Д. філос. н. Шавкун І. Г., к. філол. н. Дибчинська Я. С.

Запорізький національний університет (Україна)

МЕНЕДЖМЕНТ КОРПОРАТИВНИХ КОМУНІКАЦІЙ: ЗМІСТ, РІВНІ, ЗАВДАННЯ

 

Ефективні корпоративні комунікації є необхідною умовою успішного досягнення цілей організації. Комунікації в організаційній системі розглядаються як явище і як процес. Як явище комунікації відображають встановлені норми (правила, інструкції, положення), а також принципи і закономірності відносин між людьми в організації. Комунікація як процес виступає особливою формою взаємодії персоналу щодо обміну інформацією всередині організації і за її межами, спрямованою на досягнення цілей організації, а також на розвиток персоналу.

Сучасні дослідження у сфері корпоративної комунікації дозволяють виділити наступні підходи до визначення цього поняття: управлінський (комунікація як функція управління, як передача розпоряджень і роз‘яснення здійснюваних процедур і операцій); системний (комунікація як система взаємовпливаючих елементів, що забезпечують функціонування організації); культурологічний (комунікація як спосіб вираження організаційної культури); гуманістичний (комунікація як фактор розвитку людського потенціалу).

Корпоративні комунікації є управлінською функцією окремого менеджера або цілого відділу, змістом якої є операції з метою поширення інформації серед ключової аудиторії, забезпечення корпоративної стратегії та розвитку повідомлень для різних цілей як всередині організації, так і за її межами [1].

Об'єктом корпоративних комунікаціях є сама організація, на відміну від маркетингових комунікацій, де об'єктом є продукт або надання послуги організацією. Одна з цілей корпоративної комунікації – створення репутації підприємства серед заінтересованих сторін, а не створення бренду як у маркетингових комунікаціях.

Призначення корпоративних комунікацій полягає в побудові ефективних каналів отримання і передачі важливої інформації, яка сприяє розвитку не тільки організації, але й особистісному зростанню кожного співробітника, посиленню почуття відповідальності, створенню командного духу, а також поділу усіма працівниками цінностей і норм корпоративної культури організації, утворенню єдиного соціально-психологічного клімату. Іншими словами – досягненню цілей і місії організації [2].

Корпоративна комунікація – конститутивна складова культури організаційної діяльності та корпоративних відносин. Відтак, менеджмент корпоративних комунікацій покликаний забезпечити виконання таких функцій, як: регулювання основних стратегій комунікації; регулювання відносин зі ЗМІ; управління антикризовими комунікаціями; створення сприятливого соціально-психологічного клімату; управління змінами.

Грамотне управління стратегіями комунікації сприяє розкриттю прихованого потенціалу, який дозволяє перейти на новий рівень спілкування завдяки трансформації закритої і жорсткої системи, зі застарілими малоефективними методами і способами регулювання комунікативних потоків, у відкритий комунікативний простір.

Відносини зі ЗМІ (або PR-комунікації) шляхом надання відповідної інформації покликані забезпечити взаємовигідні, гармонійні відносини між організацією і громадськістю, сформувати позитивний корпоративний імідж.

Управління комунікаціями в кризових ситуаціях зумовлено потребою ухвалення складних, неординарних управлінських рішень в умовах невизначеності і ризику, а також при обмежених матеріальних, часових, інформаційних, трудових та інших видів ресурсів.

Створення сприятливого соціально-психологічного клімату в колективі передбачає наступне: формування традицій та організаційних цінностей у групі; розробка системи морального та матеріального заохочення працівників; запобігання виникнення конфліктних ситуацій; відповідальність за виконання роботи; шанобливе ставлення до чужої думки.

Пріоритетною метою управління змінами є підвищення рівня продуктивності праці, освоєння нових прогресивних технологій і методів роботи в системі управління. Ефективні внутрішні комунікації прискорюють процес управління змінами і надають йому поступовий, рівномірний характер.

Доцільно виділити два рівня управління корпоративними комунікаціями: стратегічний та оперативний.

Стратегічний рівень передбачає формування комунікаційної стратегії організації як довготермінової програми досягнення цілей фірми шляхом використання всіх комунікаційних ресурсів і організації комунікативного простору. Серед очікуваних результатів: формування комунікаційної культури, яка дозволяє найбільш ефективно і адекватно реалізувати конкурентні переваги; розробка концепції іміджу, виходячи зі стратегічних цілей; розбудова стратегії впорядкованої взаємодії організації із заінтересованими сторонами ринку з метою вирішення бізнес-завдань.

Оперативний рівень управління корпоративними комунікаціями спрямований на розробку, впровадження та актуалізацію на засадах корпоративних цінностей системи корпоративних домовленостей і комунікативних стандартів; регламентацію ділової взаємодії персоналу на всіх ієрархічних рівнях як між собою, так і з заінтересованими сторонами в зовнішньому середовищі.

 

Список використаних джерел:

1. Повний словник економічних термінів Financial Times Lexicon [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://lexicon.ft.com/Term?term=corporate-communication

2. Cornelissen J. Corporate Communications. Theory and Practice [Електронний ресурс] / J. Cornelissen. – Режим доступу : http://s3.amazonaws.com/academia.edu.documents/41060850/Corporate_Communications_Theory_and_Practice.pdf