Курінна І. Г.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

Застосування системного підходу

при визначенні стратегії формування системи економічної безпеки підприємства

 

Система безпеки суб’єкту (підприємства) в економіці, як система циклічних дій, що направлені на досягнення конкретних цілей і завдань, є послідовністю таких кроків, як аналіз економічної ситуації та стану підприємства, вивчення загроз його діяльності, а також визначення самих напрямів діяльності підприємства, визначення напрямів реалізації такої системи такої безпеки, виконання планів та програм, висновки щодо використання нововведень. Метою формування результативної системи такої економічної безпеки є забезпечення гарантій розвитку потенціалу підприємства в перспективі за умов його сталого розвитку, високорезультативного функціонування усіх складових його господарської діяльності.

Процес визначення стратегії формування системи безпеки підприємства потребує усвідомлення того факту, що економічна безпека є в першу чергу безпекою економічної діяльності. Звідси формування множини показників, які необхідно оцінювати повинно базуватися на розгляді системи такої економічної безпеки як неперервного циклу «дія-результат». І тому сама стратегія повинна чітко давати відповідь на те, які заходи необхідно здійснювати і на що вони спрямовані, щоб на виході автоматично отримувати протидію загрозам і підвищення адаптаційних властивостей системи до змін економічного середовища.

За  таких умов необхідним є застосування системного підходу, в основі якого є системний аналіз. Пояснюється це тим фактом, що системний аналіз базується на формалізації процесу дослідження системи, тобто процесу визначення і подальшого вирішення проблеми [2, c. 26].

Всі методики системного аналізу допомагають визначити варіанти формування системи та вибору її кращого варіанта в рамках певної                      мети [1; 2]. Формалізація такої задачі і визначення оптимальних показників стає можливим за рахунок застосування різних математичних методів. Тому, системний аналіз в рамках формування системи безпеки економічної діяльності підприємства дає змогу чітко визначити суть проблеми, її масштаби; визначити систему економічної безпеки бажану і наявну, сформулювати її мету і критерії формування й забезпечення, виявити потреби в ресурсах за умов декомпозиції цілей, зробити відповідний прогноз з варіативним набором реалізації системи такої економічної безпеки.

При цьому, таку систему прийнято характеризувати на кшталт «чорної скриньки». Такий метод описування полягає у знаходженні існуючих і можливих взаємозв’язків між наявною інформацією про систему («входами») і подальшим її застосуванням («виходами»). «Входи» у систему,  як зв’язки з мінливим середовищем, є можливістю вплинути на систему. «Виходи», як результати  функціонування системи, є інструментами  впливу на дію середовища [2, c. 48]. Таке бачення показників системи іноді навіть дає можливість передбачити зміни у вихідних компонент за умов зміни вхідних.

Практично така задача вирішується за допомогою таких математичних методів, як регресійний аналіз, математична статистика, планування експерименту, тощо.

Проте, така методологія дослідження системи не дає однозначної відповіді про відповідність її структури через той факт, що однакова поведінка може спостерігатися у різних системах. У чорній скриньці схованими є такі елементи системи, як об’єкти дослідження, внутрішня структура яких майже ніколи невідома або, навпаки, не береться до уваги (рис. 1), і через цей факт необхідно застосовувати методи моделювання різного виду.

Такий варіант системного підходу дає змогу охарактеризувати процеси в системі в певний момент, визначити її основні характеристики і ступінь випадковості їх виникнення, змоделювати процеси, які не мають фізичної природи, описати механізми прийняття рішень, тощо.

Рис. 1. Розгорнута модель «чорної скриньки» системи безпеки економічної діяльності підприємства

 

Отже, застосування системного підходу для формування результативної системи безпеки економічної безпеки підприємства є вкрай важливим. Але його застосування, з іншого боку, вимагає значних інтелектуальних ресурсів, що, врешті, є цілком виправданим, і дає змогу визначити можливі стратегії формування такої економічної безпеки діяльності підприємства.

 

Список використаних джерел:

1.        Минаев Г. А. Безопасность организации : учеб. пособ. / Г. А. Минаев. – М. : Университетская книга, Логос, 2008. – 368 с.

2. Месарович М. Общая теория систем: математические основы / М. Месарович, Я. Такахара. – М. : Мир, 1978. – 311 с.