V Международная научно-практическая Интернет-конференция «Качество экономического развития: глобальные и локальные аспекты» (17–18 июня 2013г.)

К. е. н. Посохов І . М.

Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна

ВИКОРИСТАННЯ МОДЕЛІ Т. ҐУДЗЬ ДЛЯ ОЦІНКИ РИЗИКУ БАНКРУТСТВА ВІТЧИЗНЯНИХ КОРПОРАЦІЙ

Проблема аналізу та оцінки ризику банкрутства достатньо актуальна. Кожний економічний суб’єкт на всіх рівнях відчуває на собі вплив неординарних ситуацій та непередбачених обставин, на які необхідно адекватно реагувати. Дослідження проблем аналізу та оцінки ризику банкрутства вітчизняних корпорацій зумовлено процесами інтеграції вітчизняних корпорацій у світову економіку та актуальністю підвищення ефективності управління сучасними корпораціями. Дослідженню сучасних проблем застосування закордонних моделей оцінки ймовірності банкрутства для вітчизняних компаній присвячені публікації таких науковців: А. Голоскоков , Т. Гудзь , Т. Клебанова , В. Лук’янова, О. Прокопенко, Т. Рзаєва та ін. Т. Гудзь розробила власну модель, орієнтовану на виявлення ризику банкрутства з урахуванням сучасних норм вітчизняного законодавства про банкрутство та показників фінан­сового стану вітчизняних компаній, диференційованих за видами економічної діяльності (рис. 1). Для визначення межі банкрутства обрано коефіцієнт автономії. Це обґрунтовано тим, що цей показник характе­ризує залежність компанії від зовнішніх джерел фінансу­вання, та дозволяє оцінити достатність майна компанії для погашення вимог кредиторів [1]. Розробка моделей прогнозування ймовірності банк­рутства базується на визначенні найбільш суттєвих факторів, що характеризують стадії фінансового стану та впливають на рівень фінансової автономії компаній, з урахуванням галузевої діяльності компаній (рис. 1).

В усіх моделях інтерпретація показника «у» – коефіцієнта авто­номії – відбувається за його економіко-правовим змістом: при зна­ченні інтегральної оцінки більше 0,5 фінансовий стан підприємства у короткостроковій перспек­тиві є відносно стабільним; значення «у» нижче 0,5 свідчить про дисбаланс фінансової рівноваги підприємства, що свідчить про наявність кризових процесів; від’ємна величина «у» показує відсутність чистих активів на підприємстві, що загрожує йому банкрутством у найближчий рік діяльності [1].

Результати економіко-математичних розрахунків при розробці моделі Т. Ґудзь в процесі кореля­ційно-регресійного аналізу показали, що представлені моделі є достовірними з ймовірністю 95% [1] .

Рис. 1. Моделі прогнозування банкрутства підприємств різних галузей економіки

(Складено автором на основі джерела [1])

Таблиця 1. Модель діагностики ймовірності банкрутства Т. Ґудзь

Роки

ІСД

Інтерпайп

УПЄК

Укрнафта

Арселор

Турбоатом

Рошен

АМК

ДМК

НДТЗ

НМТЗ

2009

0,248

0,419

0,351

0,368

0,816

0,369

0,454

0,458

0,419

2010

0,206

0,313

0,367

0,365

0,393

0,4

0,439

0,505

0,223

2011

0,253

0,22

0,359

0,359

0,387

0,383

0,439

0,558

0,26

Примітка: розраховано автором на основі фінансової звітності корпорацій та джерел [1; 2].

В ході наукового дослідження проведено аналіз імовірності банкрутства дев’яти українських корпорацій. Аналіз корпорацій здійснювався з використанням моделі прогнозування банкрутства Т. Ґудзь. Результати розрахунків свідчать, що у 2009 році УПЕК має відносно стабільний фінансовий стан у короткостроковій перспективі, інші корпорації, або їх структурні підрозділи мають дисбаланс фінансової рівноваги, що демонструє наявність кризових процесів. У 2010 та 2011 році лише Турбоатом має відносно стабільний фінансовий стан у короткостроковій перспективі, інші корпорації, або їх структурні підрозділи мають дисбаланс фінансової рівноваги, що демонструє наявність кризових процесів в корпораціях. Отримані результати розрахунків не виявили корпорації, яким загрожує банкрутство у найближчий рік діяльності. Існуючий світовий досвід прогнозування банкрутств був розвинений сучасними вітчизняними науковцями О. Терещенко та Т. Ґудзь у власних моделях прогнозування банкрутства, однак на сьогодні проблема прогнозування банкрутств корпорацій потребує подальших наукових досліджень, тому що існуючі моделі не завжди дають адекватні результати.

Список використаних джерел:

1. Гудзь Т. П. Система раннього виявлення та подолання фінансової кризи підприємств: монографія / Т. П. Гудзь . – Полтава: РВЦ ПУСКУ, 2007. – 166 с.

2. Офіційний сайт державної установи «Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку України» [Електронний ресурс] . – Режим доступу: http :// www . smida . gov . ua /