Наши конференции

В данной секции Вы можете ознакомиться с материалами наших конференций

VII МНПК "АЛЬЯНС НАУК: ученый - ученому"

IV МНПК "КАЧЕСТВО ЭКОНОМИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ: глобальные и локальные аспекты"

IV МНПК "Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности"

I МНПК «Финансовый механизм решения глобальных проблем: предотвращение экономических кризисов»

VII НПК "Спецпроект: анализ научных исследований"

III МНПК молодых ученых и студентов "Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации"(17-18 февраля 2012г.)

Региональный научный семинар "Бизнес-планы проектов инвестиционного развития Днепропетровщины в ходе подготовки Евро-2012" (17 апреля 2012г.)

II Всеукраинская НПК "Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения" (6-7 апреля 2012г.)

МС НПК "Инновационное развитие государства: проблемы и перспективы глазам молодых ученых" (5-6 апреля 2012г.)

I Международная научно-практическая Интернет-конференция «Актуальные вопросы повышения конкурентоспособности государства, бизнеса и образования в современных экономических условиях»(Полтава, 14?15 февраля 2013г.)

I Международная научно-практическая конференция «Лингвокогнитология и языковые структуры» (Днепропетровск, 14-15 февраля 2013г.)

Региональная научно-методическая конференция для студентов, аспирантов, молодых учёных «Язык и мир: современные тенденции преподавания иностранных языков в высшей школе» (Днепродзержинск, 20-21 февраля 2013г.)

IV Международная научно-практическая конференция молодых ученых и студентов «Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации» (Днепропетровск, 15-16 марта 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Альянс наук: ученый – ученому» (28–29 марта 2013г.)

Региональная студенческая научно-практическая конференция «Актуальные исследования в сфере социально-экономических, технических и естественных наук и новейших технологий» (Днепропетровск, 4?5 апреля 2013г.)

V Международная научно-практическая конференция «Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности» (Желтые Воды, 4?5 апреля 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Научно-методические подходы к преподаванию управленческих дисциплин в контексте требований рынка труда» (Днепропетровск, 11-12 апреля 2013г.)

VІ Всеукраинская научно-методическая конференция «Восточные славяне: история, язык, культура, перевод» (Днепродзержинск, 17-18 апреля 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Спецпроект: анализ научных исследований» (30–31 мая 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения» (Днепропетровск, 7–8 июня 2013г.)

V Международная научно-практическая Интернет-конференция «Качество экономического развития: глобальные и локальные аспекты» (17–18 июня 2013г.)

IX Международная научно-практическая конференция «Наука в информационном пространстве» (10–11 октября 2013г.)

III Международная научно-практическая конференция "Проблемы формирования новой экономики ХХI века" (23-24 декабря 2010 года)

Д.е.н. В’юн В.Г., Матвієнко П.В.

Миколаївський міжрегіональний інститут міжнародного університету розвитку людини «Україна»

РЕСУРСОЗБЕРІГАЮЧА ПОЛІТИКА У ЗАРУБІЖНИХ КРАЇНАХ

Аналіз ресурсозберігаючої політики в промислово розвинених державах і країнах Східної Європи показав, що в основі позитивних результатів у галузі економії матеріально-сировинних ресурсів лежить довгострокова ресурсозберігаюча політика.

Уряди промислово розвинених країн завжди приділяли належну увагу економії матеріально-сировинних ресурсів, оскільки ресурсозбереження дозволяє зберегти їх економічну і політичну незалежність. У цих країнах ресурсозбереження є політикою держави. Залежно від ситуації, що складається, керівники цих країн віддають пріоритет або організаційно-економічним, або нормативним, або правовим елементам ресурсозбереження. У зарубіжних країнах ресурсозбереження зведене в ранг державної політики .

Метою статті є розробка методичних аспектів формування ресурсозберігаючої політики в умовах створення ринкової економіки, та обгрунтування основних елементів механізму ресурсозбереження в промисловості.

Так, для д ієвості ресурсозбереження в США прийнятий ряд законів . Наприклад , Закон «П ро зниження енергоємності продукції , що випускається » , яким введений високий податок на фірми , що випускають промислову продукцію вище встановленого в США рівня енергоспоживання . Розроблена національна енергетична стратегія , реалізація якої дозволить з низити витрату енергії на одиницю внутрішнього національного продукту до 2000 р. на 12 %, а до 2010 р. ? на 20 %.

Автор ами вивчений і критично осмислений досві д ресурсозбереження в таких країнах , як США, Німеччина , в провідних країнах Азіатсько-тихоокеанського регіону , таких, як Японія , Корея, Сінгапур , Гонконг, Тайвань та ін . Механізм ресурсозбереження в зарубіжних країнах складається з елементів економічного , організаційного , нау ково - технічного характеру, які можуть використовуватися при реалізації ресурсозберігаючої політики в нашій країн і .

Сукупність методів реалізації на практиці елементів ресурсозбереження с тановить методологічну основу формування ресурсозберігаючої політики . У багатьох програмах переходу до ринкової економіки практично не приділяється увага ресурсозбер еженню , вважаючи , очевидно, що в ринков ій економіці це вирішуватиметься само собою. На наш погляд , це не правильно . Ресурсозбереження в умовах створення ринкової економіки ? це економічна політика держави , спрямована на раціональне і економне використання матеріально-сировинних ресурсів в умовах дефіциту якісних конструкційних матеріалів і фінансових ресурсів з метою досягнення стійкого розвитку як регіону, так і країни у цілому .

