Наши конференции

В данной секции Вы можете ознакомиться с материалами наших конференций

VII МНПК "АЛЬЯНС НАУК: ученый - ученому"

IV МНПК "КАЧЕСТВО ЭКОНОМИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ: глобальные и локальные аспекты"

IV МНПК "Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности"

I МНПК «Финансовый механизм решения глобальных проблем: предотвращение экономических кризисов»

VII НПК "Спецпроект: анализ научных исследований"

III МНПК молодых ученых и студентов "Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации"(17-18 февраля 2012г.)

Региональный научный семинар "Бизнес-планы проектов инвестиционного развития Днепропетровщины в ходе подготовки Евро-2012" (17 апреля 2012г.)

II Всеукраинская НПК "Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения" (6-7 апреля 2012г.)

МС НПК "Инновационное развитие государства: проблемы и перспективы глазам молодых ученых" (5-6 апреля 2012г.)

I Международная научно-практическая Интернет-конференция «Актуальные вопросы повышения конкурентоспособности государства, бизнеса и образования в современных экономических условиях»(Полтава, 14?15 февраля 2013г.)

I Международная научно-практическая конференция «Лингвокогнитология и языковые структуры» (Днепропетровск, 14-15 февраля 2013г.)

Региональная научно-методическая конференция для студентов, аспирантов, молодых учёных «Язык и мир: современные тенденции преподавания иностранных языков в высшей школе» (Днепродзержинск, 20-21 февраля 2013г.)

IV Международная научно-практическая конференция молодых ученых и студентов «Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации» (Днепропетровск, 15-16 марта 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Альянс наук: ученый – ученому» (28–29 марта 2013г.)

Региональная студенческая научно-практическая конференция «Актуальные исследования в сфере социально-экономических, технических и естественных наук и новейших технологий» (Днепропетровск, 4?5 апреля 2013г.)

V Международная научно-практическая конференция «Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности» (Желтые Воды, 4?5 апреля 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Научно-методические подходы к преподаванию управленческих дисциплин в контексте требований рынка труда» (Днепропетровск, 11-12 апреля 2013г.)

VІ Всеукраинская научно-методическая конференция «Восточные славяне: история, язык, культура, перевод» (Днепродзержинск, 17-18 апреля 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Спецпроект: анализ научных исследований» (30–31 мая 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения» (Днепропетровск, 7–8 июня 2013г.)

V Международная научно-практическая Интернет-конференция «Качество экономического развития: глобальные и локальные аспекты» (17–18 июня 2013г.)

IX Международная научно-практическая конференция «Наука в информационном пространстве» (10–11 октября 2013г.)

III Международная научно-практическая конференция "КАЧЕСТВО ЭКОНОМИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ: глобальные и локальные аспекты" (28-29 июня 2011 г.)

К.е.н . Басюркіна Н.Й.

Одеська національна академія харчових технологій, Україна

СИСТЕМНИЙ АНАЛІЗ СИТУАЦІЇ В ОБЛАСТІ ПРОДОВОЛЬЧОЇ

БЕЗПЕКИ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Аналіз тенденцій в агропромисловому сектору і загроз продовольчої безпеки Одеської області виконано на основі аналізу причин і наслідків державної політики реформування сільського господарства [1]. Одеська область відноситься до аграрно-промислових регіонів. Комплексна оцінка соціально-економічного розвитку регіонів України показала, що в 2010 р. Одеська область зайняла 6-е місце, покращив свої позиції в порівнянні з 2009 р. на 9 пунктів [2].

В 2010 р. на сільське господарство, мисливство і лісове господарство Одеської області припадає 10,6% в загальній структурі господарських суб?єктів , промисловість – лише 7,8% [3]. Сільське господарство, мисливство, лісове господарство нараховує   7946 суб?єктів господарської діяльності (в т.ч. із статусом юридичної особи – 7896, без цього статусу – 50), рибальство, рибництво – 218 (в т.ч. 213 із статусом юридичної особи), переробна промисловість – 5460 (в т.ч. 5282   і 178 суб’єктів відповідно. З 2001 по 2010 рр. за організаційно-правовими формами прослідковується тенденція збільшення фермерських господарств і особливо приватних сільськогосподарських підприємств, або домогосподарств, і зменшення великих підприємств.

Основні засоби сільського господарства, мисливства, лісового господарства і пов’язаних з ними послуг збільшено (у фактичних цінах) на 01.01.2010 р. у порівнянні з 01.01.2001 р. з 5124 до 5379 млн. грн., рибальства – з 196 до 339, переробної промисловості – з 5621 до 16429 млн. грн. відповідно. Це свідчить про відставання темпів росту основних засобів в сільському господарстві від інших галузей, які забезпечують продовольчу безпеку регіону. Ступінь зносу основних засобів в сільському господарстві області змінилась з 2001 до 2010 р. з 41,5 до 49, 7% відповідно, в т.ч.   в лісовому господарстві – 61,8 до 56,9%, в рибальстві і рибництві – з 63,0 до 27,8%   відповідно. В переробній промисловості ступінь зносу трохи зменшена з 52,4% до 51,1%.

В області прийнято і діє 49 регіональних цільових програм [4], з яких три безпосередньо відносяться до сфери АПК – «Зерно Одещини» (2011–2015 рр.), «Тваринництво Одещини» (2010–2011), «Програма освоєння зовнішніх ринків виноробними підприємствами» (2011–2013 рр.). Існують також програма «Питна вода Одеської області» (2010–2013 рр. і на період до 2020 р.), «Програма розвитку промисловості Одеської області» (2011–2014 рр.), в якій особливе місце приділено розвитку харчової і переробної промисловості, і «Комплексна програма забезпечення стійкого розвитку південних районів Одеської області» (2010–2015 рр.).

