Наши конференции

В данной секции Вы можете ознакомиться с материалами наших конференций

VII МНПК "АЛЬЯНС НАУК: ученый - ученому"

IV МНПК "КАЧЕСТВО ЭКОНОМИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ: глобальные и локальные аспекты"

IV МНПК "Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности"

I МНПК «Финансовый механизм решения глобальных проблем: предотвращение экономических кризисов»

VII НПК "Спецпроект: анализ научных исследований"

III МНПК молодых ученых и студентов "Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации"(17-18 февраля 2012г.)

Региональный научный семинар "Бизнес-планы проектов инвестиционного развития Днепропетровщины в ходе подготовки Евро-2012" (17 апреля 2012г.)

II Всеукраинская НПК "Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения" (6-7 апреля 2012г.)

МС НПК "Инновационное развитие государства: проблемы и перспективы глазам молодых ученых" (5-6 апреля 2012г.)

I Международная научно-практическая Интернет-конференция «Актуальные вопросы повышения конкурентоспособности государства, бизнеса и образования в современных экономических условиях»(Полтава, 14?15 февраля 2013г.)

I Международная научно-практическая конференция «Лингвокогнитология и языковые структуры» (Днепропетровск, 14-15 февраля 2013г.)

Региональная научно-методическая конференция для студентов, аспирантов, молодых учёных «Язык и мир: современные тенденции преподавания иностранных языков в высшей школе» (Днепродзержинск, 20-21 февраля 2013г.)

IV Международная научно-практическая конференция молодых ученых и студентов «Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации» (Днепропетровск, 15-16 марта 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Альянс наук: ученый – ученому» (28–29 марта 2013г.)

Региональная студенческая научно-практическая конференция «Актуальные исследования в сфере социально-экономических, технических и естественных наук и новейших технологий» (Днепропетровск, 4?5 апреля 2013г.)

V Международная научно-практическая конференция «Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности» (Желтые Воды, 4?5 апреля 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Научно-методические подходы к преподаванию управленческих дисциплин в контексте требований рынка труда» (Днепропетровск, 11-12 апреля 2013г.)

VІ Всеукраинская научно-методическая конференция «Восточные славяне: история, язык, культура, перевод» (Днепродзержинск, 17-18 апреля 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Спецпроект: анализ научных исследований» (30–31 мая 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения» (Днепропетровск, 7–8 июня 2013г.)

V Международная научно-практическая Интернет-конференция «Качество экономического развития: глобальные и локальные аспекты» (17–18 июня 2013г.)

IX Международная научно-практическая конференция «Наука в информационном пространстве» (10–11 октября 2013г.)

IV Международная научно-практическая конференция "Проблемы формирования новой экономики ХХI века" (22-23 декабря 2011г.)

Міщенко Н.А.

Чернігівський інститут інформації, бізнесу і права МНТУ імені академіка Ю. Бугая, Україна

НЕОБХІДНІСТЬ РЕСТРУКТУРИЗАЦІЇ ДОХОДІВ НА ФОНІ НИЗЬКОГО РІВНЯ ЖИТТЯ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ

На сьогодні в Україні склалась така ситуація, в якій необхідно терміново шукати шляхи реструктуризації доходів населення. Держава не здатна забезпечити належний життєвий рівень своїм громадянам, економіка країни не забезпечує населення достатньою кількістю робочих місць, і, як наслідок, високий рівень безробіття в країні, високий рівень населення пенсійного та передпенсійного віку, низький рівень заробітної плати та загальних доходів населення, високий рівень інфляції, що ще в більшій мірі знижує реальні доходи населення.

Аналізуючи доходи домогосподарств за останні 5 років можна виявити такі структурні закономірності (табл. 1).

Таблиця 1. Структура доходів домогосподарств України за 2006 -2010 роки [1]

2006

2007

2008

2009

2010

Сукупні ресурси в середньому за місяць у розрахунку на одне домогосподарство, грн.

1611,7

2012,1

2892,8

3015,3

3469,1

Структура сукупних ресурсів домогосподарств

у %

Грошові доходи

87,6

89

87,9

88,5

90,1

- оплата праці

48,4

50,6

49,4

47,9

47,9

- доходи від підприємницької діяльності та самозяйнятості

4,6

5,2

5,3

5,1

6,2

- доходи від продажу сільськогосподарської продукції

3,8

3,6

3,3

2,9

3,4

- пенсії, стипендії, соціальні допомоги, надані готівкою

23,7

23

23,1

26

25,9

- грошова допомога від родичів, інших осіб та інші грошові доходи

7,1

6,6

6,8

6,6

6,7

Вартість спожитої продукції, отриманої з особистого підсобного господарства та від самозаготівель

