К. е. н. Бовсуновська Г. С.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

ПРИНЦИПИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ СТРАХОВОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ

 

Забезпечення економічної безпеки є невід’ємною складовою цілісної системи управління будь-якого суб’єкта підприємництва, в тому числі і страхової організації. Ефективна робота страхової компанії можлива лише за умови, що належну увагу страховик, окрім реалізації його головних економічних інтересів, буде приділяти розробці та впровадженню комплексу заходів щодо захисту компанії від впливу зовнішніх і внутрішніх загроз, що гарантуватиме досягнення сприятливих умов для ведення його діяльності.

Економічна безпека страхової організації – це такий стан її функціонування, за якого найбільш ефективно використовуються всі види власних та залучених ресурсів (фінансові, матеріально-технічні, інтелектуальні, кадрові, інформаційні), забезпечується сталий розвиток та рентабельність, гарантується дотримання належного рівня фінансової стійкості та платоспроможності, ефективно розміщуються страхові резерви у відповідності до взятих на себе зобов’язань, підтримується конкурентоспроможність компанії на ринку страхових послуг, а також створюються умови для захисту компанії від прояву потенційних та реальних загроз, небезпек та ризиків.

Система економічної безпеки страховика буде вважатися надійною та ефективною, якщо вона ґрунтується на певних принципах.

Враховуючи специфіку діяльності страхової організації, виділимо наступні принципи забезпечення її економічної безпеки: системність, безперервність, взаємодія превентивних і активних засобів, законність, компетентність, відповідальність, конфіденційність, економічна доцільність, координація і взаємодія, адаптивність [1$ 3].

Докладніше сутність зазначених вище принципів забезпечення економічної безпеки у страховій діяльності та особливості їх практичної реалізації наведено у табл. 1.

 

Таблиця 1. Принципи забезпечення системи економічної безпеки страхової компанії

Принципи економічної безпеки

Сутність принципів економічної безпеки

Системність (комплексність)

Побудова системи забезпечення економічної безпеки ґрунтується на основі комплексної стратегії функціонування і розвитку страховика, окремих його філій та мережі страхових агентів

Безперервність

Управління системою економічної безпеки страхової компанії  повинно відбуватися постійно і безперервно, особливо в умовах становлення та розвитку страхового ринку (що характерно для теперішнього стану ринку в Україні)

Взаємодія превентивних і активних засобів

Особливістю страхового бізнесу є високий ризик виникнення непередбачуваних подій. Тому розробка взаємопов’язаних попереджувальних та активних засобів захисту від загроз є необхідною складовою для мінімізації або усунення наслідків їх шкідливого впливу.

Законність

Заходи в системі економічної безпеки страховика, а також управлінські рішення і дії  повинні здійснюватися виключно в правовому полі з використанням дозволених законодавством методів та засобів, розроблятися в межах та на основі діючих нормативно-правових актів у галузі страхового законодавства.

Компетентність

Всі без виключення працівники страхової компанії мають володіти професійними навиками на високому рівні, прагнути до самовдосконалення та розвитку, підвищувати свою кваліфікацію відповідно до існуючих ринкових умов.

Відповідальність

Суб’єкти системи економічної безпеки компанії повинні нести персональну відповідальність за її ефективність та продуктивність. З огляду на специфіку діяльності страхових компаній, в певній мірі цей принцип стосується і клієнтів компанії, оскільки рівень шахрайства у цьому сегменті фінансового ринку є надзвичайно високим в порівнянні з іншими.

Конфіденційність та гласність

Страхові компанії є суб’єктами первинного фінансового моніторингу, інформація про більшість аспектів їх діяльності безперечно має бути загальнодоступною. Проте, як будь-який інший суб’єкт підприємницької діяльності, страховик має право на охорону комерційної таємниці або інформацію, що не підлягає розголосові або доступна вузькому колу фахівців.

Економічна доцільність

Фактичний обсяг витрат на розробку і впровадження системи економічної безпеки страхової компанії не повинен перевищувати рівень потенційних і існуючих небезпек та загроз, а також виправдовувати ефективність роботи системи.

Координація та взаємодія

Цей принцип стосується як внутрішнього, так і зовнішнього середовища організації. Внутрішня координація і взаємодія проявляється у протидії загрозам та небезпекам зусиллями усіх філій, підрозділів та служб страховика, розробці єдиного підходу до формування і впровадження системи економічної безпеки. Також у межах дії цього принципу повинна відбуватися координація та взаємодія керівництва компанії з органами державної  влади та саморегулівними організаціями страхового ринку.

Адаптивність

Система економічної безпеки страхової організації  повинна мати здатність пристосовуватися до змін зовнішнього середовища, стратегічних орієнтирів компанії, до цільової переорієнтації, що особливо важливо на етапі становлення страхового ринку та в період економічної та політичної нестабільності.

Збалансованість

Рівень захисту від потенційних і реальних загроз, небезпек та ризиків має бути відповідним обставинам та ринковим умовам. Занадто закрита система гальмуватиме розвиток страхової компанії, протилежна ситуація – призведе до банкрутства. Отже, оптимальним є виважене поєднання можливих ризиків і прибутків.

 

Створення налагодженої, гармонійної, ефективної, стабільної та реально діючої системи економічної безпеки страхової компанії можливо лише за умови комплексного дотримання перерахованих вище принципів, що забезпечить стійкий розвиток організації.

 

Список використаних джерел:

1.        Зачосова Н. В. Формування системи економічної безпеки фінансових установ : монографія / Н. В. Зачосова. – Черкаси : ПП Чабаненко Ю. А, 2016. – 375 с.

2.        Корчевська Л. О. Система принципів забезпечення економічної безпеки підприємства / Л. О. Корчевська // Вісник економіки транспорту і промисловості. – 2012. – № 38. – С. 44-49.

3.        Саприкіна Л. М. Діагностика фінансового стану підприємства як основа забезпечення його економічної безпеки [Електронний ресурс] / Л. М. Саприкіна, К. І. Шипіл // Ефективна економіка. − № 11. − 2012. − Режим доступу : http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=1577