Наши конференции

В данной секции Вы можете ознакомиться с материалами наших конференций

VII МНПК "АЛЬЯНС НАУК: ученый - ученому"

IV МНПК "КАЧЕСТВО ЭКОНОМИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ: глобальные и локальные аспекты"

IV МНПК "Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности"

I МНПК «Финансовый механизм решения глобальных проблем: предотвращение экономических кризисов»

VII НПК "Спецпроект: анализ научных исследований"

III МНПК молодых ученых и студентов "Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации"(17-18 февраля 2012г.)

Региональный научный семинар "Бизнес-планы проектов инвестиционного развития Днепропетровщины в ходе подготовки Евро-2012" (17 апреля 2012г.)

II Всеукраинская НПК "Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения" (6-7 апреля 2012г.)

МС НПК "Инновационное развитие государства: проблемы и перспективы глазам молодых ученых" (5-6 апреля 2012г.)

I Международная научно-практическая Интернет-конференция «Актуальные вопросы повышения конкурентоспособности государства, бизнеса и образования в современных экономических условиях»(Полтава, 14?15 февраля 2013г.)

I Международная научно-практическая конференция «Лингвокогнитология и языковые структуры» (Днепропетровск, 14-15 февраля 2013г.)

Региональная научно-методическая конференция для студентов, аспирантов, молодых учёных «Язык и мир: современные тенденции преподавания иностранных языков в высшей школе» (Днепродзержинск, 20-21 февраля 2013г.)

IV Международная научно-практическая конференция молодых ученых и студентов «Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации» (Днепропетровск, 15-16 марта 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Альянс наук: ученый – ученому» (28–29 марта 2013г.)

Региональная студенческая научно-практическая конференция «Актуальные исследования в сфере социально-экономических, технических и естественных наук и новейших технологий» (Днепропетровск, 4?5 апреля 2013г.)

V Международная научно-практическая конференция «Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности» (Желтые Воды, 4?5 апреля 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Научно-методические подходы к преподаванию управленческих дисциплин в контексте требований рынка труда» (Днепропетровск, 11-12 апреля 2013г.)

VІ Всеукраинская научно-методическая конференция «Восточные славяне: история, язык, культура, перевод» (Днепродзержинск, 17-18 апреля 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Спецпроект: анализ научных исследований» (30–31 мая 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения» (Днепропетровск, 7–8 июня 2013г.)

V Международная научно-практическая Интернет-конференция «Качество экономического развития: глобальные и локальные аспекты» (17–18 июня 2013г.)

IX Международная научно-практическая конференция «Наука в информационном пространстве» (10–11 октября 2013г.)

III Международная научно-практическая конференция "Проблемы формирования новой экономики ХХI века" (23-24 декабря 2010 года)

Галахова О.В.

Сумський державний університет, Україна

КРИТИЧНИЙ ПОГЛЯД НА ЗАПРОПОНОВАНУ СИСТЕМУ НЕДЕРЖАВНОГО ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Постановка проблеми. Мова піде про «підводні камені» економічних та організаційних засад недержавного пенсійного забезпечення в Україні. Розглядаються окремі проблемні моменти впровадження і функціонування пенсійної недержавної системи пенсійного накопичення. Об’єктом критичного розгляду виступає Закон України «Про недержавне пенсійне забезпечення» № 1057- IV від 9.07.2003 зі змінами та доповненнями, далі по тексту ? Закон.

Актуальність. Цей Закон планувався до введення в дію з 1 січня 2004 року. Потім були інші дати введення, які вже пройшли. Остання прогнозована дата ? з 1 січня 2012 року.

Викладення основного матеріалу. Стаття друга Закону визначає засади та мету майбутньої системи недержавного пенсійного забезпечення, а саме, ? система «…ґрунтується на засадах добровільної участі фізичних та юридичних осіб … у формуванні пенсійних накопичень з метою отримання учасниками недержавного пенсійного забезпечення додаткових до загальнообов’язкового державного пенсійного страхування пенсійних виплат». Але, поглянемо на засади та мету з позиції тих фізичних осіб які мають можливість стати учасниками недержавного пенсійного забезпечення, поглянемо на «потенційне поле» можливих учасників «недержавного пенсійного забезпечення» в Україні що склалася на кінець 2010 року.

