V Международная научно-практическая Интернет-конференция «Качество экономического развития: глобальные и локальные аспекты» (17–18 июня 2013г.)

К. е. н. Поліщук О. А., Лейміч Д. С

Вінницький торговельно-економічний інститут КНТЕУ, Україна

ОРГАНІЗАЦІЯ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСАМИ СТРАХОВИХ КОМПАНІЙ В УКРАЇНІ

Страхування являє собою особливу сферу перерозподільних відносин з приводу формування та використання цільових (страхових) фондів грошових засобів для захисту майнових інтересів фізичних і юридичних осіб та відшкодування їм матеріального збитку при настанні несприятливих явищ і подій, передбаченим договором страхування.

Дослідження проблем та перспектив управління фінансами вітчизняних страхових компаній здійснювалися такими вченими, як С. Кленін, С. Оксанич, О. Паращак, Є. Білий, Н. Нагайчук, І. Бланк та інші. Але їх дослідження стосувалось здебільшого макрорівня, а саме організації фінансів у страховій галузі в цілому. Що стосується управління фінансами на локальному рівні, на рівні конкретного господарського суб’єкта, тобто страхової компанії – такі дослідження практично не проводились. Це зумовлює беззаперечну актуальність даного дослідження.

Метою дослідження, є аналіз особливостей управління фінансами в страхових компаніях, порядок розподілу інформаційних  і фінансових потоків страхових компаній та шляхи їх вдосконалення.

Страхова компанія включає власне страхову, інвестиційну та фінансову підсистеми. Специфіка її діяльності зумовлює потребу в особливому управлінні фінансами (рис. 1).

Рис. 1. Доходи страхової компанії

Отже, доходи від страхової діяльності відносяться до доходів від основної операційної діяльності, включають всі надходження, пов’язані з проведенням страхування та перестрахування. Доходи від інвестиційної діяльності відносяться до додаткових доходів від фінансової діяльності. Доходи від фінансової діяльності відносяться до звичайної діяльності страховика.

Визначено, що управління діяльністю страхової компанії зводиться до управління фінансовими відносинами, що складаються при взаємодії з зовнішнім та внутрішнім середовищами. Зовнішнє середовище охоплює зв’язки з клієнтами, партнерами, акціонерами. Внутрішнє середовище являє собою взаємодію в часі структурних підрозділів, що контактують для прийняття управлінських рішень з фінансових та організаційних питань: бухгалтерія, відділ контроллінгу, відділ інвестицій, відділ ризик-менеджменту, страхові підрозділи, філії.

Фінансовий менеджмент – система відносин, що виникають на підприємстві з приводу залучення і використання фінансових ресурсів. У рамках фінансового менеджменту вирішуються питання про величину і склад активів підприємства, про структуру джерел фінансування діяльності страхової компанії, про організацію поточного і перспективного управління фінансовою діяльністю [1].

Організація фінансового менеджменту, як одна з його основних функцій стосується створення органів управління фінансами, фінансових служб, установлення взаємозв’язку між підрозділами останніх, визначення їх завдань і функцій [3].

Структура страхової компанії може охоплювати декілька рівнів управління. У практиці управління страховими компаніями набула поширення система «керівництво у співвідношенні із співробітництвом» [2]. Особливості цієї системи полягають у тому, що вона будується на принципах лінійного, функціонального та лінійно-штабного підпорядкування (рис. 2).

Рис. 2. Організаційна структура страхової компанії

Структура органів управління страховою компанією залежить від того, в якій організаційній формі її створено. Оскільки більшість страховиків України мають статус акціонерного товариства, то з урахуванням особливостей Закону України «Про господарські товариства» вищим органом управління є загальні збори акціонерів, якими обирається Рада директорів, що створює правління та обирає голову правління. Детальніше розглянемо організаційну структуру на прикладі страхової компанії ТАС. На сьогоднішній день загальна структура компанії поділена на чотири блоки (рис. 3) [ 7 ].

Рис. 3. Структура правління АТ СК ТАС

  Отже, в страховій компанії створено відділ по управлінню фінансами, до якого входить також бухгалтерія, управління актуарними розрахунками, та управління бізнес аналізу. Для кращої роботи страхових компаній можна запропонувати також інший розподіл організаційної структури страхової організації, який є більш простішим (рис. 4). Основними і декларованими метою і завданням організації є збільшення зборів премій.

