Борисенко О. В., Курінна І. Г.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

ОСНОВНА МОДЕЛЬ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ МАШИНОБУДУВАННЯ

 

За сьогоднішніх не легких умов економіка машинобудування знаходиться в тяжких умовах і має ряд проблем: промисловість має однобічний розвиток, недостатньо розвивається внутрішній ринок, вітчизняне машинобудування в дуже малому обсязі, велика частина експорту довгий час орієнтувалася лише на Росію. Також велике значення мають такі проблеми, як корупція, політична залежність законодавчої системи, бюрократизація, потреби в інноваціях і інвестиціях і так далі. Все це формує економічну безпеку машинобудування.

Ці питання досить широко розглядається вченими як нашої країни так і світу, а саме: Б. В. Андрушків, Т. Г. Васильців, С. В. Каламбет, Н. П. Карачина, А. А. Мелихов, О. В. Мороз, В. М. Нижник, Г. І. Пастернак-Таранушенко, А. А. Шиян.

Машинобудування займає значне місце і є базовим серед всіх галузей господарського комплексу. На сьогодні технології, кваліфікація кадрового персоналу, організація і управління вітчизняних підприємств машинобудування дуже відстають від підприємств розвинутих країн світу. Ми маємо ряд проблем з адаптацією підприємств до ринкових умов, комунікацією, матеріально-технічною базою, інфраструктурою, малим досвідом, не контрольованістю приватизаційних підприємств державою, не можливість активно адаптуватися до навколишнього середовища і зменшення впливання на підприємстві зовнішніх і внутрішніх загроз. Таким чином потрібні систематизовані методи для покращення управління підприємствами [1, c. 19].

Потрібно також підкреслити, що підприємства використовують багато енергетики і залежать від сировини, котрі мають монопольний ринок, а також малу потребу внутрішнього ринку і високу конкуренцію зовнішнього ринку із-за гарантовано захищених урядом іноземних виробників.

На мою думку потрібні заходи для боротьби з внутрішніми і зовнішніми ризиками. Для цього потрібно краще вести облік фінансових потоків і контролювати конкурентів, забезпечити економічний розвиток за збереженням ліквідності і незалежності фінансової системи, залучати позички з нормальною вартістю, навантаження боргу контролювати [2, с.107].

Варто сказати, що для кожного підприємства потрібна своя модель, але виділимо методи які допоможуть кожному підприємству забезпечити економічну безпеку. Вони мають таку класифікацію: економічні (плануються показники і способи їх досягнення, стимулюється умови діяльності підприємства), соціально-психологічні (застосовується у разі проблем в колективі, що ведуть до погіршення економічної безпеки), адміністративні (регулюються організація і відносини на підприємстві), правові (мета цього методу є правове регулювання відносин між менеджерами і працівниками, захист відповідно до законодавства прав і інтересів, як підприємства, так і персоналу).

Наряду з методами потрібні засоби, які разом гарантують стабільне функціонування підприємств машинобудівного комплексу і забезпечують економічну безпеку. До засобів потрібно віднести, наприклад технічні: різні системи кодування і декодування інформації, сейфи, засоби для ідентифікації особи.

Якщо проаналізувати нашу державу за законодавчою базою, ми побачимо що не має чітко визначення суб’єктів, об’єктів, принципів, методів економічної безпеки. Хоча правові засоби мають значну роль у відносинах як між державними, так і між іноземними партнерами, і повинна захищати їх законні інтереси підприємств. В роботі «Економічна безпека держави» Г. І. Пастернак-Таранушенко, розглядаючи проблеми економічної безпеки, використовує такі документи: Закон України «Про державну службу» та Закон України «Про раду національної безпеки та оборони України», хоча для послідовності основи правової економічної безпеки потрібно вивчити всі документи, котрі є основними при формуванні та розвитку підприємств. Потрібно встановити певні правила та стандарти, котрі б регулювали і захищали інтереси учасників ринку [4, с. 97].

Запропонована модель повинна відповідати таким функціям: планування, прогнозування, облік і контроль [3, с. 47].

Однією з головних функцій є економічна, так як вона визначає результати економічної, фінансової інвестиційної діяльності. Завдяки маркетинговим дослідженням досліджуються обсяги і види продукції, формується потреба в ресурсах і їх використання. Це оптимізує пошук ефективних напрямів діяльності і покращує прийняття управлінських рішень.

Складовою планування є прогнозування, хоча може і передувати, коли використовується для аналізу середовища та під час формування планів для розвитку підприємств і їх подальшої реалізації.

Важливою є і функція обліку та контролю, так як на всіх етапах дуже важливим є аналіз і реальне оцінювання всіх дій на підприємстві , а головне – оцінка його цілей і завдань, контролюючи всі процеси підприємства.

Отже, забезпечення економічної безпеки дуже важливе, так як покращує розвиток підприємств, нейтралізує негативний вплив фінансової кризи і дій конкурентів, забезпечує стійкі фінансові розрахунки і використовує різні фінансові джерела.

 

Список використаних джерел:

1.    Мороз О. В. Концепція економічної безпеки сучасного підприємства : монографія / О. В. Мороз, Н. П. Карачина, А. А. Шиян. – Вінниця : ВНТУ, 2010. – 259 с.

2.    Каламбет С. В. Механізм забезпечення економічної безпеки підприємств залізничної галузі / С. В. Каламбет, В. А. Воропай // Фінанси, банки, інвестиції. – 2013. – № 2. – С. 106–113.

3.    Нижник В. М Тенденції та оцінка чинників підвищення ефективності функціонування підприємств машинобудування : моногр. / В. М. Нижник, М. В. Ніколайчук. – Хмельницький : ХНУ, 2010. – 359 с.

4.    Пастернак-Таранушенко Г. І. Економічна безпека держави. Статика процесу забезпечення : підруч. / Г. І. Пастернак-Таранушенко. – К. : Кондор, 2002. – 302 с.

5.  Редьква О. З. Основні форми і методи забезпечення економічної безпеки машинобудівного комплексу : моногр. / О. З. Редьква, М. І. Башинська. – Миколаїв : НАУ, 2016. – 148 с.