Наши конференции

В данной секции Вы можете ознакомиться с материалами наших конференций

VII МНПК "АЛЬЯНС НАУК: ученый - ученому"

IV МНПК "КАЧЕСТВО ЭКОНОМИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ: глобальные и локальные аспекты"

IV МНПК "Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности"

I МНПК «Финансовый механизм решения глобальных проблем: предотвращение экономических кризисов»

VII НПК "Спецпроект: анализ научных исследований"

III МНПК молодых ученых и студентов "Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации"(17-18 февраля 2012г.)

Региональный научный семинар "Бизнес-планы проектов инвестиционного развития Днепропетровщины в ходе подготовки Евро-2012" (17 апреля 2012г.)

II Всеукраинская НПК "Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения" (6-7 апреля 2012г.)

МС НПК "Инновационное развитие государства: проблемы и перспективы глазам молодых ученых" (5-6 апреля 2012г.)

I Международная научно-практическая Интернет-конференция «Актуальные вопросы повышения конкурентоспособности государства, бизнеса и образования в современных экономических условиях»(Полтава, 14?15 февраля 2013г.)

I Международная научно-практическая конференция «Лингвокогнитология и языковые структуры» (Днепропетровск, 14-15 февраля 2013г.)

Региональная научно-методическая конференция для студентов, аспирантов, молодых учёных «Язык и мир: современные тенденции преподавания иностранных языков в высшей школе» (Днепродзержинск, 20-21 февраля 2013г.)

IV Международная научно-практическая конференция молодых ученых и студентов «Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации» (Днепропетровск, 15-16 марта 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Альянс наук: ученый – ученому» (28–29 марта 2013г.)

Региональная студенческая научно-практическая конференция «Актуальные исследования в сфере социально-экономических, технических и естественных наук и новейших технологий» (Днепропетровск, 4?5 апреля 2013г.)

V Международная научно-практическая конференция «Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности» (Желтые Воды, 4?5 апреля 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Научно-методические подходы к преподаванию управленческих дисциплин в контексте требований рынка труда» (Днепропетровск, 11-12 апреля 2013г.)

VІ Всеукраинская научно-методическая конференция «Восточные славяне: история, язык, культура, перевод» (Днепродзержинск, 17-18 апреля 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Спецпроект: анализ научных исследований» (30–31 мая 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения» (Днепропетровск, 7–8 июня 2013г.)

V Международная научно-практическая Интернет-конференция «Качество экономического развития: глобальные и локальные аспекты» (17–18 июня 2013г.)

IX Международная научно-практическая конференция «Наука в информационном пространстве» (10–11 октября 2013г.)

III Международная научно-практическая конференция "Проблемы формирования новой экономики ХХI века" (23-24 декабря 2010 года)

Малярчук О.Г.

Київський національний економічний університет ім. В. Гетьмана, Україна

ПЕРЕДУМОВИ ФОРМУВАННЯ ТА РЕАЛІЗАЦІЇ ЗДАТНОСТЕЙ ПІДПРИЄМСТВА

Пошук стійких конкурентних переваг у сучасному динамічному середовищі став нагальною потребою. Науковці та практики намагаються застосувати адекватні та ефективні концепції стратегічного менеджменту, що забезпечать не лише стабільне функціонування, а й розвиток підприємства. Однією з сучасних концепцій менеджменту виступає концепція здатностей підприємства. Кількість публікацій з стратегічного управління присвячена констатації факту важливості ідентифікації та формування здатностей підприємства (Дж. Тіс , К. Ейзенхардт , С.Уінтер, Катькало В.С., Чайка В.А.) як фактора забезпечення стійкості конкурентних переваг підприємства збільшується в геометричній прогресії. Проте існують прогалини в визначенні чинників, що сприяють формуванні та реалізації здатностей підприємства. На нашу думку, до основних факторів відносяться наступні: знання, вміння, навички, мотивація та можливості, узгоджена дія яких забезпечить не лише формування, а й реалізацію здатностей підприємства (рис.1)