Основні показники соціально-економічного розвитку Одеської області свідчать про позитивні тенденції і стабілізацію стану в АПК [3]. В цілому по показникам виробництва продуктів харчування за 2 останні роки спостерігається ріст (крім борошна, хлібобулочних виробів, овочів; сільськогосподарської продукції – овочів, винограду, молока, яєць).

Аналіз споживання продуктів харчування в Одеській області [3] показав, що в 2009 р. індекси споживчих цін на продовольчі товари зменшились в порівнянні з 2008 р. зі 123,8 до 113,1%, що свідчить про стабілізацію економічної ситуації   в області. Споживчі грошові витрати   на продовольчі товари (включаючи харчування поза домом, алкогольні напої та тютюнові вироби) скали в 2008 р. 61,7%, в тому числі в містах області – 62,8%, в 2009 р. цей показник покращився майже на 3%, але Одеська область займає лише 24 місце по Україні. При цьому більша частина витрат (25%) припадає на м’ясо і м’ясопродукти.

Створено сприятливі умови для промислово-інноваційного розвитку вітчизняного виробництва, впровадження наукоємних конкурентоспроможних технологій. На 39 інноваційно активних підприємствах промисловості (10,5% від загальної кількості підприємств) впроваджено 14 нових технологічних процесів та 152 нових видів продукції [5]. Особливо активно займалися інноваціями підприємства харчової промисловості (84,0%). В останні роки провідним в області є виробництво харчових продуктів і перероблення сільськогосподарської продукції, частка якої в загальному обсязі реалізованої продукції становить майже 23%. Найбільша питома вага належить підприємствам з виробництва кондитерських виробів, алкогольних напоїв, олійножирової , м’ясної та молочної продукції. Динамічний розвиток забезпечують великі та середні підприємства – ВАТ “Одеський олійножировий комбінат”, ТОВ “Одеський олійноекстракційний завод”, ВАТ “Балтський молочноконсервний комбінат дитячого харчування”, ВАТ “Одеський коровай”, ЗАТ “ Одесакондитер ”, ВАТ “Одеський консервний завод дитячого харчування”, ЗАТ “Перший лікеро-горілчаний завод”, ЗАТ “Одеський коньячний завод”, ЗАТ “ Одесавинпром ” та інші.

Основні проблеми, які впливають на економічний   розвиток Одеської області: обмежений доступ та висока вартість кредитних ресурсів; залежність підприємств області від кон?юнктури зовнішніх ринків; недостатнє фінансування цільових регіональних та державних програм; неналежне оформлення трудових відносин та виплата «конвертованих» заробітних плат; значний дисбаланс між попитом та пропозиціями на ринку праці, наявність тіньової зайнятості; недостатня енергоефективність та високий рівень енергозатрат галузей економіки; застарілий стан транспортної інфраструктури; недостатнє ресурсне забезпечення агропромислового комплексу; кризовий стан житлово-комунального господарства області та необхідність проведення реформування галузі; недостатність та відсутність надійного водопостачання населених пунктів області якісною питною водою; нераціональне використання земельних ресурсів та неефективне використання земель сільськогосподарського призначення; складний стан техногенно-екологічної безпеки на території області; невирішеність соціальних проблем села – безробіття, трудова міграція, занепад соціальної інфраструктури; не подолано диспропорції соціально-економічного розвитку міст та районів Одеської області.

На основі аналізу проблем галузі, основ забезпечення і загроз продовольчої безпеки сформульовано пріоритетні напрямки розвитку харчової промисловості і сільського господарства Одеської області в 2011 р., які передбачають ріст обсягів виробництва харчової промисловості на 10%, сільського господарства – на 3% за рахунок здійснення таких заходів: відновлення виробництва цукру на потужностях підприємств цукрової галузі шляхом створення нових і відновлення діяльності цукрових заводів у районах області; розширення асортименту та випуск нових видів продукції виноробної галузі; збільшення обсягів виробництва борошна вищого та першого ґатунку; використання та нарощування потенціалу виробництва консервно-овочевої продукції, підвищення якості м’ясо-молочної продукції; будівництво племрепродуктору, зернопереробного комплексу, зерносховища, свинокомплексу; реконструкція молочного комплексу, птахофабрики; створення мережі гуртових продовольчих ринків; продовження роботи щодо виконання Державної цільової програми розвитку українського села на період до 2015 р.

Список використаних джерел:

1. Глобальна продовольча безпека: монографія / О.Г. Білорус, М.В. Зубець, П.Т. Саблук , В.І. Власов; Ін-т світової економіки і міжнародних відносин НАН України, ННЦ «Ін-т аграр . економіки» УААН. – К.: ІАЕ УААН, 2009. – 486 с.

2. Комплексна оцінка соціально-економічного розвитку регіонів України за 2010 рік. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.кmu.gov.ua/. – Секретаріат Кабінету міністрів України. Регіональна політика.

3. Статистичний щорічник Одеської області за 2009 р. / Головне управління статистики в Одеській області. – О., 2010 – 387 с.

4. Регіональні цільові програми по Одеській області станом на 2011 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://gue.odessa.gov.ua/Main. aspx?sect=Page&IDPage=23402&id=106 . – Одеська обласна державна адміністрація. Головне управління економіки

5. Програма соціально-економічного та культурного розвитку Одеської області на 2011 рік. Додаток до рішення обласної ради від 30.12.2010 р. № 47-VI [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://gue.odessa.gov.ua . – Одеська обласна державна адміністрація.