Наши конференции

В данной секции Вы можете ознакомиться с материалами наших конференций

VII МНПК "АЛЬЯНС НАУК: ученый - ученому"

IV МНПК "КАЧЕСТВО ЭКОНОМИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ: глобальные и локальные аспекты"

IV МНПК "Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности"

I МНПК «Финансовый механизм решения глобальных проблем: предотвращение экономических кризисов»

VII НПК "Спецпроект: анализ научных исследований"

III МНПК молодых ученых и студентов "Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации"(17-18 февраля 2012г.)

Региональный научный семинар "Бизнес-планы проектов инвестиционного развития Днепропетровщины в ходе подготовки Евро-2012" (17 апреля 2012г.)

II Всеукраинская НПК "Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения" (6-7 апреля 2012г.)

МС НПК "Инновационное развитие государства: проблемы и перспективы глазам молодых ученых" (5-6 апреля 2012г.)

I Международная научно-практическая Интернет-конференция «Актуальные вопросы повышения конкурентоспособности государства, бизнеса и образования в современных экономических условиях»(Полтава, 14?15 февраля 2013г.)

I Международная научно-практическая конференция «Лингвокогнитология и языковые структуры» (Днепропетровск, 14-15 февраля 2013г.)

Региональная научно-методическая конференция для студентов, аспирантов, молодых учёных «Язык и мир: современные тенденции преподавания иностранных языков в высшей школе» (Днепродзержинск, 20-21 февраля 2013г.)

IV Международная научно-практическая конференция молодых ученых и студентов «Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации» (Днепропетровск, 15-16 марта 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Альянс наук: ученый – ученому» (28–29 марта 2013г.)

Региональная студенческая научно-практическая конференция «Актуальные исследования в сфере социально-экономических, технических и естественных наук и новейших технологий» (Днепропетровск, 4?5 апреля 2013г.)

V Международная научно-практическая конференция «Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности» (Желтые Воды, 4?5 апреля 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Научно-методические подходы к преподаванию управленческих дисциплин в контексте требований рынка труда» (Днепропетровск, 11-12 апреля 2013г.)

VІ Всеукраинская научно-методическая конференция «Восточные славяне: история, язык, культура, перевод» (Днепродзержинск, 17-18 апреля 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Спецпроект: анализ научных исследований» (30–31 мая 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения» (Днепропетровск, 7–8 июня 2013г.)

V Международная научно-практическая Интернет-конференция «Качество экономического развития: глобальные и локальные аспекты» (17–18 июня 2013г.)

IX Международная научно-практическая конференция «Наука в информационном пространстве» (10–11 октября 2013г.)

IV Международная научно-практическая конференция "Проблемы формирования новой экономики ХХI века" (22-23 декабря 2011г.)

Левшук А.А.

Національний університет Державної податкової служби України

СПРОЩЕНА СИТЕМА ОПОДАТКУВАННЯ: ЗМІНИ ТА СТИМУЛИ ДЛЯ ПОДАЛЬШОГО РОЗВИТКУ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА

Всі ми розуміємо, що Україна має складну податкову систему, яку в світі також сприймають, як одну з найбільш незручних для ведення бізнесу. Згідно рейтингу Світового банку Paying Taxes 2011, податкова система України за легкістю сплати податків займає 181 місце з 183 оцінених податкових систем [5].

Прийняття Податкового Кодексу в 2010 році не змінило систему сплати податків [1]. Діюча податкова система України є одна з найбільш заплутаних. Норми законодавства часто суперечать одна одній, не дають однозначної відповіді на те, як і яким чином їх застосовувати на практиці. На допомогу таким непорозумінням приходять численні листи та роз'яснення податкової служби і інших органів державної влади, а іноді і отримані судові рішення, які також не дають гарантію на однозначне їх трактування в майбутньому. Така ситуація не йде на користь інвестиційній привабливості України та створює перешкоди для ведення бізнесу резидентам.

2011-ий рік весь малий бізнес користувався «старою» спрощеною системою, очікуючи нову, яка перебувала на стадії розробки. І ось, 20 жовтня 2011 року Верховна Рада прийняла закон [2], яким внесла поправки в розділ Податкового кодексу про систему спрощеного оподаткування і починаючи з 1 січня 2012 р. малий бізнес має шанси на покращення стану. Зокрема, законом передбачено збільшення допустимих доходів суб’єктів господарювання. Далі проаналізуємо спрощену систему оподаткування, яка буде запроваджена в Україні з 2012 року.

З 1 січня 2012 року спрощену систему оподаткування зможуть обрати юридичні та фізичні особи–підприємці, які цілком відповідають двом критеріям [4]:

1. Обсяг доходу платника єдиного податку за календарний рік і кількість найманих працівників:

- для фізичних осіб–підприємців кількість працівників, із якими одночасно укладено трудові договори, не може бути більше 20 осіб, а обсяг доходів платника єдиного податку за поточний календарний рік – не вище за 3 млн. грн.

- для юридичних осіб середньооблікова чисельність працівників не має перевищувати 50 осіб, а обсяг доходу платника єдиного податку за поточний календарний рік не може бути більшим за 5 млн. грн.

2. Юридична або фізична особа–підприємець є резидентом України, відповідає умовам щодо складу засновників і не провадить діяльності, здійснення якої унеможливлює застосування спрощеної системи оподаткування.

