К. е. н. Хромушина Л. А.

Сумський національний аграрний університет, Україна

ФІНАНСОВА РІВНОВАГА ПІДПРИЄМСТВА:

МЕТОДОЛОГІЧНИЙ ТА ПРАКТИЧНИЙ АСПЕКТИ ОЦІНКИ

 

Фінансова стабільність підприємства безпосередньо визначається необхідним рівнем його платоспроможності. Сучасні дослідження у сфері фінансів підприємств вказують на те, що ключовим індикатором фінансової стабільності підприємства є стан фінансової рівноваги. Фінансова рівновага – багатоаспектне поняття, яке слід розглядати у комплексі двох основних підходів:

1) майновий підхід - характеризує збалансованість активів та пасивів балансу за термінами і спроможність підприємства вчасно погашати свої борги (по суті – ліквідність балансу та платоспроможність);

2) функціональний підхід - базується на функціональній рівновазі між джерелами капіталу та використанні їх за основними напрямами господарської діяльності (інвестиційний, операційний, грошовий цикли).

Отже, фінансова рівновага підприємства традиційно характеризується його спроможністю виконати боргові зобов’язання перед контрагентами, і досягається вона завдяки правильній роботі з власними засобами, встановленню оптимальної структури та ефективному використанню активів, а також оптимальної структури пасивів.

Оскільки стан фінансової рівноваги визначається кількома факторами, то і процедура оцінки рівня фінансової рівноваги підприємства повинна враховувати усі чинники, що можуть визначати результат такої оцінки.

На нашу думку, одним із способів оцінки рівня фінансової рівноваги підприємства є визначення відповідності окремих позицій балансу вимогам «золотого правила фінансування» (або «золоте банківське правило», правило узгодженості строків). За цим правилом фінансовий капітал має бути мобілізований на строк, не менший від того, на який даний капітал вкладається у необоротні та оборотні активи підприємства. Дотримання вимог «золотого правила фінансування» забезпечує підприємству стабільну ліквідність і платоспроможність. «Золоте правило фінансування» містить такі дві умови, що виражають його зміст:

1) Довгострокові активи / Довгострокові пасиви ≤ 1;

2) Короткострокові активи / Короткострокові пасиви ≥ 1.

Крім цього, при визначенні рівня фінансової рівноваги доцільно з’ясувати, наскільки підприємство дотримується так званого «золотого правила розвитку підприємства», зміст якого виражається умовою:

,                                (1)

де Тп - темп зростання прибутку підприємства, %;

Тв - темп зростання виручки від продажу продукції (робіт, послуг), %;

Та - темп зростання сукупних активів підприємства, %.

Перша частина наведеної нерівності (Та > 100 %) трактується як нарощення економічного потенціалу і масштабів діяльності підприємства; друга частина (Тв > Та) – як необхідність забезпечення підвищення ефективності використання усіх наявних ресурсів підприємства; третя частина (Тп > Тв) – як відносне зниження витрат виробництва і обігу (за рахунок того, що прибуток підприємства зростає швидше від обсягу реалізації продукції і сукупного капіталу).

Науковці О.О. Терещенко та А. В. Череп пропонують рівень фінансової рівноваги підприємства визначати на основі рівняння базової моделі, яка передбачає, що сума початкового стану ліквідних активів, виручки від реалізації продукції, надходжень від інвестиційної та фінансової діяльності має дорівнювати сумі поточних виплат у межах операційної, інвестиційної діяльності, розмірів погашення (та обслуговування) заборгованості, виплати дивідендів і кінцевого розміру резервів [1, 2].

Змістовною та ґрунтовною є методика визначення типу фінансової рівноваги підприємства, запропонована д. е. н. Л. А. Костирко, заснована на моделюванні шістьох ситуацій фінансової рівноваги та умов їх реалізації. Дана методика передбачає використання таких індикаторів, як ліквідність, фінансова стійкість та рентабельність. Основними типами фінансового стану підприємства з позиції його фінансової рівноваги за даним підходом є: ідеальний стан; стан статичної рівноваги; стан назрівання фінансової кризи; фінансова криза (першого, другого та третього ступенів) [3].

Практичне комплексне застосування вищенаведених методичних підходів оцінки рівня фінансової рівноваги нами було апробовано на прикладі СТОВ «Хлібороб» (Лебединського району Сумської області), яке функціонує прибутково протягом останніх трьох років.

У процесі оцінки рівня фінансової рівноваги було встановлено, що підприємство дотримувалося «золотого правила фінансування», що вказує на досягнення певного рівня фінансової рівноваги. Оцінка дотримання «золотого правила розвитку підприємства» дозволила визначити, що абсолютного виконання даного правила не спостерігається, проте, враховуючи складні економічні умови ведення господарської діяльності, можна в цілому зазначити про позитивну динаміку розвитку підприємства. Оцінка досягнення фінансової рівноваги на основі базової моделі, дозволила зробити висновок про встановлення фінансової рівноваги з позиції балансування вхідних і вихідних потоків. Проведена оцінка дотримання умов фінансової рівноваги за методикою Л. А. Костирко, показала, що підприємство перебуває в ідеальному стані, який характеризується розширеним відтворенням та ефективним використанням капіталу протягом досліджуваного періоду. Встановлено, що підприємство знаходиться у стані перспективної ліквідності та фінансової стійкості, сталого розвитку з перспективним збереженням вартості підприємства, тобто у стані відносної фінансової рівноваги.

 

Список використаних джерел:

1. Терещенко О. О. Управління фінансовою санацією підприємств : підруч. / О. О. Терещенко. – К. : КНЕУ, 2006. – 550 c.

2. Череп А. В. Фінансова санація та банкрутство суб‘єктів господарювання : підруч. / А. В. Череп. – К. : Кондор, 2009. – 380 с.

3. Костирко Л. А. Діагностика потенціалу фінансово-економічної стійкості підприємства : монографія / Л. А. Костирко. – 2-ге вид., перероб. і доп. – Харків : Фактор, 2008. – 336 с.