5,4

4,8

4

4,6

4,8

Пільги та субсидії безготівкові на оплату житлово-комунальних послуг, електроенергії, палива

0,6

0,7

0,5

0,6

0,5

Пільги безготівкові на оплату товарів та послуг з охорони здоров’я, туристичних послуг, путівок на бази відпочинку тощо, на оплату послуг транспорту, зв’язку

0,6

0,5

0,5

0,6

0,5

Інші надходження

5,8

5

7,1

5,7

4,1

Серед грошових доходів населення найбільшу частку займають доходи від оплати праці. Однак, якщо в 2006-2007 роках їх доля зростає з 48,4% до 50,6%, то в 2008-2010 роках спостерігається зниження долі доходів від оплати праці в доходах домогосподарств і в 2009 та в 2010 роках вона становить 47,9%.

На заміщення частки оплати праці, яка зменшується, надходять доходи соціального характеру: пенсії, стипендії, інші соціальні допомоги. Не дивлячись на те, що їх частка в структурі доходів українських домогосподарств є і так дуже високою, вона зростає в 2009 році до 26% а в 2010 році в незначній мірі зменшується і становить 25,9%. Таким чином, рівень соціальних виплат в структурі домогосподарств на сьогодні становить більше 25%. Це фактично означає, що чверть населення України живе за рахунок соціальних виплат. Така ситуація вимагає витрати суттєвих бюджетних коштів на забезпечення мінімального рівня життя населення. Відповідно це додаткове непродуктивне навантаження на економіку як з точки зору надмірності оподаткування, так і з точки зору ненадання належної фінансової підтримки на стимулювання економіки з боку держави.

Наявна структура та розмір доходів домогосподарств також негативно впливає на купівельну спроможність та попит населення: достатній попит формується лише на товари продовольчої групи, в першу чергу на товари першої необхідності, що знову ж таки негативно впливає на економіку в цілому, зменшуючи обсяги внутрішнього ринку за багатьма позиціями товарів.

Враховуючи негативні прогнози розвитку української економіки, відсутність фінансової стабільності, негативні зовнішні чинники можна передбачити, що підвищення рівня доходів населення у вигляді заробітної плати (її реального рівня) в найближчому майбутньому навряд чи можливе. Також навряд чи можливі суттєві поліпшення на ринку праці та зайнятості населення. Отже, враховуючи ще й фактор старіння української нації можна прогнозувати на майбутнє подальше збільшення частки соціальних виплат в структурі доходів домогосподарств.

Єдиним виходом з даної ситуації є стимулювання росту підприємницьких доходів в структурі доходів домогосподарств України.

Аналізуючи динаміку частки доходів від підприємницької діяльності та самозяйнятості в структурі доходів домогосподарств можна виділити незначну тенденцію до зростання. Так в 2006 році вони становили 4,6%, в 2008 році – 5,3% а в 2010 році перевищили 6%. Однак не можна не зауважити, що навіть 6% це досить низький рівень. Для порівняння в структурі доходів населення Російської федерації підприємницькі доходи становлять більше 10% [2].

Одним з пріоритетів економічного розвитку нашої держави має стати перехід від виконання забезпечувальної функції держави до стимулюючої. Від забезпечення громадянам мінімального прожиткового мінімуму до стимулювання підприємництва і приросту доходів від економічної активності, а отже і підвищення життєвих стандартів.

Роль підприємницьких доходів в доходах населення будь-якої країни важко переоцінити. Особливо в умовах кризи і нездатності ані держави, ані великого бізнесу забезпечити населення мінімально необхідними коштами. Стимулювання росту підприємницьких доходів важливе як для зменшення соціальної напруги в суспільстві, так і для підтримки національної економіки шляхом росту платоспроможного попиту. Приватне підприємництво не тільки дозволяє забезпечити доходом самого громадянина-підприємця, але, як мінімум одного-двох найманих працівників, родину підприємця. І з цього боку варто звернути увагу на законодавче затвердження сімейної форми власності та сімейного підприємництва, як форми організації бізнесу. Приватне підприємництво, і особливо сімейне підприємництво, допомагає створити стабільну дохідну базу, зменшити навантаження на бюджет за видатками, збільшити бюджетні надходження у вигляді податкових платежів з приватного підприємництва, забезпечити зайнятістю і доходом як людей працездатного віку, так і пенсіонерів і молодь і людей з особливими потребами.

Нинішній надзвичайно низький та проблемний за своєю структурою рівень доходів населення України потребує негайної уваги до даної проблеми та пошуку шляхів її вирішення, оскільки є не тільки наслідком загального стану економіки, але й чинником, що може негативно вплинути на її подальший розвиток.

Список використаних джерел:

1. Офіційний сайт Держкомстату України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua

2. Офіційний сайт Федеральної служби статистики Російської федерації [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.gks.ru