Компанієць О. В.

Харківський національний педагогічний Університет імені Г. С. Сковороди, Україна

ПІДГОТОВКИ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ДЛЯ СИСТЕМИ НЕФОРМАЛЬНОЇ ОСВІТИ В ДЕРЖАВІ ІЗРАЇЛЬ

 

В умовах інтенсифікації глобалізаційних і інтеграційних процесів, переходу до суспільства знань посилюється роль неформальної освіти як важливого чинника суспільного прогресу, конкурентоспроможності держави, розвитку особистості. Це об’єктивно зумовлює необхідність професійної підготовки педагогічного персоналу для роботи в системі неформальної освіти як умови ефективного функціонування системи надання освітянських послуг всім без винятку категоріям населення, про що наголошується у документах міжнародних організацій (ЮНЕСКО, Організації міжнародного співробітництва і розвитку та ін.).

Внаслідок особливостей перебігу історико-педагогічного процесу єврейської етнічної групи (дистанціювання традиційної/домашньої освіти та виховання від системи формальної освіти та виховання в місцях постійного проживання, закритість форм та традицій в системі традиційної єврейської освіти, збереження власної само ідентичності за рахунок неформальних форм освіти тощо), на сьогодні Держава Ізраїль є світовим флагманом неформальної освіти. Саме неформальна освіта в значній мірі завжди була основною складовою освіти єврейського народу протягом років життя в діаспорі - «Вигнанні». Історія єврейської діаспори свідчить про те, що національна система виховання в різні історичні епохи, в значній мірі, складалась з тих елементів, що на сьогоднішній день відносять до системи неформальної освіти.

У 2007 році парламентом Ізраїлю прийнято законопроект, згідно якому кожна людина має право на отримання неформальної освіти. Для реалізації цього положення кожний муніципалітет зобов’язаний створити на своїй території розгалужену систему закладів неформальної освіти, яка трактується як доповнююча. За визначенням Міністерства освіти Ізраїлю, неформальна освіта це будь-який вид організованої систематичної навчально-виховної діяльності, що не співпадає з діяльністю формальних установ освіти [7].

Сьогодні згідно чинного законодавства неформальну освіту в Ізраїлі контролює Міністерство освіти Держави Ізраїль, але насправді, втручання Держави в систему неформальної освіти є опосередкованим. Основною рушійною силою для функціонування та розвитку системи неформальної освіти в країні залишається громадська ініціатива. Громадські рухи та неурядові організації, чітко реагують на виклики, що ставить перед ізраїльським суспільством життя. Фактично, роль Міністерства та Держави зводиться до створення умов для розвитку і функціонування закладів неформальної освіти, регулювання правових та кваліфікаційних відносин між формальним та неформальним компонентом системи освіти Держави Ізраїль, забезпечення системи неформальної освіти педагогічними працівниками відповідного рівня та кваліфікації (сертифікування, надання освітніх послуг в системі перекваліфікації, набуття педагогічної кваліфікації, підвищення кваліфікації тощо працівниками системи неформальної освіти – мадріхам, координаторам, супервайзерам тощо).

Оскільки сьогоднішня неформальна освіта в Державі Ізраїль не обмежується концепцією «Неформальна освіта – освіта дорослих» і охоплює всі без винятку аспекти професійної діяльності та соціально-вікової приналежності людини, то і підготовка педагогічних працівників для неї ведеться з урахуванням соціального очікування щодо кінцевого результату (у вигляді навчання на "галузевих" програмах чи "курсах на замовлення" у закладах педагогічного профілю формальної системи освіти – Коледж Оранім, Ієрусалимський Університет, Тель-Авівський Університет тощо) та перспективним місцем роботи конкретної особи чи групи осіб, які планують надавати освітні послуги в системі неформальної освіти.

Найбільш популярними напрямами педагогічної роботи системи неформальної освіти в Державі Ізраїль сьогодні можна вважати:

·          Неформальна освіта для дітей та молоді. Сюди слід віднести групи та різноманітні гуртки, що діють при ізраїльських школах та університетах. Більшість з них пов’язані з формуванням у дітей різноманітних соціальних навичок, підтримкою особистості в процесі соціалізації, психічно-емоційним аспектами формування особистості. Значну кількість серед молодіжних організацій неформальної освіти займають молодіжні рухи (наприклад, ізраїльські скаути «Цофім»);

