Наши конференции

В данной секции Вы можете ознакомиться с материалами наших конференций

VII МНПК "АЛЬЯНС НАУК: ученый - ученому"

IV МНПК "КАЧЕСТВО ЭКОНОМИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ: глобальные и локальные аспекты"

IV МНПК "Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности"

I МНПК «Финансовый механизм решения глобальных проблем: предотвращение экономических кризисов»

VII НПК "Спецпроект: анализ научных исследований"

III МНПК молодых ученых и студентов "Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации"(17-18 февраля 2012г.)

Региональный научный семинар "Бизнес-планы проектов инвестиционного развития Днепропетровщины в ходе подготовки Евро-2012" (17 апреля 2012г.)

II Всеукраинская НПК "Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения" (6-7 апреля 2012г.)

МС НПК "Инновационное развитие государства: проблемы и перспективы глазам молодых ученых" (5-6 апреля 2012г.)

I Международная научно-практическая Интернет-конференция «Актуальные вопросы повышения конкурентоспособности государства, бизнеса и образования в современных экономических условиях»(Полтава, 14?15 февраля 2013г.)

I Международная научно-практическая конференция «Лингвокогнитология и языковые структуры» (Днепропетровск, 14-15 февраля 2013г.)

Региональная научно-методическая конференция для студентов, аспирантов, молодых учёных «Язык и мир: современные тенденции преподавания иностранных языков в высшей школе» (Днепродзержинск, 20-21 февраля 2013г.)

IV Международная научно-практическая конференция молодых ученых и студентов «Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации» (Днепропетровск, 15-16 марта 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Альянс наук: ученый – ученому» (28–29 марта 2013г.)

Региональная студенческая научно-практическая конференция «Актуальные исследования в сфере социально-экономических, технических и естественных наук и новейших технологий» (Днепропетровск, 4?5 апреля 2013г.)

V Международная научно-практическая конференция «Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности» (Желтые Воды, 4?5 апреля 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Научно-методические подходы к преподаванию управленческих дисциплин в контексте требований рынка труда» (Днепропетровск, 11-12 апреля 2013г.)

VІ Всеукраинская научно-методическая конференция «Восточные славяне: история, язык, культура, перевод» (Днепродзержинск, 17-18 апреля 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Спецпроект: анализ научных исследований» (30–31 мая 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения» (Днепропетровск, 7–8 июня 2013г.)

V Международная научно-практическая Интернет-конференция «Качество экономического развития: глобальные и локальные аспекты» (17–18 июня 2013г.)

IX Международная научно-практическая конференция «Наука в информационном пространстве» (10–11 октября 2013г.)

IV Международная научно-практическая конференция "Проблемы формирования новой экономики ХХI века" (22-23 декабря 2011г.)

К.е.н. Глібов Р.В., Андросович Л., Левківська Н.

Житомирський національний агроекологічний університет, Україна

СИНЕРГЕТИЧНА ОЦІНКА МАРКЕТИНГОВОЇ ТА ЛОГІСТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ

Інтеграція економіки України в міжнародне економічне співтовариство стала інтенсивним поштовхом до впровадження принципів маркетингу і логістики в практику управління, тому що вони спроможні забезпечити належний рівень конкурентоспроможності вітчизняних підприємств як на внутрішніх, так і на зовнішніх ринках.

Метою дослідження є синергетична оцінка маркетингової та логістичної діяльності підприємств в сучасних ринкових умовах господарювання.

Найбільший ефект в забезпеченні конкурентної переваги підприємства на ринку буде досягнуто при інтеграції маркетингу і логістики, оскільки взаємодія маркетингу – як концепції управління, орієнтованої на ринок, і логістики, – як концепції управління, орієнтованій на потік, створює можливості підвищення товарної і інформаційної корисності і цінності товарів, що оцінюються покупцем.

Існують певні бізнес-процеси, ефективне управління якими можливо тільки при використанні механізмів інтеграції маркетингу і логістики, зокрема: формування бренду; розвиток відносин із споживачем, спрямованих на зростання лояльності кінцевого споживача; вдосконалення відносин з постачальниками; управління ланцюжком постачань. Маркетингова логістика забезпечує здійснення цих процесів на якісно новому рівні, дозволяє забезпечити повне розуміння потреб і запитів ринку та розробити стратегію, яка задовольнить як учасників логістичного ланцюга, так і кінцевих покупців.