Схема формування і реалізації здатностей підприємства

Рис.1 Схема формування і реалізації здатностей підприємства

Як бачимо на рис.1, важливим чинником формування адаптаційних здатностей виступають знання. Оскільки основними силами економічної динаміки в соціально – економічному контексті конкуренції в 21 столітті виступають знання і технології, а знання становлять основну продуктивну силу підприємства в постіндустріальному суспільстві. Варто зазначити, що основною проблемою менеджменту сучасного підприємства є ідентифікація «неявних знань» підприємства ( tacit knowledge ) та трансформація в організаційне знання (надбання підприємства). Уміння та навички формуються на основі знань. Уміння – важливий засіб успішної діяльності і спосіб реалізації здатностей і передбачає варіативну адекватність засобів досягнення цілей по відношенню до умов діяльності, що змінюються, навики ж забезпечують виконання діяльності в незмінних умовах [2, C .29].Тобто вміння і навички є способами дії. Вміння і здатності не є тотожними поняттями, але тісно переплітаються і взаємопов’язані. З однієї сторони, освоєння знань, вмінь в тд . передбачає наявність відомих (наявних) здатностей, а з іншої - безпосередньо формування здатностей до визначеної діяльності передбачає освоєння пов’язаних з ними вмінь, знань і т.д. Ці вміння і знання і тд . залишаються чимось «абсолютно зовнішнім» для здатностей, до того моменту, поки вони не освоєні. По мірі освоєння, тобто перетворюються в організаційне надбання, вони перестають бути лише знаннями, вміннями, що отримані ззовні, і призводять до розвитку здатностей. Ефективним способом освоєння виступає навчання, що відрізняється від простого тренування, тим, що в ньому через вміння і знання формуються здатності Тобто здатності доцільно розглядати як внутрішню властивість організації, що визначається результатами її діяльності[1]. А результати в свою чергу залежать від компетенцій, а саме знань, навичків та вмінь працівників організації. Важливе значення – мотиваційний компонент, оскільки сформований мотиваційний механізм має забезпечувати можливість самореалізації, активізації зусиль персоналу. Очевидним є застосування стимулів, що мотивують працівників до обміну знаннями та досвідом з колегами (як матеріальні так і нематеріальні).

По відношенню до навиків, вмінь і знань здатності, на думку Петровського А.В. [3] , виступають як деяка можливість. Можливість – умови, які будуть допомагати чи перешкоджати реалізації здатностей. Подібно до того, «як кинуте в грунт зерно є лише можливістю по відношенню до колос а , який може вирости з цього зерна, але лише за умови, що структура, склад і вологість грунту , погода і так далі виявляться сприятливими, здібності людини являються лише можливістю для надбання знань і умінь». А будуть або не будуть придбані ці знання і уміння, чи перетвориться можливість в дійсність, залежить від безлічі умов. Зокрема, так як підприємство є відкритою системою, то варто класифікувати та проаналізувати умови внутрішнього та зовнішнього середовища. Проте умови виступають не лише чинником формування здатностей , а й і їх розвитку, оскільки здатності продовжують свій розвиток під дією необхідних умов на кожному новому етапі розвитку, тобто розвиток здатностей потребує нових умов для нового розвитку.

Отже, до основних чинників формування та реалізації здатностей підприємства можна віднести знання підприємства, що водночас з одного боку формуються завдяки вмінням та навичкам, а з іншого – забезпечують їх набуття та розвиток; мотивація, що забезпечує активізацію процесів на підприємстві та стимулювання дій працівників підприємства щодо формування та розвитку здатностей підприємства та можливості, що містять умови, які впливають на реалізацію здатностей підприємства.

Набуває актуальності питання подальшої систематизації чинників впливу внутрішнього та зовнішнього середовища, що виступають передумовою формування та розвитку здатностей підприємства.

Список літератури:

1. Болотов С.П. Развитие менеджмента в условиях глобализации . Режим доступу: http :// koet . syktsu . ru / vestnik /2005/2005-4/5. htm

2. Развитие и диагностика способностей / О тв. ред. В.Н. Дружинин, В.Д.Шадриков . – М.:Наука,1991. – 181с.

3. Петровский А.В.Психология: Учеб. Для вузов/ А.В. Петровский , М.Г. Лугошевский . – М.:Академия , 1998. – 512с.