Наши конференции

В данной секции Вы можете ознакомиться с материалами наших конференций

VII МНПК "АЛЬЯНС НАУК: ученый - ученому"

IV МНПК "КАЧЕСТВО ЭКОНОМИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ: глобальные и локальные аспекты"

IV МНПК "Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности"

I МНПК «Финансовый механизм решения глобальных проблем: предотвращение экономических кризисов»

VII НПК "Спецпроект: анализ научных исследований"

III МНПК молодых ученых и студентов "Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации"(17-18 февраля 2012г.)

Региональный научный семинар "Бизнес-планы проектов инвестиционного развития Днепропетровщины в ходе подготовки Евро-2012" (17 апреля 2012г.)

II Всеукраинская НПК "Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения" (6-7 апреля 2012г.)

МС НПК "Инновационное развитие государства: проблемы и перспективы глазам молодых ученых" (5-6 апреля 2012г.)

I Международная научно-практическая Интернет-конференция «Актуальные вопросы повышения конкурентоспособности государства, бизнеса и образования в современных экономических условиях»(Полтава, 14?15 февраля 2013г.)

I Международная научно-практическая конференция «Лингвокогнитология и языковые структуры» (Днепропетровск, 14-15 февраля 2013г.)

Региональная научно-методическая конференция для студентов, аспирантов, молодых учёных «Язык и мир: современные тенденции преподавания иностранных языков в высшей школе» (Днепродзержинск, 20-21 февраля 2013г.)

IV Международная научно-практическая конференция молодых ученых и студентов «Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации» (Днепропетровск, 15-16 марта 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Альянс наук: ученый – ученому» (28–29 марта 2013г.)

Региональная студенческая научно-практическая конференция «Актуальные исследования в сфере социально-экономических, технических и естественных наук и новейших технологий» (Днепропетровск, 4?5 апреля 2013г.)

V Международная научно-практическая конференция «Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности» (Желтые Воды, 4?5 апреля 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Научно-методические подходы к преподаванию управленческих дисциплин в контексте требований рынка труда» (Днепропетровск, 11-12 апреля 2013г.)

VІ Всеукраинская научно-методическая конференция «Восточные славяне: история, язык, культура, перевод» (Днепродзержинск, 17-18 апреля 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Спецпроект: анализ научных исследований» (30–31 мая 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения» (Днепропетровск, 7–8 июня 2013г.)

V Международная научно-практическая Интернет-конференция «Качество экономического развития: глобальные и локальные аспекты» (17–18 июня 2013г.)

IX Международная научно-практическая конференция «Наука в информационном пространстве» (10–11 октября 2013г.)

IV Международная научно-практическая конференция "Проблемы формирования новой экономики ХХI века" (22-23 декабря 2011г.)

К.с.-г.н . Окрушко С.Є.

Вінницький національний аграрний університет, Україна

ЗНЕЗАРАЖЕННЯ НЕПРИДАТНИХ ПЕСТИЦИДІВУ ВІННИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ

Усвідомлення необхідності гармонізації процесів зростання народонаселення і використання обмежених природних ресурсів у світі спонукало до розробки нової стратегії розвитку суспільства – стратегії сталого розвитку. Вона спрямована на відтворення генофонду націй, збереження природного середовища, зниження рівня антропогенного впливу на довкілля та гармонізацію розвитку людини та природи.

На даний час основним принципом природокористування має бути еколого-економічний принцип, який передбачає одержання максимального прибутку при мінімальних витратах та незначних впливах на навколишнє середовище.

У 90-х роках в Україні відбулося різке зменшення об’ємів застосування пестицидів. Таким чином економічні проблеми в державі призвели до екологічних проблем. Було накопичено велику кількість невикористаних пестицидів, збереження яких пов’язане із великими витратами. Не завжди в господарствах було забезпечено необхідний ступінь екологічної безпеки. З часом ці пестициди стали непридатними до використання. Дана проблема набула особливої гостроти, тому що непридатні пестициди відповідно до міжнародних угод належать до надзвичайно токсичних промислових відходів виробництва.

