Наши конференции

В данной секции Вы можете ознакомиться с материалами наших конференций

VII МНПК "АЛЬЯНС НАУК: ученый - ученому"

IV МНПК "КАЧЕСТВО ЭКОНОМИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ: глобальные и локальные аспекты"

IV МНПК "Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности"

I МНПК «Финансовый механизм решения глобальных проблем: предотвращение экономических кризисов»

VII НПК "Спецпроект: анализ научных исследований"

III МНПК молодых ученых и студентов "Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации"(17-18 февраля 2012г.)

Региональный научный семинар "Бизнес-планы проектов инвестиционного развития Днепропетровщины в ходе подготовки Евро-2012" (17 апреля 2012г.)

II Всеукраинская НПК "Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения" (6-7 апреля 2012г.)

МС НПК "Инновационное развитие государства: проблемы и перспективы глазам молодых ученых" (5-6 апреля 2012г.)

I Международная научно-практическая Интернет-конференция «Актуальные вопросы повышения конкурентоспособности государства, бизнеса и образования в современных экономических условиях»(Полтава, 14?15 февраля 2013г.)

I Международная научно-практическая конференция «Лингвокогнитология и языковые структуры» (Днепропетровск, 14-15 февраля 2013г.)

Региональная научно-методическая конференция для студентов, аспирантов, молодых учёных «Язык и мир: современные тенденции преподавания иностранных языков в высшей школе» (Днепродзержинск, 20-21 февраля 2013г.)

IV Международная научно-практическая конференция молодых ученых и студентов «Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации» (Днепропетровск, 15-16 марта 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Альянс наук: ученый – ученому» (28–29 марта 2013г.)

Региональная студенческая научно-практическая конференция «Актуальные исследования в сфере социально-экономических, технических и естественных наук и новейших технологий» (Днепропетровск, 4?5 апреля 2013г.)

V Международная научно-практическая конференция «Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности» (Желтые Воды, 4?5 апреля 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Научно-методические подходы к преподаванию управленческих дисциплин в контексте требований рынка труда» (Днепропетровск, 11-12 апреля 2013г.)

VІ Всеукраинская научно-методическая конференция «Восточные славяне: история, язык, культура, перевод» (Днепродзержинск, 17-18 апреля 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Спецпроект: анализ научных исследований» (30–31 мая 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения» (Днепропетровск, 7–8 июня 2013г.)

V Международная научно-практическая Интернет-конференция «Качество экономического развития: глобальные и локальные аспекты» (17–18 июня 2013г.)

IX Международная научно-практическая конференция «Наука в информационном пространстве» (10–11 октября 2013г.)

VII Международная научно-практическая конференция "Социально-экономические реформы в контексте интеграционного выбора Украины" (19-20 октября 2011 г.)

Гуменюк В.В.

Вінницький соціально-економічний інститут Університету «Україна»

ЕФЕКТИВНІСТЬ МАРКЕТИНГОВОЇ ПОЛІТИКИ підприємства

Для того, щоб упевнено почуватися в бурхливому океані ринкової стихії, менеджмент підприємства має виробити реалістичну ефективну маркетингову політику. Звичайно, у кожного підприємства – в залежності від виду економічної діяльності, чинників внутрішнього і зовнішнього середовища – буде своя маркетингова політика, зі своїми особливостями, нюансами, але все ж вона має базуватися на деяких загальних для всіх підприємств наукових засадах.

Наукові основи маркетингової політики підприємств заклали у своїх працях Б. Берман, Г. Болт, В. Герасимчук, П. Друкер, Дж. Еванс, В. Кардаш, Т. Коно, Ф. Котлер, О. Кузьмін, Ж. Ламбен, С. Маджаро, П. Перерва, А. Старостіна та ін. У її основі лежить товарна та цінова політика. Інші ж напрями маркетингової політики висвітлені меншою мірою.

Тому є необхідність більш чітко структурувати маркетингову політику підприємства та дослідити її складові задля вироблення оптимальних рішень у сфері маркетингового менеджменту.

Будь-яка політика підприємства – це мистецтво керівництва ним за відповідним напрямом його діяльності на конкретному відрізку часу [2].

Маркетингова політика – це політика просування товару від виробника до споживача.

Центральним етапом у розробці маркетингової політики підприємства є вибір і реалізація певної маркетингової стратегії (інтенсивного росту, інтегративного росту, диверсифікації, ринкового лідерства тощо).

Реалізація обраної маркетингові стратегії на певний період передбачає певні рішення в сфері постачання, виробництва, збуту, налагоджуються співпраці з контрагентами підприємствами тощо. За відсутності цієї політики, підприємство не зможе стало функціонувати на конкурентному ринку та нормально розвиватись.

Ефективно розроблена маркетингова політика підприємства дозволяє [1]:

– вивчати існуючу ситуацію на ринку і конкретизувати напрями його розвитку в майбутньому;

– розробляти й успішно виконувати конкретні маркетингові програми;

– підвищувати конкурентоспроможність продукції та точно визначити ринкову «нішу» підприємства.

Досвід конкретного дослідження ПАТ «ПлазмаТек» (смт Рудниця Вінницької області) показав, що основними складовими (різновидами) маркетингової політики підприємства є товарна, цінова, збутова, комунікаційна та логістична політики. Розглянемо їх окремо.