До «заборонних» видів діяльності, при здійсненні яких неможливо буде перебувати на спрощеній системі оподаткування належать:

- діяльність з організації та проведення азартних ігор;

- діяльність з обміну іноземної валюти;

- виробництво, продаж, експорт чи імпорт підакцизних товарів;

- видобуток, реалізація корисних копалин;

- видобуток, виробництво, реалізація дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння;

- діяльність у сфері фінансового посередництва;

- діяльність з управління підприємствами

- діяльність з надання послуг пошти та зв’язку;

- діяльність з продажу предметів мистецтва та антикваріату;

- діяльність з організації, проведення гастрольних заходів;

- діяльність страхового брокера;

- здійснення технічних випробувань та досліджень;

- діяльність у сфері аудиту;

- діяльність із надавання в оренду: земельних ділянок, загальна площа яких перевищує 0,2 га ; житлових приміщень, загальна площа яких понад 100 м кв ; нежитлових приміщень та або їх частин, загальна площа яких перевищує 300 м кв ;

- діяльність банків, кредитних спілок, ломбардів, лізингових компаній, довірчих товариств, страхових компаній, установ накопичувального пенсійного забезпечення, інвестиційних фондів та компаній, реєстраторів цінних паперів тощо.

Порушення хоча б однієї із зазначених умов здебільшого приведе до обов’язкового переходу на загальну систему оподаткування. Як бачимо кількість «нон грата » – видів діяльності для спрощеної системи оподаткування згідно норм Податкового кодексу у порівнянні з Указом Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» від 03 липня 1998 року зі змінами та доповненнями [3], набагато збільшена.

Схему «нової» спрощеної системи оподаткування (платники податку, об’єкт оподаткування, ставка податку, строки сплати) представимо у табл. 1.

Таблиця 1. Спрощена система оподаткування з 01 січня 2012 року

1 група

2 група

3 група

4 група

Можливість використання найманих працівників

Не можуть використовувати

Не більше 10 чоловік одночасно

Не більше 20 чоловік одночасно

Середньооблікова кількість працівників не перевищує 50 осіб

Податковий звітний період

Календарний рік. Подання декларації – 60 календарних днів, наступних за звітним періодом

Календарний квартал. Подання декларації – 40 календарних днів, наступних за звітним періодом

Календарний квартал. Подання декларації – 40 календарних днів, наступних за звітним періодом

Календарний квартал. Подання декларації – 40 календарних днів, наступних за звітним періодом

Граничний обсяг доходу за рік

150 тис. грн.

1 млн. грн.

3 млн. грн.

5 млн. грн.

Ставка податку

Від 1% до 10% розміру мінімальної заробітної плати

Від 2% до 20% розміру мінімальної заробітної плати

Для платників ПДВ – 3 % від доходу. Для неплатників ПДВ – 5% від доходу

Для платників ПДВ – 3 % від доходу. Для неплатників ПДВ – 5% від доходу

Порядок сплати податку

Авансові внески не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця

Авансові внески не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця

Протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал

Протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал

Право на свідоцтво платника ПДВ

Не мають права

Не мають права

Мають право у разі обрання ставки 3% та якщо відповідають критеріям п. 181.1 ПКУ

Мають право у разі обрання ставки 3% та якщо відповідають критеріям п. 181.1 ПКУ

Види діяльності

Роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або господарська діяльність з надання побутових послуг населенню

Надання послуг у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню; виробництво та/або продаж товарів; діяльність у сфері ресторанного господарства

Будь-які види, окрім заборонених для спрощеної системи

Будь-які види, окрім заборонених для спрощеної системи

Віднесення витрат до складу валових для платників податку на прибуток

Не відносяться

Послуги не відносяться. Товари відносяться.

Відносяться

Відносяться

Ведення обліку

Книга обліку доходів та витрат

Книга обліку доходів та витрат

Для неплатників ПДВ – книга обліку доходів. Для платників ПДВ – облік доходів та витрат за формою та в порядку, встановленому Міністерством фінансів

Ведення спрощеного бухгалтерського обліку за П(С)БО 25 – для неплатників ПДВ та за загальним порядком для платників ПДВ

Застосування РРО

Не застосовується

Не застосовують

Не застосовують

Не застосовують

Отже, як бачимо з таблиці «нова» спрощена система оподаткування має багато нововведень: по-перше, передбачено збільшення обсягів річного доходу, що дає право перебувати на спрощеній системі, а також прив’язку ставок єдиного податку до розміру мінімальної заробітної плати. По-друге, наступного року надбавка, що застосовувалася до фіксованих ставок податку за кожного найманого працівника фізичної особи, не встановлюватиметься. По-третє, скасовуються обмеження віднесення на витрати платника податку на прибуток витрат на придбання товарів, робіт чи послуг у фізичних осіб– « єдинщиків ». Також передбачено запровадження диференційованого підходу до класифікації малого бізнесу відповідно до річного обсягу, реєстрацію «спрощенців» як платників ПДВ, що дозволить створити рівні конкурентні умови з суб’єктами господарювання, що працюють на загальній системі оподаткування. Ще один важливий крок назустріч малому підприємництву — як відомо, державна податкова служба України продовжила мораторій на фактичні перевірки малого бізнесу. Це насамперед пов’язано з необхідністю адаптації підприємців до нововведень у законодавстві щодо спрощеної системи оподаткування.

Список використаних джерел:

1. Податковий кодекс України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=2755-17

2. Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності» від 04.11.2011 р. №4014-VІ.

3. Указом Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» від 03 липня 1998 року зі змінами та доповненнями [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=727%2F98

4. Степовий О.Г. Хто може стати єдинником / О.Г.Степовий // Все про бухгалтерський облік. – 2011. – №113. – С. 4-5.

5. Paying Taxes : The global picture [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.pwc.com