К. е. н. Самойленко А. О., Малишко Ю. Д.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

ВИЗНАЧЕННЯ ВПЛИВУ НЕФОРМАЛЬНИХ ГРУП НА ДІЯЛЬНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА

 

Організація – це поєднання, об’єднання когось або ж чогось у єдине ціле. Група може називатися організацією, якщо в ній є хоч дві людини, які вважатимуть себе членами цієї організації та об’єднуються для досягнення певної мети, цілей організації [1]. Організації поділяють на формальні та неформальні. Неформальні організації виникають стихійно, незважаючи на поділ керівництвом, тому несуть більшу загрозу для підприємства.

Неформальні групи, які ще називають групами за інтересами, створюються з метою, яка майже завжди не відповідає цілям організації, а діють для задоволення власних інтересів робітників [2]. Вони мають значний вплив на формальні організації і прагнуть змінити існуючі в них відносини на більш зручні для себе. Такі групи не відображають в організаційних структурах підприємств, та вони існують майже у всіх організаціях.

Неформальні відносини не враховують формального статусу людини, вони засновані на прийнятті особистих якостей працівників. Такі відносини допомагають людям відчувати свою значущість, задовольняти потреби в пошані та схваленні з боку інших.

Звісно, існування неформальних груп може приносити певні негативні наслідки для організацій. Ось деякі з них [3]:

1. Неформальні організації можуть погано впливати на дисципліну праці своїх членів.

2. Слухи у неформальних організаціях можуть передавати невірну інформацію або змінювати вірну.

3. Через прагнення до опору змінам можуть стримувати модернізацію виробництва.

4. За власними симпатіями можуть сприяти просуванню некомпетентних керівників.

5. Іноді групи ставлять собі цілі, що суперечать загальним цілям формальної організації.

6. Занадто спрощують стосунки між співробітниками.

З усього можна судити, що неформальні групи здійснюють значний вплив на організацію в цілому. Цей вплив може як позитивно, так і негативно впливати на результати діяльності організації. По мірі збільшення цього впливу, неформальні групи можуть ставати домінуючими в організаціях, тому дуже важливим є контроль за ними з боку керівництва. Ще однією загрозою є те, що неформальні групи мають властивості до взаємопроникнення. Деякі керівники можуть навіть не усвідомлювати, що самі потрапляють у такі неформальні групи.

В неформальних організаціях проходження інформації по неофіційним каналам створює систему комунікацій. Ця система слугує для передачі слухів, повідомлень, достовірність яких не перевіряється офіційними органами. На відміну від формальних організацій, де інформація передається головним чином у письмовій формі, в неформальних групах інформація передається частіше усно. Це значно прискорює процес передачі інформації, проте може значно сприяти її спотворенню.

Слухи розповсюджуються, коли членам групи не вистачає достовірної інформації, або ж коли люди починають турбуватись з якої-небудь спільної причини. Існує чотири моделі або ланцюжки, що описують процес розповсюдження непідкріплених повідомлень в неформальній групі [4]:

1. Односпрямований ланцюжок – найпростіший і найменш розповсюджений вид передачі інформації. Інформація передається від однієї людини до іншої через ланцюжок.

2. Ланцюжок пліткарів – інформація потрапляє до всіх членів групи з одного джерела. Повідомлення передаються таким чином дуже рідко.

3. Вірогіднісний ланцюжок – цей спосіб передачі повідомлень заснований на випадковості та непередбачливості. Люди передають інформацію кому забажають.

4. Виборчий ланцюжок – члени неформальної групи обирають, кому можна передати інформацію. Вони можуть домовитись і не розголошувати яке-небудь повідомлення. Якщо хто-небудь не виправдає їх довіри, то у майбутньому з ним не будуть ділитись.

При цьому неформальні канали можуть принести певну користь організації. Вони знімають напругу в колективі та є своєрідним виходом для негативних емоцій. Також у менеджера з’являється можливість зворотного зв’язку зі своїми підлеглими.

Отже, неформальні групи здійснюють значний вплив на організацію в цілому. Цей вплив може як позитивно, так і негативно впливати на результати діяльності організації. До негативного впливу відноситься те, що неформальні організації можуть підривати дисципліну, розголошувати неправдиву інформацію, стримувати модернізацію виробництва. А користь неформальних груп полягає в тому, що вони розповсюджують інформацію значно швидше, ніж формальні, а також створюють позитивний моральний клімат в організації.

 

Список використаних джерел:

1. Небава М. І.  Менеджмент організацій і адміністрування. Частина 1 : навч. посіб. / М. І. Небава, О. Г. Ратушняк. – Вінниця : ВНТУ, 2012. - 105 с.

2. Основи менеджменту : підруч. для студ. вищ. навч. зак. / кол. авторів ; за ред. А. А. Мазаракі. – Х. : Фоліо, 2014. – 846 с.

3. Бакуменко В. Д. Основи адміністративного менеджменту : навч. посіб. / Бакуменко В. Д., Усаченко Л. М., Тимцуник В. І., Червякова О. В. – К. : Інтерсервіс, 2013. – 148 с.

4. Кравченко А. И. Социология : учеб. для студ. вузов, обуч. по несоциол. спец. и направл. / А. И. Кравченко, В. Ф. Анурин. – СПб. : Питер, 2011.