Тімар І. В.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

СИСТЕМА БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА ГОТЕЛЬНОГО БІЗНЕСУ ЯК ФАКТОР ФОРМУВАННЯ ЙОГО ІМІДЖУ

 

В сучасному конкурентному середовищі ризики є неодмінною умовою ведення бізнесу, що вимагає формування ефективної системи безпеки на кожному підприємстві, не зважаючи на сферу діяльності, організаційно-правову форму, форму власності та розміри.

Дослівний переклад терміну «безпека» означає «володіти ситуацією». В загальновизнаному розумінні безпека – це «захищеність природно-фізіологічних, соціально-економічних, ідеально-духовних і ситуативних потреб у ресурсах, технологіях, інформації та моральних ідеалів, необхідних для життєдіяльності та розвитку об’єкту» [1, с. 68].

Економічною безпекою готелю вважають стан «захищення найважливіших інтересів підприємства від внутрішніх та зовнішніх загроз, що сформували його адміністрація та колектив ґрунтуючись на системі правових, економічних, організаційних, інженерно-технічних і соціально-психологічних заходів» [2, с. 221].

Система безпеки підприємств готельного бізнесу має свої специфічні відмінності від систем безпеки, сформованих на підприємствах інших галузей та сфер діяльності. Це пов’язано перш за все з галузевими особливостями сфери готельних послуг, зокрема  особливою роллю споживачів послуг та особливостями взаємовідносин гостей та готелю. Основні завдання системи безпеки  підприємств готельного бізнесу полягають у наступному:

-          охорона життя і здоров’я гостей,  інших відвідувачів та персоналу готелю;

-          захист особистого майна гостей;

-          забезпечення конфіденційності персоніфікованих даних та особистого життя гостей готелю;

-          попередження кримінальних злочинів, терористичних загроз, чіткий план дій при їх виникненні;

-          захист майна, матеріальних цінностей готелю;

-          попередження конфліктних ситуацій, з метою мінімізації репутаційних ризиків готелю та фінансових втрат;

-          забезпечення безпеки та безперебійного функціонування інженерних, технічних і комунікацій систем, що забезпечують діяльність готелю [3].

Система безпеки будь якого готелю не тільки є умовою його функціонування з точки зору протидії потенційним загрозам клієнтів та персоналу, але розглядається як іміджеутворюючий фактор. Підхід до побудови окремих елементів комплексної системи безпеки готелю з точки зору  формування його іміджу обумовлює той факт, що 67 % опитаних міжнародних туристів на перше місце при виборі місця тимчасового розміщування ставлять його безпеку. Саме це спонукає сучасні готельні підприємства не тільки застосовувати передові методи, засоби та підходи в системі безпеки (комплексні АСУ інженерною інфраструктурою, різні системи сигналізації, контролю та управління доступом, відео спостереження, інформаційної безпеки, тощо), а й рекламувати їх як власні конкурентні переваги.

Світова практика ведення готельного бізнесу має непоодинокі приклади використання системи безпеки в цілому або її окремих елементів у якості особливої відмінності готелю, його «родзинки», або візитної картки. Наприклад, комплексна система безпеки готелю President Wilson у м. Женеві дозволила створити самий безпечний у світі готельний номер, у якому застосовується високотехнологічне обладнання, броньовані не тільки двері а й стіни, куленепробивні віконні стекла товщиною 6 см, тривожні кнопки у кожній кімнаті, чисельні пристрої спостереження, сейфи з високим ступенем захисту, окремий ліфт у номер та можливість доставки у номер власним гелікоптером. Наявність такого номера не тільки зробила готель пізнаваним у всьому світі, а й створила йому імідж готелю з надзвичайно високим рівнем безпеки.

На імідж готельного підприємства ефективно можуть впливати окремі елементи системи безпеки. Так, сучасні готелі не обходяться без дієвої системи контролю та управління доступом (СКУД), що ставлять за мету запобігання несанкціонованому доступу до різних приміщень. Майже обов’язковими для готелів високого рівня обслуговування стали електронні ключі від дверей, наявність сейфу у номері, обладнання та пристрої, з високим ступенем безпеки, тощо. Споживачі висувають вимоги стосовно звукоізоляції приміщень, безпеки особистих даних, в тому числі фінансового характеру (номера банківських карт, електронні адреси, тощо), невтручання та нерозголошення інформації стосовно особистого життя. Наявність певного переліку елементів системи безпеки готелю, згідно з вимогами споживачів готельних послуг, впливає на вибір готелю вперше та на формування постійних і лояльних клієнтів у майбутньому.

Отже, зважаючи на вищевказане, можна дійти висновку, що система безпеки підприємств готельного бізнесу в сучасних конкурентних умовах виходить за межі системи протидії потенційним ризикам і загрозам. Сучасні системи безпеки суб’єктів готельних послуг беруть участь у формуванні їх іміджу та  впливають на споживчу поведінку, надаючи клієнтам додаткових аргументів при виборі готелю у якому планують зупинитись.

 

Список використаних джерел:

1.       Роглєв Х. Й. Основи готельного менеджменту : навч. посіб. / Х. Й. Роглєв, К. Кондор. – 2005. – 408 с.

2.       Єрмошенко М. М.  Економічні  та  організаційні  засади забезпечення  фінансової  безпеки  підприємства :  препринт наукової  доповіді /  М. М.  Єрмошенко,  К. С. Горячева,  А. М.  Ашуєв. – К. : Національна академія управління, 2005. – 78 с.

3.       Тімар І. В. Система безпеки готельного підприємства: галузеві особливості та вплив на формування його іміджу / І. В. Тімар // Сучасні трансформації організаційно-економічного механізму менеджменту та логістики суб’єктів підприємництва в системі економічної безпеки України : колект. моногр. ; за заг. ред. Т. В. Гринько. – Дніпро : Біла К. О., 2017. – 487 с.

4.       Портал професіоналів готельного і ресторанного бізнесу України ProHotelia [Електронний  ресурс]. – Режим доступу : http://prohotelia.com.ua/2013/05/safety-first