Більше того, ресурсозбереження є комплексною проблемою, р озв ’ язання якої потребує цілеспрямованої структурн о- і нвестиц ійної , фінансово-кредитної , податкової , правової і науково-технічної політики . В цьому випадку стануть можлива розробка і проектування , освоєння і впровадження , виробництво і застосування ресурсозберігаючих машин і апаратів , технологій і матер іалів , а також правил дбайливого господарювання . Підготовлені і застосовувані законодавчими і виконавчими органами країни , або регіону нормативно-правові документи повинні обов’язково розглядатися з урахуванням ресурсозбереження і охорони довкілля . Крім того, аналіз ресурсозберігаючої політики в зарубіжних країнах дозволив виявити механізм регулювання ресурсозбереження в промисловості й передусім у матеріаломістких галузях . Механізм регулювання ресурсозбереження ? це сукупність елементів ресурсозбереження в їх взаємодії , методи управління , що дозволяють цілеспрямовано впливати на кінцеві результати господарської д іяльності виробничих структур, що виражається в зниженні матеріаломісткості продукції , яка випускається , підвищенні ефективності використання матеріально-сировинних ресурсів .

Структурн о- і нвестиц ійний елемент механізму ресурсозбереження . Один з важливих напрямів державної політики зарубіжних країн ? структурна перебудова економіки , що передбачає випередження розвитку ресурсо зберігаючих галузей і послуг , що забезпечує зниження потреби в матеріально-сировинних ресурсах та інших витратах . У розвинених капіталістичних країнах створюються так звані інформаційні суспільства , де у валовому національному продукті починає переважати частка високотехнологічної продукції при нижчих витратах матеріальних ресурсів . Наприклад , в Японії склалася наступна цільова спрямованість інвестицій : не менше 30 % їх виділяється на розширення виробничих потужностей , 20 % ? на засоби автоматизації і 8-10 % ? на економію сировини , матер іалів і енергії .

У США і Канад і має місце підтримка конкурентоспроможності продукції національних товаровиробників , що беруть участь у програмах , де використовуються ресурсозберігаюча техніка і технологія . Урядове агентство США ? Корпорація з приватних інвестиці й за кордоном забезпечує ф інансування таких проектів у 140 країнах . Корпорація заохочує участь американських приватних інвестицій в реалізації надійних д ілових проектів за кордоном. Є і спеціальна Програма субсидій консорціумам американських підприємств , яка призначена для сприяння торгівлі з країнами СНД. Зараз в СНД вже д іє Консорціум зі сприянн я у галузі технічного забезпечення робіт , пов’язаних з охороною довкілля і раціональною експлуатацією природних ресурсів .

До нової форми інвестиційної д іяльності можна віднести і створення спільних підприємств (СП) з метою залучення передової зарубіжної технології і управлінського досвіду , повнішого насичення внутрішнього ринку дефіцитною продукцією , використання в народному господарстві додаткових матеріальних і фінансових ресурсів , розвитку експортної бази країни . Наведемо декілька прикладів такого типу співпраці .

Ф інансово-кредитний елемент механізму ресурсозбереження . У провідних країнах Азіатсько - Т ихоокеанського регіону (АТР) таких, як Японія , Корея, Сінгапур , Гонконг і Тайвань, багато енергозбер ігаючих заходів ф інансуються самою державою, яка звичайн о сам а встановлює відповідне енергетичне устаткування в непромисловій сфері ( наприклад , установка енергетичних пристроїв для утилізації відходів ), виділяє власникам житлових будинків цільові безвідсоткові позики або субсидії на перебудову будівель і придбання теплоізоляційних матеріалів в ідповідно до чинних стандартів і рекомендацій фахівців .

Уряд Тайваню надає промисловим п ідприємствам низ ь ко відсовкові кредити на придбання енерго зберігаючої техніки і устаткування як в країні , так і за кордоном, виділяючи на ці цілі інвалютні кошти . Створений спеціальний урядовий фонд для ф інансування науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт у галузі енергозбер ігаючих технологій в державному і приватному секторах. У Кореї заснований бюджетний фонд для кредитування п ідприємств , які впроваджу ють ресурсозберігаючі технології . Уряд також надає пільгові позики на оновлення енергетичних установок. У Японії держава ф інансує не менше 25-30 % вартості енергозбер ігаючих заходів господарських організацій . У США і Велик ій Б ританії власники будинків або орендарі житла можуть отримати безвідсоткові позики на перебудову будівель і купівлю устаткування в цілях економії енергії відповідно до рекомендацій , п ідготовлених кваліфікованими фахівцями державних агентств або компаній з розподілу електроенергії та газу.

Таким чином, проведене дослідження , дозволило викласти метод и чні аспекти формування ресурсо зберігаючої політики в умовах створення ринкової економіки , виявити і теоретично обгрунтувати основні елементи механізму ресурсозбереження в промисловості .

Список використаної літератури

1. Вайцзеккер Э. Фактор четыре. Затрат – половина, отдача– двойная. Новый доклад Римскому клубу / Э. Вайцзеккер , Э. Ловинс , Л. Ловинс . – М. : Academia , 2000.– 400 с.

2. Демина Л.А. Современная экологическая концепция управления отходами « Zero Waste » / Л.А. Демина // Энергия . – 2005. – № 5. – С.34–37.

3. Досвід Європи як приклад для наслідування // Україна – Євросоюз у деталях. – 2008. – № 1. – С. 6–7.

4. Mitchell K. The New Geopolitics of Energy / K. Mitchell, P. Beck, M. Grubb. – L., 1996.

5. Shilling A.G. Deflation. How to Survive and Thrive in the Comind Wave of Deflation / A.G . Shilling. – N.-Y., 1999.