Наши конференции

В данной секции Вы можете ознакомиться с материалами наших конференций

VII МНПК "АЛЬЯНС НАУК: ученый - ученому"

IV МНПК "КАЧЕСТВО ЭКОНОМИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ: глобальные и локальные аспекты"

IV МНПК "Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности"

I МНПК «Финансовый механизм решения глобальных проблем: предотвращение экономических кризисов»

VII НПК "Спецпроект: анализ научных исследований"

III МНПК молодых ученых и студентов "Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации"(17-18 февраля 2012г.)

Региональный научный семинар "Бизнес-планы проектов инвестиционного развития Днепропетровщины в ходе подготовки Евро-2012" (17 апреля 2012г.)

II Всеукраинская НПК "Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения" (6-7 апреля 2012г.)

МС НПК "Инновационное развитие государства: проблемы и перспективы глазам молодых ученых" (5-6 апреля 2012г.)

I Международная научно-практическая Интернет-конференция «Актуальные вопросы повышения конкурентоспособности государства, бизнеса и образования в современных экономических условиях»(Полтава, 14?15 февраля 2013г.)

I Международная научно-практическая конференция «Лингвокогнитология и языковые структуры» (Днепропетровск, 14-15 февраля 2013г.)

Региональная научно-методическая конференция для студентов, аспирантов, молодых учёных «Язык и мир: современные тенденции преподавания иностранных языков в высшей школе» (Днепродзержинск, 20-21 февраля 2013г.)

IV Международная научно-практическая конференция молодых ученых и студентов «Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации» (Днепропетровск, 15-16 марта 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Альянс наук: ученый – ученому» (28–29 марта 2013г.)

Региональная студенческая научно-практическая конференция «Актуальные исследования в сфере социально-экономических, технических и естественных наук и новейших технологий» (Днепропетровск, 4?5 апреля 2013г.)

V Международная научно-практическая конференция «Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности» (Желтые Воды, 4?5 апреля 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Научно-методические подходы к преподаванию управленческих дисциплин в контексте требований рынка труда» (Днепропетровск, 11-12 апреля 2013г.)

VІ Всеукраинская научно-методическая конференция «Восточные славяне: история, язык, культура, перевод» (Днепродзержинск, 17-18 апреля 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Спецпроект: анализ научных исследований» (30–31 мая 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения» (Днепропетровск, 7–8 июня 2013г.)

V Международная научно-практическая Интернет-конференция «Качество экономического развития: глобальные и локальные аспекты» (17–18 июня 2013г.)

IX Международная научно-практическая конференция «Наука в информационном пространстве» (10–11 октября 2013г.)

VII Международная научно-практическая конференция "Наука в информационном пространстве" (29-30 сентября 2011г.)

К.е.н. Гончар О.В.

Національна академія статистики, обліку та аудиту, м. Київ, Україна

Ґ РУНТОВНІСТЬ СТАТИСТИЧНОЇ МЕТОДОЛОГІЇ ЯК ОСНОВА ЯКОСТІ СТАТИСТИЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ

Для виробництва статистичної інформації високої якості вкрай необхідно забезпечити виробничі процеси ґрунтовною статистичною методологією. Наше дослідження полягає у визначенні поняття ґрунтовної статистичної методології, принципів та механізмів її забезпечення.

Згідно з визначенням “ Ґрунтовність статистичної методології – це ступінь, з яким методологія, використана для виробництва статистичних даних, відповідає міжнародним стандартам, включаючи Принципи діяльності офіційної статистики ” [ 1 ] . Під Принципами діяльності офіційної статистики слід розуміти, на нашу думку, передусім Кодекс діяльності європейської статистики, в якому сьомим принципом є “ Ґ рунтовність методології ”. Згідно з цим принципом “ Якість статистики забезпечується обґрунтованою методологією. Для цього необхідними є відповідні засоби, процедури та досвід ” [ 2 ] .

В українському аналогові цього документу, а саме Принципах діяльності органів державної статистики України, є відповідний десятий принцип, згідно з яким “ Ґрунтовність статистичної методології – сучасна і науково-обґрунтована статистична методологія, що базується на міжнародних стандартах та рекомендаціях, є основою складання якісної статистичної інформації. Це вимагає відповідних засобів, процедур, правил, методів і досвіду ” [ 3 ] .

На нашу думку, визначення, надане у Принципах діяльності органів державної статистики України, найбільш точно відображає суть поняття “ ґрунтовність статистичної методології ”, оскільки наголос робиться на тому, що методологія має бути сучасною, тобто відображати останні досягнення, а також науково-обґрунтованою, тобто базуватись на теоретично обґрунтованих принципах. Окрім того, це визначення є більш конкретизованим.

Отже, при виробництві статистичної інформації органи статистики мають використовувати ґрунтовну статистичну методологію, що базується на міжнародноузгоджених стандартах та рекомендаціях, передовій практиці і наукових принципах. Результативні та ефективні статистичні процедури мають бути впроваджені у цикл статистичного виробництва.

Ознаками того, що органи державної статистики при виробництві статистичної інформації забезпечують виконання принципу ґрунтовності статистичної методології, на нашу думку, є:

-   Підходи, концепції, визначення, класифікації відповідають міжнародним стандартам.

-   Процеси виробництва статистичної інформації є добре задокументованими та проводиться регулярний моніторинг, метою якого є оцінювання їх результативності та ефективності.

