Роєва О. С.

Донецький національний університет економіки

і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського, м. Кривий Ріг (Україна)

ІНВЕНТАРИЗАЦІЯ ТА МЕТОДИ ЇЇ ПРОВЕДЕННЯ

 

Основною метою дослідження є висвітлення питань методики проведення інвентаризації, переваги та недоліки використання технологічних методів інвентаризації.

Для торговельно-виробничих підприємств та організацій, інвентаризація є етапом, що допомагає виявити можливі помилки при обліку товарів, втрати через псування харчових продуктів, втрати через несправність технологічного обладнання, а також втрати через розкрадання майна.

Інвентаризація – це один із методів бухгалтерського обліку. Процес інвентаризації здійснюється обраними членами ревізійної комісії для встановлення фактичної наявності майна у порівнянні з отриманими результатами бухгалтерського обліку. Цей процес надає інформацію про реальну вартість взятих на баланс основних засобів, вартості фінансових вкладень, готівки в касі та на рахунках у банку, а також інформацію, щодо дебіторської (рахунки 36, 37) й кредиторської заборгованості (рахунки 50-54, 66, 68), тощо.

Проведення інвентаризації повинно забезпечуватися власником, який створює необхідні умови для її проведення, визначає об’єкти, періодичність та строки проведення інвентаризації.

У відповідності до чинного законодавства [2], під час проведення інвентаризації використовують наступні данні:

-      інформацією про фактичну наявність активів, а також інформацією після перевірки документації, щодо точності відображення зобов’язань, коштів цільового фінансування, витрат майбутніх періодів;

-      інформацією про залишок або нестачу майна чи грошових коштів шляхом порівняння даних  бухгалтерського обліку та фактичної наявності;

-      інформацією про виявлені активи, які частково втратили свою первісну якість та споживчу властивість, або про активи, що вважаються застарілими, а також про матеріальні та нематеріальні активи, що не використовуються.

-      інформацією про виявлені активи і зобов’язання, які не відповідають критеріям визнання [2].

За планом проведення інвентаризацію поділяють на планову, яка проводиться згідно плану встановленого внутрішньогосподарським органом з проведення перевірки документації, підрахунку й звірки з наявними ТМЦ та позапланову позапланова, тобто та, яка проводиться інвентаризаційною комісією раптово, для того щоб виявити факти порушення закону.

Слід зазначити, що планова інвентаризація може проводитись по різному, тобто це може бути один раз в місяць, а може й один раз на рік.

На приклад, на підприємствах роздрібної торгівлі інвентаризація, проводиться під час перезміни, тобто кожного тижня в перший день робочої неділі. Підприємство на певний період закривається і під контролем бухгалтера працівники перераховують та зважують певні ТМЦ, порівнюючи показники з даними вказаними у бухгалтерському обліку.

Порівняємо існуючі методи проведення інвентаризації, для встановлення переваг та недоліків.

Метод безперервної інвентаризації – інвентаризація на підприємстві проводиться безперервно протягом усього року [3]. Для здійснення такого методу обов’язково потрібно визначити номенклатуру товарно-матеріальних цінностей, для того щоб на кінець року всі ТМЦ пройшли інвентаризацію. За допомогою номенклатури, здійснюється постійний контроль наявністю ТМЦ, зберіганням і використанням таких предметів Також, метод виявляти недоліки і помилки в аналітичному обліку.

Книжковий метод інвентаризації, він передбачає проведення інвентаризації цінностей на складах через застосування спеціальних книг, де вказана орієнтовна або постійна номенклатура цінностей. При використанні такого методу комісії з проведення інвентаризації потрібно тільки порахувати товарно-матеріальні цінності, проставити їх кількість, а також ціни в цій книзі. Для спеціалізованих складів з постійною номенклатурою цінностей цей метод проведення інвентаризації є дуже ефективний [3].

Через помилки, пов’язані з людським чинником для інвентаризації зараз використовують RFID технологій (Radio Frequency ID-entification). Переваги використання радіочастотної ідентифікації: мінімальна кількість помилок; зменшення кількості робітників, а отже, зменшення виплати заробітної платні; скорочення часу проведення інвентаризації; підвищення точності обліку [4].

Отже, інвентаризація – це процес, що допомагає виявляти на підприємстві його надлишки та нестачі за допомогою звірки наявних товарно-матеріальних цінностей з тими, що відображені у бухгалтерських звітах. Через крадіжки на сучасних підприємствах можуть вводитися більш новітні технології, такі як RFID. Але існують такі методи проведення інвентаризації, що перевірені часом від яких поки що не слід відмовлятися, це безперервний та книжковий методи.

 

Список використаних джерел:

1.  Процес інвентаризації на підприємстві [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://advocat-cons.info/index.php?newsid=6118#.WMGU72DTqzs

2.  Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/z1365-14/page

3.  Методы инвентаризации [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://www.webkursovik.ru/kartgotrab.asp?id=-75241

4.    Зелінський С. Е. Система автоматизованої інвентаризації майна / С. Е Зелінський // Управління закладом охорони здоров’я. – 2007. – № 3. – С. 38–41.