Наши конференции

В данной секции Вы можете ознакомиться с материалами наших конференций

VII МНПК "АЛЬЯНС НАУК: ученый - ученому"

IV МНПК "КАЧЕСТВО ЭКОНОМИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ: глобальные и локальные аспекты"

IV МНПК "Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности"

I МНПК «Финансовый механизм решения глобальных проблем: предотвращение экономических кризисов»

VII НПК "Спецпроект: анализ научных исследований"

III МНПК молодых ученых и студентов "Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации"(17-18 февраля 2012г.)

Региональный научный семинар "Бизнес-планы проектов инвестиционного развития Днепропетровщины в ходе подготовки Евро-2012" (17 апреля 2012г.)

II Всеукраинская НПК "Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения" (6-7 апреля 2012г.)

МС НПК "Инновационное развитие государства: проблемы и перспективы глазам молодых ученых" (5-6 апреля 2012г.)

I Международная научно-практическая Интернет-конференция «Актуальные вопросы повышения конкурентоспособности государства, бизнеса и образования в современных экономических условиях»(Полтава, 14?15 февраля 2013г.)

I Международная научно-практическая конференция «Лингвокогнитология и языковые структуры» (Днепропетровск, 14-15 февраля 2013г.)

Региональная научно-методическая конференция для студентов, аспирантов, молодых учёных «Язык и мир: современные тенденции преподавания иностранных языков в высшей школе» (Днепродзержинск, 20-21 февраля 2013г.)

IV Международная научно-практическая конференция молодых ученых и студентов «Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации» (Днепропетровск, 15-16 марта 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Альянс наук: ученый – ученому» (28–29 марта 2013г.)

Региональная студенческая научно-практическая конференция «Актуальные исследования в сфере социально-экономических, технических и естественных наук и новейших технологий» (Днепропетровск, 4?5 апреля 2013г.)

V Международная научно-практическая конференция «Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности» (Желтые Воды, 4?5 апреля 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Научно-методические подходы к преподаванию управленческих дисциплин в контексте требований рынка труда» (Днепропетровск, 11-12 апреля 2013г.)

VІ Всеукраинская научно-методическая конференция «Восточные славяне: история, язык, культура, перевод» (Днепродзержинск, 17-18 апреля 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Спецпроект: анализ научных исследований» (30–31 мая 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения» (Днепропетровск, 7–8 июня 2013г.)

V Международная научно-практическая Интернет-конференция «Качество экономического развития: глобальные и локальные аспекты» (17–18 июня 2013г.)

IX Международная научно-практическая конференция «Наука в информационном пространстве» (10–11 октября 2013г.)

III Международная научно-практическая конференция "Проблемы формирования новой экономики ХХI века" (23-24 декабря 2010 года)

К.пед.н. Поживілова О.В.

Відділ медичних і аграрних наук ВАК України

ЗАПРОВАДЖЕНО НОВУ СПЕЦІАЛЬНІСТЬ 14.01.38 - ЗАГАЛЬНА ПРАКТИКА-СІМЕЙНА МЕДИЦИНА

Актуальність

Розуміння необхідності реформування в галузі охорони здоров ’ я України на основі багатого міжнародного досвіду проявилось ще в радянські часи: у 1988 р. у Львові вперше в колишньому СРСР було розпочато експеримент з впровадження сімейної медицини в систему охорони здоров ’ я, а в 1997 р. він був поширений на всю Україну. У процесі його узагальнення опрацьовано Концепцію реформування первинної медико-санітарної допомоги населенню, моделі організації первинної медико-санітарної допомоги на засадах загальної практики-сімейної медицини, пакет інструктивно-методичних матеріалів, проектів нормативно-правових документів і статистичних форм, необхідних для регламентації та характеристики впровадження сімейної медицини в практику охорони здоров ’ я.

Постановка проблеми

Правовою основою цього процесу стали Постанова Кабінету Міністрів України від 20.06.2000 р. № 989 “Про комплексні заходи щодо впровадження сімейної медицини в систему охорони здоров’я” і наказ МОЗ України від 11.09.2000 р. № 214 “Про запровадження плану поетапного переходу до організації первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини” [2, 3].

