Наши конференции

В данной секции Вы можете ознакомиться с материалами наших конференций

VII МНПК "АЛЬЯНС НАУК: ученый - ученому"

IV МНПК "КАЧЕСТВО ЭКОНОМИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ: глобальные и локальные аспекты"

IV МНПК "Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности"

I МНПК «Финансовый механизм решения глобальных проблем: предотвращение экономических кризисов»

VII НПК "Спецпроект: анализ научных исследований"

III МНПК молодых ученых и студентов "Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации"(17-18 февраля 2012г.)

Региональный научный семинар "Бизнес-планы проектов инвестиционного развития Днепропетровщины в ходе подготовки Евро-2012" (17 апреля 2012г.)

II Всеукраинская НПК "Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения" (6-7 апреля 2012г.)

МС НПК "Инновационное развитие государства: проблемы и перспективы глазам молодых ученых" (5-6 апреля 2012г.)

I Международная научно-практическая Интернет-конференция «Актуальные вопросы повышения конкурентоспособности государства, бизнеса и образования в современных экономических условиях»(Полтава, 14?15 февраля 2013г.)

I Международная научно-практическая конференция «Лингвокогнитология и языковые структуры» (Днепропетровск, 14-15 февраля 2013г.)

Региональная научно-методическая конференция для студентов, аспирантов, молодых учёных «Язык и мир: современные тенденции преподавания иностранных языков в высшей школе» (Днепродзержинск, 20-21 февраля 2013г.)

IV Международная научно-практическая конференция молодых ученых и студентов «Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации» (Днепропетровск, 15-16 марта 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Альянс наук: ученый – ученому» (28–29 марта 2013г.)

Региональная студенческая научно-практическая конференция «Актуальные исследования в сфере социально-экономических, технических и естественных наук и новейших технологий» (Днепропетровск, 4?5 апреля 2013г.)

V Международная научно-практическая конференция «Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности» (Желтые Воды, 4?5 апреля 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Научно-методические подходы к преподаванию управленческих дисциплин в контексте требований рынка труда» (Днепропетровск, 11-12 апреля 2013г.)

VІ Всеукраинская научно-методическая конференция «Восточные славяне: история, язык, культура, перевод» (Днепродзержинск, 17-18 апреля 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Спецпроект: анализ научных исследований» (30–31 мая 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения» (Днепропетровск, 7–8 июня 2013г.)

V Международная научно-практическая Интернет-конференция «Качество экономического развития: глобальные и локальные аспекты» (17–18 июня 2013г.)

IX Международная научно-практическая конференция «Наука в информационном пространстве» (10–11 октября 2013г.)

III Международная научно-практическая конференция "Проблемы формирования новой экономики ХХI века" (23-24 декабря 2010 года)

Корецький О.М.

Академія муніципального управління, Україна

КОНЦЕПЦІЯ ВДОСКОНАЛЕННЯ ПОДАТКОВОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ В УМОВАХ СУЧАСНОГО РОЗВИТКУ

Актуальність

Необхідною потребою сьогодення є забезпечення збалансованого розвитку всіх підсистем суспільства, гармонізації інтересів різноманітних соціальних та бізнесових верств, створення міцного економічного базису для інтеграції України у світову економічну систему. Одне з основних місць у цьому процесі займає реформування податкової системи, яка забезпечує державу фінансовими ресурсами, необхідними для виконання покладених на неї функцій. Це в свою чергу зумовлює підвищення уваги вітчизняних учених до проблем оподаткування, вивчення можливості застосування в Україні форм оподаткування, що використовують в розвинутих державах, та механізмів їх адаптації до умов нашої країни. Глибоке розуміння проблем сучасної податкової системи та їх розв’язання може допомогти в подоланні наслідків економічної кризи, стимулюванні економічного зростання, захисті інтересів вітчизняного бізнесу, підвищені добробуту громадян.

Постановка проблеми

Для функціонування податкової політики необхідно її переорієнтація із суто фіскальних цілей на стимулювання економічного зростання. Адже з точки зору державного регулювання економіки, найважливіше значення має регулювальна функція податків і системи оподаткування в цілому. У рамках цієї роботи постає завдання виокремити основні недоліки діючої податкової системи в Україні, й окреслити шляхи їх подолання.

На сьогодні у функціонуванні системи оподаткуванні держави існує ряд невирішених проблем, що потребує продовження теоретичних досліджень, доповнення їх аналізом практики з метою визначення напрямків її удосконалення.

Удосконалення податкової системи починається з визначення принципів оподаткування та їх раціонального впровадження, на цій основі має будуватися податкове законодавство. Руйнувати та будувати нову законодавчу базу недоцільно, необхідно вносити корективи відповідно до змін у податковому просторі. Чинне податкове законодавство можна охарактеризувати як суперечливе, невизначене, нестабільне, неадекватне нинішнім умовам господарюванням. Реформування податкової системи визначається оптимальне поєднання фіскальної ефективності та регулюючих механізмів економічного зростання, що відображається у принципах оподаткування, на основі який здійснюється реформування податкового законодавства.

Основою формування податкової системи є податкова політика, в якій відображається комплекс цілей і заходів держави, спрямоване на ефективне функціонування податкової системи відповідно до соціально-економічної мети суспільства, на реалізацію основних функцій податків [1, с.187].

Система оподаткування України розвивається поступово, зміни, які відбувалися за роки незалежності, були позитивні: кількість податків було зменшено, податкові ставки знижено, зменшилась також кількість звільнень від оподаткування, водночас розширилась база оподаткування, значно поліпшилось надходження податків. І все ж система оподаткування має значні недоліки.

Необхідно звернути увагу й на те, що в Україні сформувався досить високий рівень податкового навантаження, податки виконують в основному фіскальну функцію, а їх розподільча та регулююча функції відійшли на друге місце. Практика свідчить, що саме ці функції мають значний вплив на відтворювальні процеси в усіх сферах економіки, особливо у виробничій. Ці функції можуть стимулювати або стримувати відтворювальні процеси, збільшувати або зменшувати накопичення капіталу, підвищувати або знижувати рівень платоспроможності населення.

Сьогодні вітчизняні суб'єкти підприємницької діяльності зобов'язані віддавати у вигляді податків 70-80% отриманого доходу, внаслідок чого у суб'єктів господарювання виникає необхідність постійно шукати шляхи оптимізації отримання прибутку за рахунок мінімізації податкових зобов'язань. Ці процеси мовою бізнесу називаються оптимізацією. Усе це свідчить про необхідність подальшого реформування податкової системи України.

Висновки

Таким чином, значним недоліком є нестабільна та неузгоджена законодавча база. Багато сьогодні невирішених питань в оподаткуванні ПДВ. Головна з них – проведення бюджетного відшкодування ПДВ. Він став синонімом зловживань та корупції. Підприємствам доводиться довго чекати повернення ПДВ з бюджету після його сплати, а найгостріша з проблем ПДВ полягає в тому, що і дотепер працює "вибірковий" принцип повернення ПДВ, що завдає шкоди конкурентоспроможності економіки України. Держава повинна бути зацікавлена в оптимізації оподаткування, насамперед, щодо раціональної поведінки економічних суб’єктів.

Здійснення податкового регулювання повинно балансувати сфери інтересів бюджету та платників податків.

Список литературы

1. Захожай : В.Б. Система оподаткування та податкова політика / В.Б. Захожай , Я.В. Литвиненко, К.В. Захожай , Р.Я. Литвиненко /(під аг.ред . В.Б. Захожая та Я.В. Литвиненка). -к.:Центр навчальної літератури,2006. – 468с.