Наши конференции

В данной секции Вы можете ознакомиться с материалами наших конференций

VII МНПК "АЛЬЯНС НАУК: ученый - ученому"

IV МНПК "КАЧЕСТВО ЭКОНОМИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ: глобальные и локальные аспекты"

IV МНПК "Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности"

I МНПК «Финансовый механизм решения глобальных проблем: предотвращение экономических кризисов»

VII НПК "Спецпроект: анализ научных исследований"

III МНПК молодых ученых и студентов "Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации"(17-18 февраля 2012г.)

Региональный научный семинар "Бизнес-планы проектов инвестиционного развития Днепропетровщины в ходе подготовки Евро-2012" (17 апреля 2012г.)

II Всеукраинская НПК "Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения" (6-7 апреля 2012г.)

МС НПК "Инновационное развитие государства: проблемы и перспективы глазам молодых ученых" (5-6 апреля 2012г.)

I Международная научно-практическая Интернет-конференция «Актуальные вопросы повышения конкурентоспособности государства, бизнеса и образования в современных экономических условиях»(Полтава, 14?15 февраля 2013г.)

I Международная научно-практическая конференция «Лингвокогнитология и языковые структуры» (Днепропетровск, 14-15 февраля 2013г.)

Региональная научно-методическая конференция для студентов, аспирантов, молодых учёных «Язык и мир: современные тенденции преподавания иностранных языков в высшей школе» (Днепродзержинск, 20-21 февраля 2013г.)

IV Международная научно-практическая конференция молодых ученых и студентов «Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации» (Днепропетровск, 15-16 марта 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Альянс наук: ученый – ученому» (28–29 марта 2013г.)

Региональная студенческая научно-практическая конференция «Актуальные исследования в сфере социально-экономических, технических и естественных наук и новейших технологий» (Днепропетровск, 4?5 апреля 2013г.)

V Международная научно-практическая конференция «Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности» (Желтые Воды, 4?5 апреля 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Научно-методические подходы к преподаванию управленческих дисциплин в контексте требований рынка труда» (Днепропетровск, 11-12 апреля 2013г.)

VІ Всеукраинская научно-методическая конференция «Восточные славяне: история, язык, культура, перевод» (Днепродзержинск, 17-18 апреля 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Спецпроект: анализ научных исследований» (30–31 мая 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения» (Днепропетровск, 7–8 июня 2013г.)

V Международная научно-практическая Интернет-конференция «Качество экономического развития: глобальные и локальные аспекты» (17–18 июня 2013г.)

IX Международная научно-практическая конференция «Наука в информационном пространстве» (10–11 октября 2013г.)

III Международная научно-практическая конференция "Проблемы формирования новой экономики ХХI века" (23-24 декабря 2010 года)

К.філос. н. Коляда В.І.

Запорізький національний університет, Україна

СВІТОГЛЯДНІ ТА ФІЛОСОФСЬКО-ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ АНАЛІЗУ ПРОБЛЕМ СОЦІАЛЬНО-ОРІЄНТОВАНОЇ РИНКОВОЇ ЕКОНОМІКИ В УКРАЇНІ

Актуальність дослідження світоглядних та філософсько-теоретичних аспектів проблем соціально-орієнтованої ринкової економіки в Україні зумовлена тривале відставання розвитку соціальної сфери нашого суспільства негативним впливом такого відставання на увесь його розвиток, і перш за все на розвиток економіки та матеріального виробництва.

Л юдина може успішно трудит и ся лише тоді , коли у неї нормальні умови для праці , коли вона може нормально відпочивати , нормально харчуватися , мати нормальні умови для виховання і навчання дітей , підтримки свого здоров'я , заняття спортом, туризмом, для задоволення духовних потреб. Іншими словами, коли на належному р івні знаходиться те, що називається соціальною сферою нашого суспільства .

Вирішення соціальних завдань має першочергове значення для економічного прогресу саме тому, що воно сприяє розвитку головної продуктивної сили суспільства - людини, максимальної активізації людського чинника в подальшому реформуванні ринкової економіки Україні.
З цієї точки зору, матеріальне виробництво має бути підпорядковане одній меті: не людина для виробництва (як це часто відбувалося в минулому, та відбувається сьогодні), а виробництво, економіка повинна служити людині.
Якщо людина перестає відчувати таку перспективу свого майбутнього, суспільство в її очах починає знецінюватися. Жодні економічні реформи та податкові кодекси не в змозі забезпечити процвітання суспільства, якщо пріоритетом у його розвитку не є соціальна сфера.

