Ярошенко О. В., к. т. н. Куценко В. Й.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

КАДРОВА ПОЛІТИКА ПІДПРИЄМСТВА ТА НАПРЯМКИ ЇЇ УДОСКОНАЛЕННЯ

 

Українські підприємства, досліджуючи організацію управлінської діяльності, замість традиційних моделей організації виробництва переходять до прогресивніших моделей корпоративного менеджменту. Такі моделі підвищують їх конкурентоспроможність, якість продукції та ефективність використання ресурсного потенціалу. Сучасні тенденції розвитку української промисловості свідчать про стрімкий ріст ролі систем корпоративного управління, які є основою функціонування більшості підприємств.

Кадрова політика підприємства формується як сукупність напрямів діяльності, які орієнтовані на досягнення цілей у довгостроковому й короткостроковому періоді. Даючи характеристику терміну кадрової політики у вітчизняній та зарубіжній літературі, слід підкреслити, що більшість дослідників аналізують її як провідний напрямок кадрової діяльності, сукупність операцій набору, відбору, ротації, переміщення, оцінки й професійного росту персоналу підприємства [2].

Кадровою політикою охоплено наступні напрямки діяльності на підприємстві:«здійснення заходів управління персоналом для реалізації завдань підприємства;визначення механізмів управлінської та виробничої кооперації між підрозділами;обґрунтування засад матеріального і морального заохочення працівників;розробка програм навчання та підвищення кваліфікації кадрів;забезпечення умов праці та наявності, за потреби, засобів колективного, індивідуального захисту» [4].

Проблема управління персоналом та задачі, які пов’язані з цим, є складними і маловивченими, хоч і основи його функціонування розглядали ще за часів створення держав. В епоху античності древньогрецькі мислителі (Аристотель, Сократ, Платон) поділяли все суспільство на меншість, яка управляє і керує та більшість, якою управляють. Платон говорив, що «вміння керувати людьми є одним з найважчих, називають його мистецтвом царювати, державним, чи мистецтвом управління домашнім господарством» [3].

Найбільш відомими проблемами кадрової політики на підприємствах України на сьогодні є: недостатня кваліфікація та знання щодо управління тими працівниками, які проводять відбір кадрів, недостатньо ефективна система управління кар’єрним зростанням,професійним навчанням, відсутність єдиних критеріїв оцінювання, формалізованого визначення вимог профетики управлінських кадрів, недостатній резерв кадрів і т. п.

На нашу думку, вдосконалення кадрової політики українських підприємств повинно проходити за такими напрямками (рис. 1) [1].

 

 

Рис. 1. Напрямки вдосконалення кадрової політики підприємства

 

Таким чином, можемо сказати, що для вдосконалення кадрової політики підприємства необхідно ставитися до персоналу з особливою повагою, адже кожен працівник, незалежно від посади та обов’язків, особистість. Важливо підтримувати оптимальний психологічний мікроклімат у колективі, попереджувати виникнення конфліктних ситуацій між співробітниками, адекватно оцінювати роботу персоналу, виплачувати відповідну справедливу заробітну плату, підвищувати рівень кваліфікації робітників, проводити навчання, розвивати професійну майстерність, мотивувати їх до праці тощо. Приймаючи  на роботу варто звертати увагу не тільки на рівень освіченості та досвід роботи, а й на особистісні якості людини.

Продуктивність і бажання працювати напряму залежить від ставлення керівників до своїх підлеглих, врахування їх інтересів, тож система управління кадрами повинна бути максимально лояльною, щоб працівники не просто виконували свої щоденні обов’язки, а приносили позитивний результат підприємству і були задоволені своєю працею.

 

Список використаних джерел:

1.     Крючко О. С. Кадрова політика як складова ефективного розвитку підприємств торгівлі / О. С. Крючко // Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія: Економічні науки. – 2010. – № 4 (3). – С. 218–220.

2.     Перепадя Ф. Л. Кадрова політика як елемент системи корпоративного управління промислових підприємств / Ф. Л. Перепадя // Економіка. Управління. Інновації. – 2013. –  №1.

3.     Прядко В. В. Ефективна кадрова політика – найважливіша державотворча цінність для реалізації реформ в Україні / В. В. Прядко, М. І. Пірен // Вісник Національної академії державного управління при Президентові України. – 2015. – № 3. – С. 78–84.

4.     Ясінська Ю. Р. Раціональна кадрова політика на підприємстві – успішна формула підприємницької діяльності / Ю. Р. Ясінська // Вісник Львівської комерційної академії. Серія: Економіка. – 2014. – Вип. 46. – С. 224–228.