Однак, недостатність наукового обґрунтування організаційних заходів процесу реформування, існуючі й до сьогодні диспропорції в розвиту первинної і спеціалізованої медичної допомоги, незадовільне матеріально-технічне забезпечення медичних закладів, особливо сучасною лікувально-діагностичною апаратурою, низький рівень і недосконала система оплати праці медичних працівників, яка не враховує якість і кінцевий результат роботи – зумовили наявність серйозних недоліків у становленні та активному впровадженні у практичну діяльність нової та прогресивної форми медичного забезпечення населення України [1].

Саме тому впродовж 2008-2009 рр. за ініціативи Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л.Шупика МОЗ України у Вищій атестаційній комісії України розглядалося питання про створення нової спеціальності “загальна практика - сімейна медицина”.

Вища атестаційна комісія, керуючись нормативними документами щодо створення нової спеціальності, відділом медичних та аграрних наук проект паспорту спеціальності “загальна практика- сімейна медицина” передавався до експертних рад з клінічної медицини (внутрішні хвороби), з клінічної медицини (хірургічні хвороби) та з профілактичної медицини.

За рекомендацією вказаних експертних рад проект паспорту нової спеціальності доопрацьовувався та перероблявся, а після усунення всіх зауважень був погоджений з усіма зацікавленими фахівцями.

У травні місяці 2010 року відділ медичних та аграрних наук виніс на розгляд президії ВАК України постанову з пропозицією внести зміни до Переліку спеціальностей, за якими проводяться захисти дисертацій на здобуття наукових ступенів кандидата наук і доктора наук, присудження наукових ступенів і присвоєння вчених звань та включити до Переліку нову спеціальність 14.01.38- загальна практика-сімейна медицина.

Президія ВАК України затвердила дану постанову з рекомендацією провести відповідні узгодження з реєструючими органами, що і було зроблено. Дані зміни були затверджені в Міністерстві юстиції України від 5 травня 2010 року.

Одночасно було затверджено текст паспорту спеціальності 14.01.38- загальна практика - сімейна медицина та програма для іспиту з кандидатського мінімуму. Всі відповідні документи було передано для затвердження до Міністерства освіти та науки України, де відповідний департамент вищої школи розглянув та затвердив дану програму.

На сьогоднішній день ВАК України вже розглянула низку звернень від вищих навчальних закладів медичного профілю та розширила повноваження спеціалізованих вчених рад Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л.Шупика МОЗ України та Луганського державного медичного університету МОЗ України, - додавши до повноважень даних рад право приймати до розгляду та проводити захист дисертаційних робіт за спеціальністю 14.01.38 - загальна практика-сімейна медицина. Затверджений також Перелік наукових фахових видань, в яких можуть публікуватися результати дисертаційних робіт, із даного напряму наукових досліджень.

Власний досвід переконує в тому, що перехід до широкомасштабного запровадження інституту загальної практики-сімейної медицини в сучасних соціально-економічних умовах є досить тривалим і складним процесом, який потребує не тільки еволюції і перебудови інфраструктури галузі та правового забезпечення, але й відповідного наукового супроводу. Саме цьому включення до Переліку спеціальностей, за якими проводяться захисти дисертацій на здобуття наукових ступенів кандидата наук і доктора наук, нової спеціальності 14.01.38 - загальна практика-сімейна медицина, сприятиме науковому забезпеченню державного управління розвитком системи охорони здоров’я України.

Висновок: Обґрунтовано, що включення до Переліку спеціальностей, за якими проводяться захисти дисертацій на здобуття наукових ступенів кандидата медичних наук і доктора медичних наук, нової спеціальності 14.01.38 - загальна практика-сімейна медицина, сприятиме науковому забезпеченню державного управління розвитком системи охорони здоров’я України.

Список літератури

1. Кризина Н.П., Кондратюк Н.Ю., Слабкий Г.О. Розвиток сімейної медицини в Україні у 2006 – І півріччі 2009 р. // Україна. Здоров’я нації, 2009. - № 3 (11). – С. 38 - 41.

2. Латишев Є.Є. Моніторинг розвитку сімейної медицини як складова частина технології управління первинною ланкою охорони здоров’я / Є.Є. Латишев // Формування системи сімейної медицини в Україні. – К., 2005. – С. 31 – 38.

3. Москаленко В.Ф. Концептуальні основи розвитку та впровадження сімейної медицини в Україні / В.Ф. Москаленко // Ліки України. – 2001. - № 12. – С. 4 – 5; 2002. - № 1. – С. 5 – 6; 2002 . - № 2. – С. 3 – 4.