К. е. н. Максютенко І. Є.

Національний авіаційний університет (Україна)

МЕХАНІЗМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ  ПРАВОВОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ МАЛОГО БІЗНЕСУ

 

Сучасний стан економіки України характеризується катастрофічним зменшенням кількості суб’єктів малого, середнього та приватного підприємництва, про що свідчать  дані Forbes Україна  [1]. Основною причиною такого стану є зміна нормативно-законодавчої бази для функціонування суб’єктів малого підприємництва. Тобто можна відзначити, що порушення економічної безпеки суб’єктів господарювання обумовлено правовими аспектами.

Згідно аналізу теоретичних підходів, чим багатше населення країни, тим більше у неї інвестиційних ресурсів, а отже й можливостей для інноваційного розвитку. Проте сучасні умови господарювання зменшують можливості накопичення капіталу через згортання підприємницької діяльності. Перед тими ж підприємцями, які ще залишаються в бізнесі жорстко постає проблема забезпечення власної економічної безпеки.

Саме малий бізнес активізує конкуренцію навіть з великими компаніями, що вимушені впроваджувати технології для здешевлення своєї продукції. Західний малий бізнес на відміну від вітчизняного розвивається більш активно через те, що отримує державну підтримку в процесі свого розвитку. Саме в малому бізнесі формується середній клас населення країни.

Державне регулювання малого бізнесу в Європі націлене саме на вищезазначені види економічної безпеки підприємців і реалізує законодавче сприяння і орієнтоване на досягнення сталого фінансового стану, можливість розробки та впровадження технологічних інновацій, забезпечення кадровим потенціалом, що відповідає цілям бізнесу. Розвиток малого бізнесу в Європі стимулюється шляхом використання інноваційних юридичних моделей сприяння малому бізнесу, до яких належать: Європейська акціонерна компанія та Європейський пул економічних інтересів, що дає можливість підприємцям вступати в міжнародні ділові відносини, уникаючи невідповідностей в  правових нормах різних країн.

Отже, українському малому бізнесу треба посилювати  створення асоційованих об’єднань та членство в таких асоціаціях для того аби захистити свій бізнес від правових небезпек. Асоціації доцільно створювати за принципом галузевої приналежності, або, в певних випадках, за регіональним принципом. Свої функції такі асоціації мають виконувати за прикладом торгових купецьких гільдій минулого сторіччя, а саме відстоювати інтереси своїх члені на державному рівні і створювати фонди взаємодопомоги, що саме і є найбільш актуальним на даному етапі.

Функціонування механізму відбуватиметься наступним чином. Бажаючі підприємці об’єднуються (вступають, створюють) асоціацію. В свою чергу асоціація через громадську організацію, що згідно законодавства представляє собою громадське об'єднання, засновниками та членами (учасниками) якого є фізичні особи [4], створює фонд взаємної допомоги, яки надає фінансову підтримку, підприємцям-членам асоціації.

Саме фонд виступає акумулятором фінансових коштів та належить до категорії фінансових посередників, але на відміну від банку та страхової компанії, які також є посередниками керується в своїй діяльності положеннями Закону України «Про інститути спільного інвестування» [3], де і визначаються положення ліквідації такого фонду. 

Таким чином здійснюючи вплив на законотворчу діяльність в сфері малого бізнесу. Відповідна законодавча база для діяльності підприємств малого бізнесу має  забезпечити економічну безпеку підприємця шляхом надання йому можливості економічного зростання та стабільності діяльності.

На сучасному етапі розвитку України нажаль державне врегулювання проблем функціонування малого бізнесу неможливо через постійні розбіжності в законотворчому процесі, тому для підприємців єдиним способом підтримки функціонування малого бізнесу  стане об’єднання  в асоціації.

Наявність таких асоціацій дасть можливість малому бізнесу отримати економічну стабільність, самостійно врегульовувати правові аспекти діяльності малого підприємництва, що сприятиме активізації конкуренції на ринках функціонування підприємців шляхом впровадження інновацій.

 

Список використаних джерел:

1.     Forbes Україна [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://forbes.net.ua

2.     Господарський кодекс України  [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/436-15

3.     Закон України  «Про інститути спільного інвестування»  № 5080-17 від 09.12.2015 [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/5080-17

4.     Закон України «Про громадські об'єднання» № 4572-17 від 02.11.2016 [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/4572-17

5.     Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» № 1160-15 від 26.11.2016 [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/1160-15