Гвініашвілі Т. З.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара, Україна

УПРАВЛІННЯ ІННОВАЦІЙНИМИ РОЗВИТКОМ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ СИСТЕМИ

 

За сучасних умов однією з найбільш актуальних задач ефективного розвиткукраїни є перехід вітчизняної економіки на інноваційний шлях розвитку. Важливою передумовою до цього є переорієнтація національної економіки з традиційного ресурсного та переробного комплексів на системний соціально-економічний розвиток, що базується на техніко-технологічних, соціально-економічних та інституційних інноваціях.Досягнення цілей збільшення виробництва валового внутрішнього продукту і посилення конкурентоспроможності вітчизняних підприємств на світових ринках в умовах погіршення зовнішньоекономічної кон'юнктуринеможливо без ефективного використання значимого інноваційного потенціалу вітчизняної економіки, забезпеченого в даний час достатньо розвиненим науково-дослідним сектором.Для вирішення цього завдання необхідно змінити різні сферисуспільних відносин, що забезпечують розвиток економічної системи на інноваційній основі.

Досвід економічно розвинених держав достовірно підтверджує, що мета інноваційних перетворень може бутивтілена в реальність, якщо не тільки створювати умови для якісного розвитку, а й своєчасно адаптуватисядо змін в навколишньому середовищі. Поступальний рух в цьому напрямку вимагаєформування в Україні цілісної системи заходів, що дозволяють ефективно перетворити нові ідеї та знання на інноваційнітехнології, товари та послуги, доведені до споживачів на вітчизняномуі світовому ринках.В даному контексті особливого значення набувають питання вдосконалення механізму управління інноваційним розвитком соціально-економічних систем різних рівнів.

Управління інноваційним розвитком системи представляє собою сукупність процесів управлінського циклу і форм йогоорганізації, спрямованих на розробку і впровадження нововведень за рахуноккомплексного впливу на складові соціально-економічних систем з урахуванням змістовно-смислового і динамічного компонентів. В ході управління інноваційним розвитком соціально-економічнихсистем слід враховувати такі їх характеристики:

-         значна кількість елементів і виконуваних функцій;

-         складність поведінки внаслідок великоїкількості взаємозв'язків;

-         наявність спільної мети інноваційного розвитку системи;

-         невизначеності і ризику;

-         конкуруюча, змагальна взаємодія більшості елементів і підсистем;

-         значні часові терміни реалізації інноваційних проектів.

Розробка механізму управління інноваційним розвитком соціально-економічної системи можливо на основі структурно-логічноїсхеми його реалізації (Рис. 1).

 

 

 

 

 

 

 


Рис. 1. Схема реалізації механізму управління інноваційним розвитком соціально-економічної системи

 

Запропонована схема універсальна і може бути застосована для управління інноваційним розвитком соціально-економічної системи будь-якого рівня,починаючи від невеликого підприємства і завершуючи національної економічної системою в масштабах всієї держави.Систематизація і послідовне узагальнення операцій і відповідного їм інструментарію, властивого методології управління інноваційним розвитком економічної системи наведена в таблиці 1.

 

Таблиця 1

Інструментарій управління інноваційним розвитком соціально-економічної системи

Етап механізму

Інструмент методичного апарату

Формування системи цілей

Факторний аналіз інноваційного середовища.

Формування умов управління інноваційним потенціалом

Стратегічні плани. Дослідження конкурентних позицій на ринку.

Розробка стратегії управління і комплексу заходів

Формування принципів управління, формування політики управління інноваційним потенціалом соціально-економічної системи

Реалізація управлінських рішень

Використання інструментарію стратегічного менеджменту

Моніторинг інноваційного потенціалу згідно з показниками

Використання інструментарію сучасного менеджменту (інноваційного, фінансового, інвестиційного та ін.)

 

Коригування управління

Моніторинг та аналіз інформації на базі сучасноїсукупності інформаційних технологій; оцінка ефективності використання інноваційного потенціалу.

Визначення  реального рівня інноваційного розвитку

Реалізація принципу зворотного зв'язку

.

Таким чином, розроблений механізм забезпечить ефективне управління, результатом якого є підвищення інноваційного потенціалу, інноваційної активності, привабливості та конкурентоспроможності соціально-економічної системи. Найважливішим елементом цього механізму є формування умов управління інноваційним потенціалом соціально-економічної системи, який реалізується через створення інноваційної інфраструктури.

 

Список використаних джерел:

1.    Мороз О. С. Розробка механізму управління інноваційним розвитком машинобудівних підприємств / О. С. Мороз // Технологічний аудит і резерви виробництва: Економіка та управління підприємством. – 2016. – № 1/3 (27). – С. 57–62.

2.    Коберник І. Організаційно-економічні засади формування механізму управління інноваційним розвитком інтегрованих бізнес-структур / І. Коберник // Вісник КНУТД: Інноваційна-інвестиційна політика. – 2016. - № 1 (95). – С. 44-54.