В Україні, по різним оцінкам, кількість осіб, яка могла би без погіршення свого рівня життя відкладати частку своїх доходів в систему добровільного пенсійного забезпечення складає від 5 до 10 відсотків. З цієї частини виникне бажання взяти добровільну участь у формуванні пенсійних накопичень, звісно, не у всіх. У значної частини з них працює система самостійного накопичення коштів на яку вони і розраховують у своєму майбутньому. Отже, переважна більшість коштів в системі недержавного пенсійного забезпечення буде від громадян України з невеликими статками, які добровільно погіршують свій життєвий рівень, віддаючи додаткові внески до недержавних пенсійних фондів.

Стаття третя Закону визначає суб’єктів майбутньої недержавної пенсійної системи. «Недержавне пенсійне забезпечення здійснюється: пенсійними фондами …, страховими організаціями…, банківськими установами…». Вважаємо за недолік, що недержавне пенсійне забезпечення здійснюється трьома суб’єктами, які є по суті і економічно, і юридично відокремленими господарюючими інститутами. Збирати вказані суб’єкти в єдине ціле, в таке ціле, яке працює як єдина система пенсійного забезпечення, є дуже складною проблемою. До речі, ця проблема не розв’язується Законом, що розглядається. Система з багатьма суб’єктами-учасниками розширює «поле дії» для зловживань, що є актуальним для української реальності. Мало того, система стає ще більш складною, тому що пенсійні фонди мають в межах своєї безпосередньої діяльності співпрацювати з тими ж банками та страховими компаніями, які в той же час можуть бути і самостійними об’єктами ринку пенсійних послуг. Для чого створювати проблеми, якщо їх можна взагалі не «народжувати». Доцільно систему недержавного пенсійного забезпечення здійснювати виключно одним інститутом ? пенсійними фондами.

Стаття 47 Закону передбачає у складі активів пенсійного фонду мати свої активи в цінних паперах. На даний момент в Україні фактично не існує реальний ринок цінних паперів. Доступ до зарубіжних ринків цінних паперів, а по суті це доступ до зарубіжного капіталу, є достатньо складною проблемою. Нас, тобто Україну, там ніхто не чекає, а насправді ? нас туди не допускають, і тому світовий ринок цінних паперів для України максимально обмежений, а макроекономічні умови самої України досить несприятливі. Найсерйозніша з причин полягає у недостатній розвиненості внутрішніх ринків українського капіталу.В наступні 5-10 років стан у сфері обігу цінних паперів як в Україні, так і для України скоріш за все суттєво не поліпшиться. Також треба додати, що ринок державних облігацій занадто малий, щоб його брати до уваги, а рівень дохідності за ними не досить високий для інвестування в них пенсійних коштів.

Стаття 48 Закону: «Пенсійні активи, що накопичуються у пенсійному фонді, можуть бути використані виключно для цілей інвестиційної діяльності фонду…». Інвестування пенсійних коштів ? справа необхідна, але, вже пропонуються напрями їх інвестування, які викликають подив. Пропонується кошти пенсійних фондів розмістити в реалізацію цільових державних інвестиційних проектів, в державні інфраструктурні та соціальні програми, це ? будівництво доріг, соціального житла, інших об’єктів життєзабезпечення. Інвестиційна віддача по названим напрямкам інвестування дуже низька. Ні український, ні закордонний інвестор в ці напрямки вкладати грошей не збирається. А кошти недержавного пенсійного фонду державні мужі планують вкладати в низькорентабельні державні програми. Якщо піти в такому напрямку, то недержавний пенсійний фонд спіткає доля сучасної солідарної системи пенсійного забезпечення.

Висновки. Зважаючи на вищенаведене можна зробити такі висновки.

1. У зв’язку з тим, що середній клас в Україні ще не є економічною реальністю, поповнення недержавної пенсійної системи буде на початковому етапі швидким, а потім настане тривалий період з невеликим поповненням.

2. У зв’язку зі слабким «інвестиційним кліматом» в Україну можуть прийти потужні іноземні пенсійні компанії. Пенсійні кошти підуть за кордон і можуть взагалі не повернутися.

3. В Законі розглядається діяльність фонду як фінансова послуга, але за стратегією діяльність фонду повинна стати економічною.