Традиційна концепція маркетингу основними джерелами конкурентних переваг вважає активну інноваційну політику, використання сильних брендів, грамотну політику просування, сервісне обслуговування, а також ціну. В умовах низької купівельної спроможності переважної частини населення саме останній елемент стає одним з важливих чинників конкурентоспроможності підприємства на ринку. Рівень ціни визначається побудовою раціональних бізнес-процесів на підприємствах або ланцюжками створення цінностей, що забезпечується за допомогою логістики.

Досить важливим для ефективної роботи підприємства є не лише наявність на підприємстві відділу маркетингу, а й ті завдання та функції, які він виконує. За результатами маркетингового дослідження були проаналізовані функції, які виконують відділи маркетингу підприємств (рис. 1).

Функції, які виконують відділи маркетингу

Рис. 1. Функції, які виконують відділи маркетингу

Таким чином, можна зробити висновок, що існуючі відділи маркетингу виконують функції не в повному обсязі. Майже на всіх підприємствах виконується лише функція організації та контролю збутової діяльності. Наступною за важливістю маркетинговою функцією, якій приділяють увагу на підприємствах, є розроблення рекламних та PR-заходів. Плануванням маркетингових досліджень займаються одинадцять відділів маркетингу, а самостійно їх проводять лише шість. Розробленням маркетингової стратегії підприємства займаються в дев’яти відділах маркетингу, питаннями формування та коригування цін на продукцію займається стільки ж відділів.

Найменше з усіх виконують функції розроблення маркетингової стратегії підприємства, планування маркетингової діяльності та проведення ринкових маркетингових досліджень. Без застосування вищеназваних функцій на сучасному етапі неможливо в повному обсязі виконати інші функції, оскільки маркетингова стратегія, підкріплена маркетинговими дослідженнями, забезпечує підприємство інформацією про зміни смаків і потреб споживачів, їх купівельну спроможність, а також про конкурентне середовище галузі. Однак основна маса керівників малого та середнього бізнесу ігнорує проведення інформаційного дослідження ринку.

Важливою є також інформація про те, чи керівництво підприємства, на якому відсутній відділ маркетингу, вважає за необхідне його створення. Отримані дані відповідей на це питання свідчить про те, що лише 27,59% керівників підприємств вважають за потрібне створити відділ маркетингу.

Концепція інтегрованої логістики, що з'явилася в 80-і роки, стверджує, що конкурують між собою не окремі підприємства, а їх логістичні ланцюжки. Тому для забезпечення конкурентних переваг необхідно, щоб всі учасники логістичного ланцюга розглядали логістику не як серію окремих видів діяльності, а як єдину інтегровану функцію, яка дозволить їм спільно працювати над отриманням максимально можливих результатів за умови мінімізації всіх видів витрат. Тільки таким чином буде забезпечено пропозицію товарів по нижчих цінах, не за рахунок зниження якості товарів, а за рахунок злагоджених дій всіх учасників каналу.

Висновки . Синергетична оцінка логістично-маркетингової діяльності відіграє важливу роль у стратегічному розвитку підприємства. Оскільки при її впровадженні забезпечується реалізація оптимальних рішень в сфері постачання, виробництва, збуту. Крім того, відбувається конструктивний розвиток співпраці із клієнтами та підприємствами .

Список використаних джерел:

1. Ковальчук С.В. Маркетингові дослідження діяльності підприємств промисловості / С.В.Ковальчук, О.С. Петрицька // Економіка: науковий журнал. – Рівне, 2010. – №3(47).– Ч.2. – С. 19-25.

2. Плахута Г.А. Інтеграція маркетингу і логістики в системі менеджменту [Електронний ресурс] / Г.А. Плахута , І.В. Попова. – Режим доступу: http://www.nbuv.gov.ua/portal/ Soc _ Gum / Mtip /2008_14/plahuta-popova.pdf