Конечна Т. В.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

ФІНАНСОВІ РИЗИКИ СТРАХОВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ

 

На сучасному етапі розвитку економічних відносин будь-яка діяльність суб’єктів господарювання супроводжується ризиками, що не аби як впливають на результат від цієї діяльності. Страхові організації ж працюють за системою подвійного ризику, так як вони при укладенні договору страхування та перестрахування приймають цей ризик на себе, а потім в процесі  їх діяльності, наприклад інвестиційної, виникає ще низка фінансових ризиків, що може супроводжуватися неповерненням власних коштів, недоотриманням прибутку, що  в результаті  може призвести до банкрутства страхової компанії.

Поняття фінансового ризику різні автори тлумачать по-своєму. Так, Я. П. Шумелда визначає фінансовий ризик як такий, що характеризує ймовірність настання небажаних наслідків при здійсненні фінансових операцій, що пов’язане з тим, що партнер не в змозі виконати взяті на себе фінансові зобов’язання.

І. А. Бланк визначає фінансовий ризик, як ймовірність виникнення непередбачуваних фінансових втрат за невизначених умов фінансової діяльності підприємства [2].

Класифікувати фінансові ризики страхової організації можна за різними ознаками. Так, за джерелом походження фінансові ризики поділяються на внутрішні та зовнішні.

Внутрішні ризики спричинені факторами внутрішнього середовища функціонування страховика, на які він може впливати. Сюди належать такі ризики як:

– депозитний ризик (можливість неповернення депозитного вкладу страховика через вибір ненадійного банку);

– ризик зниження фінансової стійкості (надмірна частка використання  позикових коштів, що впливає на фінансову безпеку страховика);

– ризик втрати платоспроможності (може бути спричинений дефіцитом готівкових коштів або інших високоліквідних активів);

– кредитний ризик;

– інвестиційний (можливість фінансових втрат в результаті неефективної інвестиційної діяльності страховика).

Зовнішні фінансові ризики виникають під впливом зовнішнього середовища функціонування страховика, на які він не в змозі впливати. До таких ризиків можна віднести такі як:

– валютний ризик (спричинений недоотриманням прибутку внаслідок коливання валютного курсу);

– процентний ризик (спричинений зміною процентної ставки на фінансовому ринку);

– ціновий (пов’язаний із несприятливою зміною цін на активи, що обертаються на фінансовому ринку);

– податковий (зміна законодавчих вимог та податкових ставок).

Окрім вище наведених, класифікувати фінансові ризики страховиків можна за наступними ознаками [1]:

       за специфікою діяльності (власні; залучені від перестраховиків);

       залежно від фінансових втрат (допустимі; критичні; катастрофічні);

       за проявом у часі (постійні; тимчасові);

       за прогнозом (прогнозовані; непередбачувані).

Для виявлення та  контролю за ризиками та мінімізації втрат від їхньої дії необхідне впровадження ефективного ризик-менеджменту у страховій компанії. В ризик-менеджменті виділяють наступні етапи:

1.       Ідентифікація ризику, що полягає у виявленні ризиків та визначенні їх походження.

2.       Оцінка ризику, що полягає у визначенні вірогідності настання ризику та можливих втрат від його впливу.

3.       Реагування та контроль, що передбачає повне або часткове усунення ризику. Контроль над ризиком включає наступні складові:

     уникнення ризику (відмова від діяльності, ризик за якою занадто великий);

     мінімізація ризику (проведення заходів, що пов’язані з попереджувальною функцією страхування, тобто введення системи страхових пільг та санкцій);

     обмеження ризику (утримання ризику в певних межах, в результаті чого обмежується сфера виникнення ризику, і знижується вірогідність настання несприятливої події);

     диверсифікація ризику (передбачає поділ ризику на декілька частин).

Покриття негативних наслідків від дії ризику відбувається за допомогою такого способу як самострахування, що дає змогу оперативно відшкодувати збитки від наслідків несприятливих випадків за рахунок створених резервів [3].

Отже, можна зробити висновок, що діяльність страхових організацій пов’язана з великою кількістю ризиків, адже вони не тільки приймають чужі ризики на себе у страхуванні, а й ризикують власними коштами в процесі ведення інвестиційної діяльності. Важливе значення має впровадження ефективного ризик-менеджменту для управління ризиками, та пошуками шляхів їх усунення або мінімізації, задля ефективного функціонування страхової організації та забезпечення належного стану її фінансової безпеки.

 

Список використаних джерел:

1.        Ваніна Д. А. Класифікація фінансових ризиків страхових організацій / Д. А. Ваніна // Науковий вісник. – 2014. – № 1. – С. 17–29.

2.        Разумцев В. В. Фінансові ризики в страховій діяльності та їх класифікація / В. В. Разумцев // Вісник Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. – 2015. – № 4. – С. 196–201.

3.        Сінельнік В. В. Роль та місце ризик-менеджменту у забезпеченні фінансової надійності страхових компаній / В. В. Сінельнік // Наукові записки НаУКМА. Економічні науки. – 2013. – Т. 146. – С. 86–91.