У зв'язку з цим, головним завданням подальшого розвитку благополучного сучасного суспільства , є створення більш досконалої системи соціально орієнтованої ринкової економіки . Головним принципом такої системи є синтез економічної ефективності виробництва , як результату д ії вільних ринкових сил, і соціального компромісу . Окремі інтереси повинні узгоджуватися з загальноекономічним добробутом усього суспільства .
Сприяння подальшому розвитку нової соціально орієнтованої ринкової економіки України, полягає в тому, що пріоритетним напрямком цього розвитку має стати діяльність, спрямована на вдосконалення соціальної сфери суспільства. Усередині соц іальної сфери : галузь освіти , охорона здоров'я , наука і культура, побутове обслуговування - складають соціальну інфраструктуру суспільства .

В умовах подальшого розвитку соціально орієнтованої ринкової економіки, найбільш ефективною системою соціального захисту громадян України є та, яка найбільшою мірою орієнтує людину не на пасивний, а на активний спосіб життя, на посильну задіяність у системі суспільного виробництва. Першорядне значення така система має для молоді . Створення р івних стартових можливостей для людей, в тому числі і таких, що не мають достатньої кваліфікації , є дієвим заходом соціального захисту цієї категорії громадян .

У зв'язку з цим, необхідно ширше використовувати можливості підприємницької діяльності в сфері малого та середнього бізнесу для створення додаткових робочих місць, а не "бомбити" цей сегмент економічного механізму непосильними податковими законами. Соц іальна ринкова економіка передбачає справедливу систему оподаткування , а пенсійна реформа, в свою чергу , повинна стати кращою соціальною гарантією для пересічних громадян .

Здоров'я людини , охорона материнства і дитинства , турбота про людей старшого покоління - повинні бути зведені в ранг національної політики в Україні . У свою чергу , про успіхи охорони здоров'я , наприклад , сл ід судити не за кількістю хворих , які перебувають на лікуванні на лікарняних ліжках , а за кількістю здорових людей, здатних працювати і забезпечувати собі нормальний побут і відпочинок .

Стрижнем соц іальної політики має стати національна ідея соціальної справедливості в суспільстві . У зв'язку з цим , необхідно на державному рівні підтримувати спонсорство і благодійну діяльність , розглядати ї х як внутрішній елемент розвитку всієї системи соціально орієнтованої ринкової економіки Україні .

При визначенні змісту соціальної політики в конкретному регіоні як правило постає питання про соціальні пріоритети та соціальні завдання, які визнаються суспільством першочерговими та невідкладними на даному етапі його розвитку. Соціальний розвиток країни має знаходити своє віддзеркалення у соціальній політиці конкретного міста, чи регіону.

Механізм взаємозв'язку соціального розвитку країни та міста - одна з найскладніших проблем реформування економіки України. Необхідний чіткий соціально-економічний аналіз реального внеску міста в макросистему країни з метою визначення необхідної частки ресурсів на його соціальний розвиток та вирішення економічних проблем регіону. Ми вважаємо, що вирішення цього завдання дозволить в найкоротші терміни вирішити найнагальніші регіональні проблеми і в соціальній сфері.

Реалізація на підприємствах нашої області економічного експерименту в металургії дала відчутні результати. Щоб домогтися економічного підйому і в інших галузях виробництва, необхідно розповсюдити цей експеримент на підприємства машинобудування, які виробляють конкурентоспроможну і наукоємну продукцію. Це вигідно підприємствам та їхнім трудовим колективам. У кінцевому рахунку, результати їхньої праці зроблять багатшими Україну. Україна повинна бути не ринком збуту, а рівноправним партнером світового економічного співтовариства.

У зв'язку з цим, слід продовжити реформувати сильну соціально-орієнтовану ринкову економіку. Головним принципом такої економічної системи повинен стати синтез економічної ефективності виробництва, як результат дії вільних ринкових сил, та соціального компромісу. Окремі інтереси суб'єктів різних форм власності повинні узгоджуватися з загальноекономічним добробутом усього суспільства.