Печений Р. О.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара, Україна

РОЗРОБКА ВЕБ-ЗАСТОСУВАННЯ ДЛЯ СТВОРЕННЯ ЛОКАЛЬНИХ СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖ

 

Соціум наближається до формування інформаційного суспільства. Відбувається популяризація мережі Web,підвищення значимості інформації та знань, зростання кількості людей, що працюють з різноманітними даними. Середньостатистичний користувач проводить у мережі 6-8 годин на добу, що призводить до різних видів інтернет-адикції та недостачі соціальної активності.

Соціальні мережі були створені для задоволення людської потреби у соціальній взаємодії та обміном інформації. Серед існуючих мереж можна виокремити мережі безпосередньо для спілкування, мережі для обміну контентом, мережі для колективного обговорення та за інтересами. Різноманітність варіантів та доступного у них контенту підсилює залежність людей від соціальних мереж та сприяє їх дистанціюванню від реального спілкування з оточуючими. Ця модель є достатньо правильною с точки зору маркетингу, але згубно впливає на соціальну адаптованість людини. Одним з рішень даної проблеми є створення соціальної мережі, що буде налаштована на спілкування людей, що знаходяться у відносній близькості один від одного.

Актуальність теми розробки додатку, направленого на створення соціальних мереж підвищується у зв'язку з нестабільною ситуацією на ринку в Україні. У найближчий час соціальні мережі, якими користується більша частина користувачів, ризикують втратити свої позиції монополістів. Таким чином, користувачі будуть зацікавлені у заміщенні звичних мереж на вітчизняні аналоги.

Метою роботи є розробка веб-застосування, призначеного для створення локальних соціальних мереж.

Поняття геосоціальної мережі з'явилось, починаючи з 2000 року (мережа Dodgeball). На даний момент найпопулярнішою геосоціальною мережею є Forsquareвона налічує понад 3000000 користувачів. На пострадянському просторі перше по популярності місце займає AlterGeo, що працює на основі компанії Яндекс. В основі таких застосувань лежить система «check-in»: користувач «відмічається» у місцях, де він буває частіше усього.

На даний момент в Україні кількість користувачів Інтернету налічує приблизно 60 % від населення. Більшість з них становлять українці віком від 15 до 44 років, тобто, найбільш соціально активний прошарок населення. Відомо, що максимального розвитку феномен «самотності у натовпі» набуває у містах з високим рівнем населення. Соціальні мережі повинні запобігати цьому явищу, але вони тільки сприяють десоціалізації та відокремленню від суспільства. Пом’якшити їх вплив можливо, якщо показати користувачам, що вони знаходяться у безпосередній близькості один від одного та мають спільні інтереси – це буде стимулювати на контакти у реальному житті.

Новітні технології, що застосовують геокодування та геолокаційні позначки, дають можливість створювати геосоціальні мережі, які пропонують користувачам залишати дані про своє місцезнаходження. За допомогою цієї інформації програма може об’єднувати користувачів у «локальні соціальні мережі», виходячи з їх геопозиції. Особливістю розробленого веб-додатку є можливість користувачів створювати окремі «кімнати» на основі спільних інтересів та за допомогою геолокаційних даних таким чином, щоб до однієї «кімнати» могли долучитися тільки ті люди, що знаходяться у одному місці с користувачем(це може бути будинок, район, або місто).

Отримати доступ до веб-додатку може будь-який користувач, що має комп’ютер або мобільний пристрій з доступом до мережі Інтернет. При вході користувач повинен ввести своє ім’я та пароль для того, щоб система розпізнавала його при подальшому використовуванні мережі. Така політика конфіденційності дозволяє уникнути небажаної уваги серед інших користувачів додатку. Застосування надає можливість створювати «кімнати» на основі «хеш-тега» - кодового слова, або декількох слів, які характеризують мету створення «кімнати». Створену «кімнату» мають можливість знайти користувачі, що знаходяться у заданому радіусі від місця, де була створена «кімната». Геолокаційні дані обробляються системою за допомогою Google Maps API. Усі користувачі, що долучилися до «кімнати», можуть залишати та отримувати у ній повідомлення. Кожне повідомлення містить у собі інформацію про користувача, котрий його залишив. Програма також має функцію приватного чата, що дозволяє двом користувачам вести конфіденційну бесіду, яка буде не доступна нікому, окрім них.

Отримати доступ до застосування можна, використовуючи останні версії веб-браузерів: Google Chrome, Mozila Firefox, Yandex, Edge, Safari, Internet Explorer. Клієнтська частина програми реалізована на основі мови розмітки HTML5, CSS (зокрема, технологія адаптивного верстання), JavaScript фреймворка React.js. За обробку інформації та HTTР запитів відповідає веб-сервер, написаний засобами Javascript фреймворка Express.js на базі платформи Node.js. Для зберігання інформації про повідомлення, інформації про сесії пристроїв та користувачів використовується база даних MongoDB. Для забезпечення неперервної передачі користувачами інформації один одному використовується технологія WebSocket.

Таким чином,був розроблений веб-додаток , що дозволяє користувачам знаходити однодумців у рідному місті, навчальному закладі або місці роботи. Це дозволить їм уникнути десоціалізації та розвитку інтернет-адикції на користь живому спілкуванню, що, в свою чергу, може стати поштовхом для розвитку інтернет-суспільства без деградації здорових, на даний момент, соціальних відносин.