Товарна політика ПАТ «ПлазмаТек» охоплює різні аспекти продуктової стратегії і тактики товариства, це: формування товарного асортименту, модифікація існуючих виробів, зняття з виробництва застарілих, розроблення і запуск у виробництво нових товарів, забезпечення належного рівня їх якості і конкурентоспроможності.

Товарна політика ПАТ «ПлазмаТек» спрямована також на створення привабливої упаковки товару, використання штрих-коду, розроблення ефективної товарної марки, її офіційну реєстрацію. Вона має підкріплювати позиції товару на ринку, організовувати ефективний сервіс, надавати гарантії, умови поставки тощо.

При формуванні товарної політики ПАТ на підприємстві враховується багато факторів, зокрема: темпи науково-технічного прогресу; зміни у структурі ринкового попиту; фінансові можливості підприємства; виробничі й маркетингові «ноу-хау»; зміни в асортиментній політиці конкурентів.

В даний час основними видами продукції, що їх виробляє ПАТ «ПлазмаТек», є: зварювальні електроди марки АНО-36 (66,0 % обсягу випуску продукції у 2010 році). Решта позицій асортименту складають електроди таких марок: МР – 14,5 %; АНО-21 – 10,6; АНО-4 – 5,8; «Моноліт» – 2,3; УОНИ – 0,9 %.

Основною причиною виробництва саме цих марок електродів є наявність в достатній кількості на внутрішньому ринку основного виду сировини –зварювального дроту. Варто ще зауважити, що освоєння нових технологій і нових видів продукції нині для ПАТ «ПлазмаТек», як відносно малого виробника, «не по силах». Пошуком нових технологій на підприємстві не займаються ще й тому, що з технічної точки зору марки електродів, що їх виробляє підприємство, майже оптимальні, оскільки за основними параметрами (ціна, якість) відповідають вимогам ринку.

Виробничим пріоритетом підприємства безумовно є якість. Свідченням цього є те, що на ньому використовується найкраща сировина – із України, а також Росії, Швейцарії, Індії та Німеччини. Якість електродів контролюється на кожному з етапів виробництва та захищається від підробок індивідуальним маркуванням. Крім того, електроди мають надійну тришарову упаковку.

Продукція ПАТ «ПлазмаТек» має основні сертифікати якості: сертифікат системи управління якістю ISO 9001:2008; сертифікат відповідності нормам та директивам Євросоюзу; сертифікат УкрСЕПРО ; Російський, Білоруський та Молдавський сертифікати.

Ще однією важливою складової маркетингової політики ПАТ «ПлазмаТек» є цінова політика . Оскільки особливістю продукції ПАТ «ПлазмаТек» є її висока якість, то підприємством при встановленні цін застосовується в основному стратегія «зняття вершків» (високих цін з тенденцією до їх зниження задля розширення ринків збуту).

Ефективність збутової політики ПАТ «ПлазмаТек » визначається структурою і організацією роботи каналів розповсюдження продукції. Продаж продукції товариство проводить через оптову мережу в 19 регіонах України, посередників у Латвії, Естонії, Молдові, Литві, Білорусії Румунії, Польщі та Росії. Відповідно до поведінки споживачів на підприємстві сформувались індивідуальна система розповсюдження продукції, а також гнучка система знижок. Доставка здійснюється в більшості випадків власним транспортом. Ті клієнти, що забирають продукцію самостійно, отримують знижку в розмірі транспортних витрат «ПлазмаТек» до місця розташування клієн та.

Ефективність комунікаційної політики ПАТ «ПлазмаТек» забезпечує система маркетингових комунікацій підприємства (СМК), до складу якої входять чотири основні елементи: реклама, паблік рілейшнз, персональний продаж та стимулювання збуту. Основою СМК підприємства є реклама: у пресі (газетна та журнальна, спеціальних фахових журналах), на телебаченні, радіо, пряма поштова реклама тощо. Паблік рілейшнз підприємства базується на пабліситі (це різноманітні некомерційні форми розповсюдження позитивної інформації про товариство та його продукцію). До основних заходів стимулювання збуту ПАТ «ПлазмаТек» належать зниження цін для постійних крупнооптових споживачів.

Ефективність логістичної політики ПАТ «ПлазмаТек» визначається системою логістики підприємства, яка охоплює процеси не тільки вихідного (переміщення товарів від підприємств до споживачів), але й вхідного (доставка товарів та матеріалів від постачальників на підприємство) матеріальних потоків. Використання інформаційних технологій на ПАТ «ПлазмаТек» дозволило створити передові системи обробки замовлень, управління запасами, а також розробки маршрутів та розкладів транспортних перевезень.

Оптимальні рішення за усіма різновидами маркетингової політики підприємства дають змогу забезпечити високий рівень обслуговування клієнтів із мінімальними витратами.

Список використаних джерел:

1. Максимова Т. Особливості формування маркетингової стратегії та маркетингової політики на українських промислових підприємствах в умовах кризи / Т. Максимова, О. Жданова, Є. Івченко // Маркетинг в Україні. – 2009. – № 6. – С. 22-28.

2. Разработка стратегии фирмы. Развитие фирмы. Конец маркетинга? Или стратегический маркетинг и планирование – проблемы и решения (25.09.2006) [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.m-marketing.ru/articles/info/article142.html