Стесенко Є. Е.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

ВПЛИВ ОРГАНІЗАЦІЙНОЇ КУЛЬТУРИ НА МОТИВАЦІЮ ПЕРСОНАЛУ

 

Однією з найважливіших функцій організаційної культури є мотиваційна, яка забезпечує підвищення ефективності використання людських ресурсів та економічної ефективності підприємства в цілому і проявляється шляхом сприяння підвищенню продуктивності праці, стимулювання креативного мислення і прояву лідерських здібностей персоналу. Зазвичай виділяють внутрішні та зовнішні елементи організаційної культури. До зовнішніх відносять: зовнішній вигляд працівників, інтер’єр, лозунги компанії та логотип. В свою чергу до внутрішніх частіше за все відносять: місію, мету, організаційні цінності, правила поведінки в колективі та норми.

Серед багатьох функцій організаційної культури виділяють – мотиваційну. Саме вона створює необхідні стимули для ефективної роботи та поступового досягнення поставленої мети організації.

Мотиваційна функція ґрунтується на тому, що такі обов’язкові елементи організаційної культури, як цінності, місія, різноманітні символи та норми є важливим джерелом нематеріальних стимулів для найманого персоналу [1, с. 96]. В сучасних умовах праці, наймані працівники не завжди підтримують місії, лозунги та логотипи компанії, тому що основною метою є отримання прибутку будь-якою ціною. Тому підібрати правильні інструменти мотивації – є одним з найважливіших завдань керівництва.

Інструменти мотивації організаційної культури включають у себе як традиційні, так і специфічні заходи, що є елементами організаційної культури.

Створення ефективної системи мотивації праці є складовою процесу формування певного типу культури підприємства. Якщо цей процес здійснюється свідомо, то основу організаційної культури будуть складати цінності керівництва та власників компанії. У випадку, коли формування організаційної культури відбувається як стихійний процес, цінності керівництва, власників та працівників можуть конкурувати між собою і в кінцевому випадку, в основі організаційної культури будуть закладені цінності, які виявилися більш життєздатними в короткостроковому періоді [1, с. 97]. 

Вплив організаційної культури на підвищення мотивації реалізовується через її функції. Мотиваційна функція характеризує систему принципів та норм, що регулюють трудову активність персоналу. Вона проявляється завдяки стилю управління, лідерства в рамках ситуативного підходу [2, c. 80].

Важливими мотиваційними засобами виступають різноманітні методи стимулювання, можливість кар’єрного зростання, підвищення рівня задоволеності працею, можливість працювати самостійно і творчо: «організаційна культура і система роботи з персоналом виступають один для одного чинниками внутрішнього впливу, оскільки, з одного боку, зміни організаційної культури викликають необхідність відповідної зміни роботи з персоналом. З іншого, – напрями роботи з персоналом, що зміцнюють і розвивають організаційну культуру, в свою чергу, отримують її як основу свого подальшого вдосконалення» [3, с. 7].

Вплив організаційної культури на мотивацію персоналу може бути сформований завдяки створенню наступних заходів на підприємстві:

-               впровадження системи винагород на підприємстві;

-               створення системи просування по кар’єрних сходах;

-               розробка системи справедливого регулювання конфліктів між працівниками, яка буде створена з урахуванням їх особистої культури. 

Використання організаційної культури для підвищення результативності мотиваційних заходів допомагає отримати позитивні результати у мотивованості персоналу на підприємстві.

Перевагою використання надбань теорії організаційної культури у сфері мотивування персоналу є системний підхід, який дозволяє підпорядкувати усі процедури і заходи стимулюючого впливу на найманих працівників ціннісному компоненту управління, а, отже, створює можливість одержання додаткового ефекту [4, с. 5].

В основі формування ефективної системи мотивації праці лежить позитивна взаємодія організаційної культури та культури індивіда, що надає можливість будувати надійні та довготривалі стосунки між підприємством та працівниками за типом повної кооперації або компромісу.

Отже, реалізація мотиваційної функції організаційної культури передбачає використання специфічних інструментів, які сприяють створенню позитивного соціально-психологічного клімату, розвитку креативності персоналу, прояву і вдосконаленню лідерських здібностей. Побудова системи мотивації персоналу на основі організаційної культури дає можливість об’єднати персонал навколо значимих цілей.

Можна зробити висновок, що в процесі формування системи мотивації праці необхідно використовувати інструменти організаційної культури, забезпечувати створення та використання в процесі управління принципів, місій та філософії підприємства.

 

Список використаних джерел:

1.     Харчишина О. В. Роль організаційних цінностей у формуванні системи мотивації персоналу / О. В. Харчишина // Вісник ОНУ імені І. І. Мечнікова. – 2014. – № 2/4. – С. 96–99.

2.     Любомудрова Н. П. Організаційна культура як фактор формування системи мотивації персоналу підприємства / Н. П. Любомудрова // Науковий вісник Херсонського державного університету. Серія: Економічні науки. – 2015. – № 11, ч. 3. – С. 79–83.

3.     Усачева В. В. Організаційна культура в транзитивній економіці: політекономічний аспект : автореф. дис... канд. екон. наук: 08.01.01 / В. В. Усачова. – Донецьк : Донец. нац. ун-т, 2003. – 18 с.

4.     Харчишина О. В. Мотивація персоналу на основі теорії організаційної культури / О. В. Харчишина // Економіка. Управління. Інновації. – 2014. – № 1 (11).

5.     Кальніцька М. О. Сучасні проблеми мотивації персоналу та їх вплив на ефективну діяльність та розвиток українських підприємств / М. О. Кальніцька // Міжнародна науково-практична конференція «Соціально-економічний розвиток України та її регіонів: проблеми науки і практики», 23–24 травня 2013 р. – Х., 2013. – С. 489–493.