Наши конференции

В данной секции Вы можете ознакомиться с материалами наших конференций

VII МНПК "АЛЬЯНС НАУК: ученый - ученому"

IV МНПК "КАЧЕСТВО ЭКОНОМИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ: глобальные и локальные аспекты"

IV МНПК "Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности"

I МНПК «Финансовый механизм решения глобальных проблем: предотвращение экономических кризисов»

VII НПК "Спецпроект: анализ научных исследований"

III МНПК молодых ученых и студентов "Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации"(17-18 февраля 2012г.)

Региональный научный семинар "Бизнес-планы проектов инвестиционного развития Днепропетровщины в ходе подготовки Евро-2012" (17 апреля 2012г.)

II Всеукраинская НПК "Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения" (6-7 апреля 2012г.)

МС НПК "Инновационное развитие государства: проблемы и перспективы глазам молодых ученых" (5-6 апреля 2012г.)

I Международная научно-практическая Интернет-конференция «Актуальные вопросы повышения конкурентоспособности государства, бизнеса и образования в современных экономических условиях»(Полтава, 14?15 февраля 2013г.)

I Международная научно-практическая конференция «Лингвокогнитология и языковые структуры» (Днепропетровск, 14-15 февраля 2013г.)

Региональная научно-методическая конференция для студентов, аспирантов, молодых учёных «Язык и мир: современные тенденции преподавания иностранных языков в высшей школе» (Днепродзержинск, 20-21 февраля 2013г.)

IV Международная научно-практическая конференция молодых ученых и студентов «Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации» (Днепропетровск, 15-16 марта 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Альянс наук: ученый – ученому» (28–29 марта 2013г.)

Региональная студенческая научно-практическая конференция «Актуальные исследования в сфере социально-экономических, технических и естественных наук и новейших технологий» (Днепропетровск, 4?5 апреля 2013г.)

V Международная научно-практическая конференция «Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности» (Желтые Воды, 4?5 апреля 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Научно-методические подходы к преподаванию управленческих дисциплин в контексте требований рынка труда» (Днепропетровск, 11-12 апреля 2013г.)

VІ Всеукраинская научно-методическая конференция «Восточные славяне: история, язык, культура, перевод» (Днепродзержинск, 17-18 апреля 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Спецпроект: анализ научных исследований» (30–31 мая 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения» (Днепропетровск, 7–8 июня 2013г.)

V Международная научно-практическая Интернет-конференция «Качество экономического развития: глобальные и локальные аспекты» (17–18 июня 2013г.)

IX Международная научно-практическая конференция «Наука в информационном пространстве» (10–11 октября 2013г.)

VII Международная научно-практическая конференция "Наука в информационном пространстве" (29-30 сентября 2011г.)

Красельникова Т.Ю.

Дніпропетровський національний університет імені О . Гончара, Україна

ЕЗОТЕРИЧНІ ЗНАННЯ НА СТОРІНКАХ СУЧАСНИХ ДРУКОВАНИХ ВИДАНЬ

Сьогодні на прилавках магазинів і кіосків можна зустріти велику кількість книг, журналів, газет, присвячених магії: білій і чорній, магії для початківців; про те, як позбутися вроків, чаклунства; про аномальні явища, загадки історії та природи, заговори, забобони та інші речі не цілком прив`язані до реального світу. Більшість подібної літератури укладено як посібники, містить в собі конкретні уроки, навчають закляттям та ритуалам. І, мабуть, найбільшим дивом є те, що всього за кілька років магія стала досить широко популярною. На українському медійному просторі існує навіть газета « Женская МАГИЯ и целительство », «Мир увлечений. Магия», шпальти яких майоріють різноманітними магічними порадами, календарами і ритуалами. Чим же пояснити такий потяг до надприродного? По-перше, духовним вакуумом населення, що утворився в період атеїзму в соцкраїнах та на Заході при дотриманні формально тих чи інших віросповідань, що не відповідали духовним потребам людей. В людині закладено необхідність спілкування з чимось надприроднім, коли ж Бог був відкинутий, Його місце зайняла інша аномалія. По-друге, не отримавши часто реальної допомоги у лікарів та психологів, людина починає шукати інших цілителів. До того ж, в період, коли медицина є доступною не кожному, а офіційна наука себе дещо «скомпроментувала» – людина шукає альтернативних шляхів для вирішення своїх проблем. Так, на сторінках «Оракула» знаходимо молитви для зцілення, а в газеті «Доктор Нострадамус» – безліч порад для самолікування. По-третє, наш світ переповнений всілякими дивами і «Є речі – надто неймовірні, щоб у них можна було повірити. Але нема речей таких неймовірних, щоб їх не могло бути».(Томас Харді). Саме про різноманітні цікавинки пишуть «Мир увлечений...» та «Интересная газета...», підтримуючи природній потяг людини до пізнання надприродного. Езотерика стає все ближчою до нашого життя саме зараз, в період переходу людства в нову епоху, що несе таємниці світостворення і способи їх розкриття. Езотерика приваблює людей можливістю дізнатися більше про себе, не таких, якими вони можуть себе бачити у відображенні дзеркал і очей інших, а таких, якими їх створила природа, яка відкриває безмежні можливості самопізнання і самовдосконалення. Езотерика привідкриває завісу таємниці життя людей, їх зв`язки з природою, показує, що відбувається у всесвіті і в свідомості людства, це пізнання самого себе і таїнств навколишнього світу. На думку багатьох вчених, езотерика вважається псевдонаукою [7] .

