програми екологічної сертифікації готелів Green Key ("Зелений ключ"), що координується Міжнародною організацією з екологічної освіти (Данія). Основними критеріями, за якими оцінюється екологічна діяльність готельних закладів, є екологічний менеджмент на підприємстві, контроль даних споживання води та енергії, поводження з відходами, екологічне виховання працівників та гостей, органічне функціонування підприємства в умовах його місцезнаходження, зокрема співпраця із місцевою спільнотою. Особливість її застосування полягає в урахуванні місцевих особливостей кожної країни, де розташований готель, тобто національні критерії, що враховують локальні особливості місцевості сумуються з міжнародною системою показників національним представником. При цьому національні критерії не мають суперечити міжнародним стандартам [3].

Слід відзначити, що перевагами екологічної сертифікації Green Key виступає її незалежність від підприємницьких структур, а відповідно й неупередженість, що гарантує готелю об’єктивну оцінку. Такий сертифікат вже став інноваційним інструментом підвищення атрактивності для туристів, оскільки в останній час екологічне світосприйняття набирає все більшого поширення серед людей, тому туристи надають перевагу таким компаніям та брендам, що розділяють погляди на важливість дотримання відповідальності за збереження екології на планеті, а також за наслідки своєї діяльності в умовах обмеженості ресурсів й раціонального природокористування. Усвідомлення підприємством своєї причетності та взаємозв'язку із даними важливими аспектами ведення бізнесу, має значний вплив на операційну діяльність, лояльність клієнтів та зниження ризиків.

Діяльність "Зеленого Ключа" в Україні представляє громадська організація "Екологічна ініціатива" (2004 р.). Готелі беруть участь у цій програмі на базі принципів зниження небажаного впливу на довкілля, без зменшення при цьому рівня комфорту для гостей [5].

На початку 2011 року готель Radisson Blu отримав знак «Green Key» і став першим закладом розміщення, що отримав дану відзнаку. Мінімізація негативного впливу на навколишнє середовище, піклування про безпеку та здоров’я відвідувачів і персонал, поважне відношення до культурних і етичних цінностей місцевої громади лежать в основі принципів екологічності готелю.

Готельний бізнес має багато напрямків, інструментів екологізації. Найбільш пріоритетними з них є раціональне використання водних ресурсів, налагоджена система кліматичного контролю (нагрівання та охолодження) в приміщеннях та мінімізація використання неорганічних матеріалів. Готельна індустрія все більше змушена рухатися по "екологічному шляху", як з позиції зменшення витрат, так і з боку підвищення привабливості для відвідувачів.

Таким чином, впровадження екологічної політики в систему управління підприємства готельного господарства буде мати не лише позитивні наслідки для самого підприємства, а й для зовнішнього середовища в цілому. Адже така політика допомагає зменшити негативний вплив на довкілля та здоров’я людей. Тому екологічний менеджмент в готельному бізнесі є не лише дієвим засобом підвищення ефективності діяльності підприємства, а й важливим інструментом формування екологічної культури у розвитку суспільства.

 

Список використаних джерел:

1.    Магалецький А. В. Інноваційні підходи до формування маркетингової політики підприємств готельного господарства: екологічний аспект / А. В. Магалецький // Економічний простір. – 2010. – № 44/2. – C. 321–327.

2.    Основні стандарти екологічного готелю – ISO 14001:2004 «Системи екологічного менеджменту». – С. 11.

3.     Шамарина А. В. Экологические технологи в гостиничной индустрии /  А. В. Тамарина, Л. С. Самохина // Успехи современного естествознания. – 2014. – № 9-1. – С. 156–157.

4.    Timar I. V. Hospitality services in Ukraine: current state, problems and prospects for further development / I. V. Timar // Economics, management, law: realitiesand perspectives: Collection of scientific articles. – Les Editions L'Originаlе, Paris, France, 2016. – Р. 241–244.

5.    Програма Green Key [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://bibliofond.ru/view.aspx?id=586776