·          Неформальна освіта для військових. Систему неформальної освіти для військових складають заклади освіти, що діють, або пов’язані з армією. До них можна віднести групи психологічної підтримки, а також курси та різноманітні гуртки, завдяки яким людина, що перебуває на військовій службі, отримує додаткові знання, емоційну підтримку та можливість для саморозвитку;

·          Неформальна освіта для репатріантів. Значна кількість неформальних груп в Ізраїлі, як і в часи великої алії, задіяна в сфері підтримки нових репатріантів. Кожний рік до Ізраїлю на постійне місце помешкання приїздить велика кількість людей з різних країн світу (162 000 – осіб протягом 2014 року). Більшість з них становлять вихідці з країн колишнього СРСР, Ефіопії та Франції. Неформальна освіта в даному контексті, в першу чергу, покликана долучити цих людей до норм, правил та цінностей ізраїльського суспільства;

·          Неформальна освіта для педагогічних працівників. Окрему ланку в системі неформальної освіти Держави Ізраїль сьогодні складають групи та установи неформальної освіти, що задіяні в підготовці працівників системи освіти (як формальної, так і неформальної). Тут можна виділити як групи, що працюють при педагогічних навчальних закладах, де навчаються майбутні педагогічні працівники, так і групи, що працюють в рамках підвищення кваліфікації, для працівників, що вже мають професійний досвід [2].

В сфері додаткової освіти для дорослих пов’язана робота цілого ряду груп та установ, що зазвичай розташовані у «матнасах» - муніципальних центрах культури та дозвілля, і які зосереджені на вирішенні питань безперервної освіти для усіх вікових категорій.

Система неформальної освіти Держави Ізраїль перевірена часом і пройшла довгий час розвитку, що почався задовго до створення самої держави і на сьогоднішній день становить одну з найрозгалуженіших систем неформальної освіти у світі. До її переваг можна віднести органічну взаємодію з системою формальної освіти, наявність форм та методів, які задовольняють потреби як суспільства в цілому, так і представників всіх без винятку вікових, соціальних, професійних прошарків населення країни, спрямування на швидке вирішення конкретних економічних та соціальних проблем суспільства зі збереженням акценту на національну самоідентифікацію, традиційні цінності тощо. Отже, досвід Ізраїлю може бути корисним при будуванні системи неформальної освіти в Україні.

 

Список використаних джерел:

1.    Вершловский С. Непрерывное образование как фактор социализации [Електронний ресурс] / С. Вершловский // Новые знания. Журнал по проблемам образования взрослых. – 2001. – № 1. – Режим доступу : http:www.znanie.org/gurnal/n1_01/nepreriv_obraz.html

2.    Кипнис М. Песах и неформальное образование в Израиле / «Израиль для вас» [Електронний ресурс] / М. Кипнис // Израиль сегодня. – 2015. – Режим доступу : http://il4u.org.il/blog/about-israel/israel-today/pesax-i-neformalnoe-obrazovanie-v-izraile

3.    Крулько І. Чи потрібна в Україні неформальна освіта / І. Крулько // Українська Правда. – 10.03.2015.

4.    Chazan B. A philosophy of Israel education / B. Chazan // New York. – 2016.

5.    אברהם עודד כהן. החינוך הבלתי פורמלי / אברהם עודד כהן, "יובל למערכת החינוך בישראל"  משרד החינוך, ירושלים. – 2009  (Коен А. Неформальна освіта / А. Коен // Ювілей системи освіти Ізраїлю. – Єрусалим : Міністерство освіти Ізраїлю, 2009.)

6.    זלמנסון לוי גליה. קידום נוער כמערכת חינוך אלטרנטיבית. בתוך מניתוק לשילוב 10. (תש''ס) עמ' 17-30   (Залмансон Леві Г. Просування молоді, як альтернативна система виховання / Г. Залмансон Леві // Від розриву до включення № 10.)

7.    יונה יוסי, דהאן יוסי. מערכת החינוך של ישראל: שויון והזדמנויות – מבנין האומה לנאו ליברליזם. עמ' 17-35. בתוך: פרקטיקה של הבדל בשדה החינוך בישראל: מבט מלמטה. עורכים יוסי יונה, נסים מזרחי, יניב פריגר. ירושלים, ואן ליר. – 2013  (Йона Й., Дахан Й. Система освіти Ізраїлю: рівність та можливості – від націоналізму до лібералізму / Й. Йона, Й. Дахан // Спеціальне видання «Освітнє поле Ізраїлю: погляд зсередини». – Єрусалим : Ван Лір, 2013. – С. 17–35.)