-   Розроблені процедури постійного перегляду методології спостережень та використання адміністративних джерел інформації з метою гарантування високої якості статистичної інформації. Розроблені методи оцінювання ефективності впроваджених методик.

-   Фахівці, задіяні у процесах виробництва статистичної інформації, мають достатню кваліфікацію. Існують програми для підвищення їх кваліфікації, особливо з питань методології, а також існує можливість прийняття участі у науково-практичних конференціях та обміні досвідом з вітчизняними та зарубіжними фахівцями, що працюють в аналогічних сферах.

-   Налагоджене співробітництво між науковцями та фахівцями органів державної статистики, що, як підтверджує досвід розвинених країн, має суттєвий вплив для вдосконалення статистичної методології.

-   Існують стимули для використання покращених методів та засобів.

На нашу думку, забезпечення принципу ґрунтовності статистичної методології має розпочинатись ще на стадії планування статистичного спостереження, зокрема:

-   Важливе значення має усвідомлення того, що між компонентами якості статистичної інформації завжди існують протиріччя. Тому ще на етапі планування статистичного спостереження необхідно детально описати компроміс між точністю, вартістю спостереження, своєчасністю результатів та навантаженням на респондентів, якого необхідно досягти у спостереженні.

-   Необхідно вивчити можливі альтернативні джерела даних, зокрема адміністративні, та ступінь їх відповідності цілям статистики. Зокрема, необхідно отримати відповіді на запитання, чи виконуються вимоги, висунуті до статистичних даних, для альтернативних джерел, чи є прийнятними використані поняття та класифікації, чи достатньою є повнота та актуальність цих джерел.

-   Форми державних статистичних спостережень мають підлягати тестуванню з метою гарантування того, що сукупність запитань є достатньою для досягнення цілей статистичного спостереження, а також є зрозумілою респондентам.

-   Обрана основа спостереження (наприклад, статистичні реєстри) забезпечує адекватне охоплення цільової сукупності.

-   Особливої уваги необхідно приділити вибірковим спостереженням, які все частіше застосовуються у національній статистичній практиці, і для яких має забезпечуватись відповідне математико-статистичне обґрунтування.

На стадії проведення статистичного спостереження необхідно:

-   Використовувати адекватні інструменти, зокрема оперативні перевірки, та матеріально-технічні ресурси.

-   Впроваджувати результативні заходи зі стимулювання точних відповідей та зниження рівня відсутніх або неповних відповідей.

-   Використовувати адекватні методи контролю якості даних, зокрема їх точності, повноти та своєчасності.

-   Впроваджувати результативні заходи щодо внутрішньої та зовнішньої узгодженості даних, відповідно до стратегій коригування та узгодження.

-   Зібрати інформацію щодо вартості та результативності операцій, що може бути використана для забезпечення прийняття рішень щодо вдосконалення методології у майбутньому.

-   Оцінювати та аналізувати рівень відповідей та рівень імпутування, причини відсутніх відповідей, результати редагування та оброблення первинних даних тощо.

На етапі оцінювання та аналізу результатів спостереження необхідно провести порівняння досягнутих від застосування певних методик результатів із очікуваними на етапі планування спостереження з метою виявлення сильних та слабких сторін цих методик та вдосконалення їх при плануванні спостережень у майбутньому.

Окрім того, необхідно переглянути використані у статистичному спостереженні методики на предмет забезпечення ними результатів, що повністю задовольняють потреби зовнішніх та внутрішніх користувачів статистичної інформації.

Ґрунтовність статистичної методології забезпечується шляхом використання таким механізмів як:

-   наявність національних стандартів, узгоджених з міжнародними;

-   наявність стандартних визначень, понять та класифікацій;

-   наявність посібників, вказівок та/або інструкцій з методологічних та методичних питань;

-   використання фахівців високого рівня кваліфікації з відповідних питань;

-   відповідне програмне забезпечення, що дозволяє впроваджувати найбільш результативні методики;

-   відповідні фінансові, матеріальні та технічні ресурси;

-   наявність якісних основ спостережень, зокрема статистичних та адміністративних реєстрів;

-   відповідні законодавчо-нормативні акти;

-   доступ до адміністративних джерел інформації;

-   взаємоузгодженість принципів бухгалтерського обліку та статистики.

Таким чином, огляд визначень поняття “ Ґ рунтовність статистичної методології ” дозволяє прийти до висновку, що найбільш прийнятним є визначення Принципів діяльності органів державної статистики України. Проведене дослідження дозволило нам розширити коло показників ґрунтовності статистичної методології, наданих у Принципах.

Окрім того, нами було розглянуто принципи забезпечення ґрунтовності статистичної методології на етапах планування та проведення статистичного спостереження, а також на етапі оцінювання та аналізу його результатів. Ґрунтовність статистичної методології забезпечується шляхом використання цілої низки механізмів.

Список використаних джерел:

1.     SDMX . Metadata common vocabulary [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://sdmx.org/?page_id=11

2.     European Statistics’ Code of Practice [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/quality/code_of_practice

3.     Принципи діяльності органів державної статистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http :// ukrstat . gov . ua

4.     International Monetary Fund, Data Quality Assessment Framework. DQAF 2.1.1, 2.2.1, 2.3.1, 2.4.1 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http :// dsbb . imf . org / pages / dqrs / dqaf . aspx