Рис. 4. Реорганізація організаційної структури страхової організації

Запропонована структура передбачає три основних і незалежних один від одного виробничих управління з відповідними інформаційними та фінансовими потоками. Основні функції, мотивація персоналу і склад управлінь представлені в табл. 1.

Таблиця 1. Розподіл  інформаційних і фінансових потоків страхової компанії

Управління

Функції

Мотивація

Склад

Маркетингом 

1. Аналіз попиту

2. Консультації клієнтів 
3. Безпосередні продажу 
4. Оформлення договорів 
5. Ведення бази обліку клі­єнтів
6. Облік і оформлення ко­місійних винагород

7.  Рекрутинг  і навчання агентів 

1. Комісійні ви­­на­го­ро­ди від про­да­жу

2. Бонус (премія) від обсягу продажів 

1. Відділ авто­стра­ху­вання 
2. Відділ майна та від­повідальності 
3. Відділ ДМС

4. Відділ вантажів

5. Відділ по роботі з регіонами

6. Відділ обліку ко­мі­сії 
7. Навчальний центр 

Андеррайтингом

1. Ризик-аналіз і  моніторинг фінансових потоків страхових операцій

2. Оцінка  поточної лік­від­ності і платоспроможності організації

3. Розрахунок  і моніторинг балансу страхового порт­феля 

4. Статистичний  аналіз страхових операцій

5. Актуарні розрахунки та ін.

Бонус (премія) від чистого прибутку страхових операцій 

1. Відділ профільних андеррайтерів 
2. Служба актуаріїв 
3. Служба ризик-ін­же­нерів 
4 . Відділ управлін­сь­ко­го обліку страхових опе­ра­цій 
5. Відділ перестра­ху­вання 
6. Інформаційно-аналі­тичний відділ

7. Відділ ризик-ме­не­джерів- консуль­тан­тів 

Виконання зобов'язань 

1. Прийом претензій

2. Оцінка збитків

3. Врегулювання претен­зій/збитків

4. Оформлення виплат

5. Юридичний супровід

6. Управлінський облік пре­тензій і виплат 

Бонус (премія) від економічного ефе­к­ту врегулювання збит­ків 

1. Диспетчерська служ­ба

2. Відділ аварійних ко­місарів 
3. Відділ врегулювання  претензій /збитків

4. Відділ виплат 

Основними факторами мотивації, які сприяють покращенню управління фінансами у страхових компаніях є директивний план зборів премій як для підрозділів продажу, так і для профільних підрозділів і стимул штатного персоналу у вигляді комісійних від продажу.

Отже, можна зробити висновок про те, що структура управління фінансами страховика визначається в залежності від того, в якій організаційній формі її створено. Більшість страховиків України мають статус акціонерного товариства і вищим органом управління є загальні збори акціонерів, якими обирається Рада директорів, що створює правління та обирає голову правління. Також нами наведена організаційна структура страховика, яка складається з директора, бухгалтерії, адміністрації та трьох основних управлінь: маркетингу, андерайтингу та виконання зобов’язань, які є основними в роботі над управління фінансами компанії. Для стимулу роботи працівникам запропоновані премії та комісійні.

Список використаних джерел:

1. Архипов А. П. Финансовый менеджмент в страховании: учебник / А. П. Архипов. – Финансы и статистика, ИНФРА-М, 2010. – 320 с.

2. Вовчак О. Д. Страхова справа: підручник / О. Д. Вовчак. – К.: Знання, 2009. – 425 с.

3. Данілов О. Д. Фінанси підприємств у запитаннях і відповідях: навч. посіб. / О. Д. Данілов, Т. В. Паєнтко. – К.: Центр учбової літератури, 2011. – 256 с.

4. Полчанов А. Фінансова стратегія страховика на світовому ринку / А. Полчанов // Вісник КНТЕУ. – 2012. – № 3. – С. 75–83.

5. Фінанси для фінансистів: підручник / [ К. В. Багацька, О. А. Гнатенко, Т. А. Говорушко та ін.; за заг. ред. Т. А. Говорушко ] . – К.: Центр учбової літератури, 2013. – 612 с.

6. Фінанси страхових організацій: опорний конспект лекцій / М. В. Гуминська, А. В. Василенко, Н. М. Присяжнюк. – К.: КНТЕУ, 2011. – 144 с.

7. Офіційний сайт АТ СК ТАС [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.taslife.com.ua