Сам термін «Езотерика» виник ще в епоху еллінізму (4–3 ст. до н.е.). Історично він означав таїнознавство, «внутрішню доктрину» релігійного, філософського чи іншого вчення, доступного лише тим, хто пройшов обряди вищих посвячень, на відміну від екзотеричної, «зовнішньої», вивчення якої було не лише загальнодоступним, але і ставилось в обов`язок [8].

Філософи ж не відкидають і не спростовують можливості існування паранормальних явищ та магічних сил. Наприклад, Карлос Кастанеда використовував термін «магія» для опису способу реалізації можливостей людини, що стосуються природи сприйняття. Релігійний філософ М.Бердяєв так визначав уявлення про магію, яку спостерігав серед окультистів: «Магія – це влада над світом через пізнання необхідності і закономірності таємничих сил світу» [1] , «Магія – це дія над природою і влада над природою через пізнання таємниць природи» [2].

Нині преса зберігає всю різноманітність проявів магії: лікувальну (складає до цього часу один з розділів народної медицини — замовляння, шепотіння) (Отмолить психическую болезнь // Оракул.-2011.- №2(367).-с.-6), шкідливоносну («псування», «зурочення»), любовну (« причарування ») (Л. Березюк . Разжечь любовь // Мир увлечений . Магия.-2011.- №11(1).-с.-9; Е. Дахненко . Пасхальные привороты // Женская МАГИЯ и целительство.-2011.-№4.-с.-8), промислову (забезпечення успіху полювання) (А. Колосов. На удачу в торговых делах // Мир увлечений. Магия.-2011.-№11(1) . - с .-10), аграрну («стимулювання» сил родючості ).

Найпопулярнішою темою на сторінках масових видань можна вважати все, що стосується зазирання в інші часи (Зимовец В. Кому 2011 год здоровье обещает подарить, а кого заставит за самочувствием следить?Как без болезней год прожить? С астрологией надо дружить. // Доктор Нострадамус.-2011.-№1.-с.-8; Федотов Г. С спомощью машины времени прошлое изменить нельзя! // Интересная газета. Невероятное.-2011.-№2.с.-7). Усілякі способи передречення майбутнього, усе, що надає потенційну можливість заглянути в майбутнє, подивитись на події у своєму житті, які ще лише мають відбутись, виглядає дуже привабливим, адже, як здається, знання про майбутні події уможливлює уникнення негативних й свідомому сприянню здійсненню позитивних подій.

Одним з найбільш розповсюджених й найбільш доступних способів зазирання наперед у вир майбутніх подій вважаються гороскопи – астрологічні прогнози, які складаються окремо на кожен знак зодіаку. Не зважаючи на те, що передбачуване гороскопами збувається у відносно малій кількості випадків і причиною цьому є позитивний збіг подій у об’єктивній реальності з прогнозованими у гороскопах , на друкованому ринку України важко знайти видання, яке б не вміщувало в собі астрологічного прогнозування. Найбільшою популярністю вони користуються в жіночих журналах. Наприклад, «Единственная» друкує зоряний прогноз від астрологів, викладачів московської школи астропсихології. Для кожного знаку зодіака два пункти предбачення на місяць – робота, стосунки. В молодіжних журналах «Лиза Girl » і « Oops !» гороскопи вирізняються яскравим оформленням, великою кількістю ілюстрацій, а також фотографіями молодіжних кумирів, які народилися під тим чи іншим знаком зодіаку. Цікавим є астропрогноз у журналі «Блик кулинария», де в рубриці «кулинарн ый гороскоп » д аються поради з приготування їжі, в залежності від сузір ` я .

Довіра до гороскопів програмує людей на перебіг події у їхньому житті згідно астрологічного прогнозу для їхнього знаку зодіаку. Прочитавши гороскоп, вже підсвідомо, часом супроти своєї свідомої волі, людина прагне до передбачуваного. Тому ймовірність збігу подій, передбачених у гороскопі, й у об’єктивній реальності пропорційно зростає. Часом прогнозовані у гороскопі події є настільки жаданими, що, прочитавши про їхню велику ймовірність здійснення у певному проміжку часу, людина активізує свої зусилля у напрямку по досягненню бажаного [6].

Отож, людина здатна повірити у все, що забажає і досягти за допомогою бажань поставлених цілей. Саме до внутрішнього потенціалу людини, до її потаємних і сокровенних мрій, надприродніх здібностей і явищ, бажання їх осягнути і зрозуміти, навіть, в деякій мірі контролювати й апелють масові видання езотеричного характеру.

Список використаних джерел:

1. Бердяев Н.А. Самопознание / Н.А. Бердяев . – Париж, 1949. – 231с.

2. Бердяев Н.А. Смысл творчества (опыт оправдания человека) / Н.А. Бердяев . – М.: Изд-во Г.А. Лемана и С.И. Сахарова, 1916. – 324 с .

3. Засоби масової інформації : поняттєвий апарат / з а ред. А.3. Москаленка . — К., 1997. – 226 с.

4. Лебон Г. Психология толп . / Г. Лебон , Г. Тард . – М.: Ин-т психологии РАН: Изд-во КСП, 1998. – 412 с .

5. Леви-Брюль Л . Первобытное мышление / Л . Леви-Брюль . – М., 1998. – 423с.

6. Гороскопи й забобони – у полоні омани [ Електронний ресурс ] . – Режим доступу: http://h.ua/images/logo.jpg

7. Електронний ресурс. – Режим доступу: http :// www . prosvetlenie . org / ezoterika 8. html

8. Електронний ресурс. – Режим доступу: http :// www . ezoterik . info /