Веретельник О. О., к. т. н. Куценко В. Й.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

ОСОБЛИВОСТІ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ

 

Соціальна відповідальність набирає розповсюдження в Україні, чому сприяє усвідомлення причин критичного – кризового стану глобальної та національних економік. Тому існує нагальна потреба формування в Україні філософії соціально-відповідального бізнесу. Соціальна відповідальність бізнесуце принцип роботи, при якому підприємство вважає важливим і необхідним брати участь у розвитку українського суспільства й держави в цілому. Це визначений рівень добровільної безкорисної підтримки вирішення соціальних проблем з боку підприємця, що має місце поза вимогами державних органів і над ними [4, с. 120]. Соціально орієнтований бізнес у нашій країні знаходиться на етапі становлення й на даний час ще не займає основоположного місця в загальноекономічній політиці підприємств. Натомість, у всіх економічно розвинених країнах світу підвищується увага до соціальних проблем як всередині, так і за межами організацій, а розуміння значущості «морального» чинника в бізнесі стає запорукою ділового успіху. Українське бізнес-середовище ще тільки на шляху до втілення в життя сучасних вимог бізнесу, головним завданням якого має бути не стільки прибуток, а створення оптимальних умов для довговічного, сталого розвитку бізнесу, а отже, і всього суспільства, наслідком чого буде й належний, необхідний для подальшого розвитку, прибуток. Зазначені вище умови мають працювати на підвищення конкурентоспроможності суб’єктів господарювання [1]. «Абсолютно кожне підприємство має свою специфіку діяльності, географічне розташування, певне фінансове становище та багато інших складових, які впливатимуть на рішення керівництва щодо власної концепції соціальної відповідальності підприємства» [2, с. 68]. Соціальна відповідальність бізнесу стосується як внутрішньої, так і зовнішньої складових, розглянемо детальніше складові соціальної відповідальності підприємства на таблиці 1.

 

Таблиця 1. Складові соціальної відповідальності підприємства

Внутрішня соціальна відповідальність

Зовнішня соціальна відповідальність

1

Забезпечення працевлаштування на якомога довший період аж до довічного за бажанням працівника

Відповідальність перед владою та Творцем

2

Охорона праці та належні умови праці робітників

Відповідальність, перш за все, перед місцевими та національними споживачами послуг та продукції

3

Забезпечення стабільності заробітної плати, її своєчасної виплати за результатами якості та кількості праці, яка не повинна бути меншою від прожиткового мінімуму, а також індексації за умов інфляції

Відповідальність перед усім суспільством (партнерами по підприємницькій діяльності, підприємствами, що випускають споріднену продукцію, та іншими)

4

Додаткове соціальне і медичне обслуговування працівників і членів їхніх родин

Взаємодія з місцевими співтовариствами (науковими, культурними, освітніми, громадськими організаціями) і місцевою владою по розвитку території

5

Професійно-культурні навчальні програми у т.ч. з підготовки й підвищення кваліфікації працівників

Сприяння охороні довкілля

6

Надання допомоги робітникам в кризових ситуаціях

Готовність брати участь у запобіганні кризових ситуаціях території

7

Підтримка людей похилого віку

Меценатство й добродійність

 

Взаємоузгодженість інтересів підприємства, першочергово місцевого споживача, суспільства та влади проявляється через спрямування та можливість підприємства розробити та втілювати в життя гуманну місію «благо народу», виготовляти безпечну, якісну (екологічно чисту), соціально-корисну для життєдіяльності продукцію, була б доступною за ціною масовому споживачеві, використовуючи в процесі виробництва більш прогресивну техніку й технологію, яка дозволяє знизити негативні наслідки виробничо-господарської діяльності підприємства на навколишнє середовище та здоров'я людей. Практика ведення бізнесу на основі концепції його «соціальної відповідальності» показує, що підприємство спроможне: прискорити темпи зростання, підвищити прибутковість; отримати доступ до «соціально відповідальних інвестицій», при розподілі яких інвестори приймають до уваги показники, які відображають діяльність підприємства в соціальній та етичній сферах, у сфері захисту навколишнього середовища; покращити ділову репутацію, що дозволить сформувати нові групи споживачів і напрямки бізнесу; підвищити лояльність споживачів та реалізацію продукції; підвищити якість продукції чи послуг; знизити операційні витрати та ін. За Т. В. Кузнєцовою слід впровадити організацію навчань із залученням провідних фахівців та відомих філантропів, які б дали поштовх, мотиви та інструменти для впровадження соціальної відповідальності у національний бізнес [3, с. 207].

Підсумовуючи все вищесказане, зазначимо, що, як засвідчує досвід, соціальна відповідальність корисна усім – підприємствам, державі, суспільству та довкіллю. Отже, для впровадження соціальної відповідальності бізнесу в Україні, в першу чергу, слід відродити морально-етичну культуру життєдіяльності й господарювання особистості – члена трудового колективу через колективне ухвалення кодексу честі, постійно діюче культурно-професійне навчання (виховання) трудового колективу, морально-матеріальне заохочення працювати на благо суспільства за совістю, знизити податкове навантаження до 10 % від доходу, яке історично притаманно нашому домострою; підтримувати розвиток малого та середнього бізнесу з метою усунення деформації структури економіки; скорегувати законодавство таким чином, щоб бізнес був зацікавлений впроваджувати соціальні проекти; надати більше повноважень органам місцевого самоврядування та знизити рівень корупції на підприємстві та тіньової економіки. Все ж, подолання корупції в організації чи органах влади (лат. соruрtіо «руйнування серця» – душі) можливо тільки за умови викорінення з серця особистості пороку сріблолюбства, що й буде початком її суспільної відповідальності, соціальної відповідальності підприємства, сталого (довговічного животворного) розвитку корпорації, суспільства та довкілля.

 

Список використаних джерел:

1.      Лукьянеко Д. Глобальное экономическое развитие: тенденции, асимметрии, регулирование : монография / [Д. Лукьянеко, В. Колесов, А. Колот, Я. Столярчук и др.] ; под науч. ред. проф. Д. Лукьянеко, А. Поручника, В. Колесова. – К. : КНЭУ, 2013. – 520 с.

2.      Корсак В. І. Соціальна відповідальність бізнесу: особливості національної проблематики, шляхи реалізації / В. І. Корсак // Сталий розвиток економіки. – 2012. – № 7. – С.  6871.

3.      Кузнєцова Т. В. Стратегічні аспекти формування соціальної відповідальності бізнесу / Т. В. Кузнєцова, Л. А. Шергіна // Проблеми раціонального використання соціально-економічного та природно-ресурсного потенціалу регіону: фінансова політика та інвестиції. – 2010. – № 3. – С. 207210.

4.      Мамонова В. Механізми вдосконалення соціальної відповідальності бізнесу в Україні / В. Мамонова, К. Озерова // Публічне управління: теорія та практика. – 2010. – № 2. – С. 120–124.