Непридатні пестициди – це ті препарати, які не можна використовувати у сільського господарстві чи побуті через втрату властивостей, або термінів їх придатності, заборонених для використання, невизначених, а також суміші різних препаратів, що виникли внаслідок руйнування пакувальних матеріалів [1; 4].

Економічні труднощі, відсутність відповідного технічного обладнання та прогресивних технологій, безгосподарність призвели до погіршення стану довкілля. В своїй більшості сховища, де зберігаються непридатні пестициди, не відповідають елементарним санітарно-гігієнічним вимогам. Випадки аварійних та надзвичайних ситуацій призводять до забруднення навколишнього середовища, і як наслідок, до погіршення здоров’я місцевого населення. Тому вирішення питання знешкодження та утилізації відходів і непридатних пестицидів є актуальною проблемою в сфері охорони навколишнього середовища.

Основні положення та пріоритетні напрями розвитку системи поводження з н епридатними пестицидами визначають такі фактори:

- ступінь небезпечності їх для людини та довкілля,

- технологія та економічна можливість реалізації заходів та засобів поводження з непридатними пестицидами, тобто наявність відпрацьованих технологій, можливість відповідних капіталовкладень, енергетичні затрати,

- ресурсна цінність непридатних пестицидів як сировини вторинної переробки.

Основними критеріями оцінки можливості практичної реалізації будь-якої технології переробки непридатних пестицидів є: відповідність діючим нормативам екологічної безпеки, мінімальний ризик для персоналу, максимальний термін експлуатації при дотриманні ГДК на всіх ланках технологічного ланцюга, мінімальне відчуження земель, відсутність зовнішніх ознак здатних викликати тривогу навколишнього населення.

Існує загроза втрати контролю за поводженням з непридатними, невизначеними та забороненими пестицидами. Ситуація є небезпечною для довкілля внаслідок міграції токсичних компонентів.

У Вінницькій області, за неповними даними інвентаризації, накопичено 1016 тонн заборонених та непридатних до використання пестицидів у безгосподарських складах колишніх сільськогосподарських підприємств [1].

Переважна більшість пестицидів зберігається в тарі незадовільної якості або й взагалі без неї. Ще 1025 тонн заборонених та непридатних пестицидів, звезених на територію області з сусідніх областей, захоронено у Джуринському отрутомогильнику в Шаргородському районі [2; 3].

Накопичені у Вінницькій області непридатні пестициди поділяються на дві групи: до першої входять препарати, що не містять важких металів, а до другої – які містять важкі метали [1].

26 жовтня 2010 року Державне підприємство «Національний центр поводження з небезпечними відходами» при Міністерстві охорони навколишнього природного середовища України розпочало ліквідацію складів непридатних пестицидів у Барському та Літинському районах Вінницької області. Проведено відбір та затарювання 70,4 тонн пестицидів на території 6 селищних рад [2; 3].

Протягом 2011-2012 років в рамках програми з очищення території України від небезпечних відходів планується повністю ліквідувати у Вінницькій області токсичні склади.

З Тиврівського , Барського, Літинського та Вінницького районів області, як і було заплановано на 2011 рік, вже вивезено 111,05 тонн небезпечних речовин. Роботи із екологічно безпечного збирання, перевезення, зберігання, оброблення та знешкодження непридатних до використання пестицидів і тари від них проводила ізраїльська фірма.

Отже, вирішення накопичених в попередні роки екологічних проблем вимагає значних грошових затрат та переходу на нові технології. Особливістю сучасного етапу господарювання є формування концепції про тісний взаємозв’язок між економічним та екологічним добробутом населення.

Список використаних джерел:

1. Сучасні екологічно чисті технології знезараження непридатних пестицидів / під ред. В.Г. Петрука . – Вінниця: УНІВЕРСУМ, 2003. – 254 с.

2. Електронний ресурс. – Режим доступу: http://www.eco.com.ua

3. Електронний ресурс. – Режим доступу: http://www.mern.gov.ua

4. Радовенчик В.М. Тверді відходи: збір, переробка, складування / В.М. Радовенчик , М.Д.Гомеля. – К.: Кондор, 2010. – 552 с.