Наши конференции

В данной секции Вы можете ознакомиться с материалами наших конференций

VII МНПК "АЛЬЯНС НАУК: ученый - ученому"

IV МНПК "КАЧЕСТВО ЭКОНОМИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ: глобальные и локальные аспекты"

IV МНПК "Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности"

I МНПК «Финансовый механизм решения глобальных проблем: предотвращение экономических кризисов»

VII НПК "Спецпроект: анализ научных исследований"

III МНПК молодых ученых и студентов "Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации"(17-18 февраля 2012г.)

Региональный научный семинар "Бизнес-планы проектов инвестиционного развития Днепропетровщины в ходе подготовки Евро-2012" (17 апреля 2012г.)

II Всеукраинская НПК "Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения" (6-7 апреля 2012г.)

МС НПК "Инновационное развитие государства: проблемы и перспективы глазам молодых ученых" (5-6 апреля 2012г.)

I Международная научно-практическая Интернет-конференция «Актуальные вопросы повышения конкурентоспособности государства, бизнеса и образования в современных экономических условиях»(Полтава, 14?15 февраля 2013г.)

I Международная научно-практическая конференция «Лингвокогнитология и языковые структуры» (Днепропетровск, 14-15 февраля 2013г.)

Региональная научно-методическая конференция для студентов, аспирантов, молодых учёных «Язык и мир: современные тенденции преподавания иностранных языков в высшей школе» (Днепродзержинск, 20-21 февраля 2013г.)

IV Международная научно-практическая конференция молодых ученых и студентов «Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации» (Днепропетровск, 15-16 марта 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Альянс наук: ученый – ученому» (28–29 марта 2013г.)

Региональная студенческая научно-практическая конференция «Актуальные исследования в сфере социально-экономических, технических и естественных наук и новейших технологий» (Днепропетровск, 4?5 апреля 2013г.)

V Международная научно-практическая конференция «Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности» (Желтые Воды, 4?5 апреля 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Научно-методические подходы к преподаванию управленческих дисциплин в контексте требований рынка труда» (Днепропетровск, 11-12 апреля 2013г.)

VІ Всеукраинская научно-методическая конференция «Восточные славяне: история, язык, культура, перевод» (Днепродзержинск, 17-18 апреля 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Спецпроект: анализ научных исследований» (30–31 мая 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения» (Днепропетровск, 7–8 июня 2013г.)

V Международная научно-практическая Интернет-конференция «Качество экономического развития: глобальные и локальные аспекты» (17–18 июня 2013г.)

IX Международная научно-практическая конференция «Наука в информационном пространстве» (10–11 октября 2013г.)

IV Международная научно-практическая конференция "Проблемы формирования новой экономики ХХI века" (22-23 декабря 2011г.)

Андрусів У.Я.

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, Україна

ПОНЯТТЯ "КЛАСТЕР” ТА ЙОГО РІЗНОМАНІТНІСТЬ ТРАКТУВАННЯ У ПРАЦЯХ ЗАРУБІЖНИХ ВЧЕНИХ

В епоху сучасної нової економіки поняття кластеру отримало суто економічну направленість, що дає можливість визначити поняття "економічний кластер”. Під економічним кластером слід розуміти структуру підприємств, об'єднаних єдиними матеріальними, фінансовими й інформаційними потоками. Так само слід зазначити, що економічний кластер не є юридичною особою. Структура економічного кластера не об'єднана єдиною для всіх учасників угодою.

У сучасній економічній науці й практиці широко використовуються терміни «угрупування», «мережі», «кластери» [1]. В їх основі лежать уявлення про об’єднання на різній організаційній основі виробничих, науково-дослідницьких, консультативних та інших підприємств і установ.

До кластерів, що розрізняються за рівнем взаємодії учасників, відносять:

– кластери з регламентованими відносинами;

– кластери з несистемними зв'язками по типу взаємодії між членами професійних асоціацій. Такі кластери більш поширені у країнах, що розвиваються.

Кластер є відносно новим інструментом підвищення конкурентоспроможності країни та каталізатором розвитку її специфічних галузей, соціальним мотиватором та політико-економічним інструментом управління. В основі розвитку кластерної взаємодії лежить поглиблення форм суспільного поділу праці [2].

Аналізуючи проблеми функціонування конкурентоспроможних галузей, М.Портер користується поняттям «кластер». Не існує однозначного, строгого, загальноприйнятного визначення терміну «кластер», що пов’язано, в першу чергу, з становленням кластерної теорії. За визначенням М.Портера, кластер, або промислова група, – це група географічно сусідніх взаємозв’язаних компаній і пов’язаних з ними організацій, які діють у певній сфері, що характеризуються спільністю діяльності й взаємодоповнюють одна одну [3]. Цей автор актуалізує фактор регіоналізації процесу кластероутворення, визначаючи кластер як «географічне скупчення фірм, постачальників, пов’язаних галузей, які відіграють особливу роль в окремих націях, державах і містах. Кластери обумовлюють новий погляд на економіку та її розвиток, нові ролі бізнесу, урядів та інститутів, нові заходи структурування взаємовідносин типу бізнес-уряд або бізнес-інститут» [4].

Інше визначення поняття «регіональний економічний кластер» надано у вітчизняних дослідженнях [3]: це мережева група близьких, географічно взаємозв’язаних компаній і організацій, які співробітничають з ними, спільно діють у певному виді бізнесу, характеризуються спільними напрямками діяльності й взаємним доповненням один одного. На наш погляд, це є дублюванням вищенаведеного визначення Портера, проте через заміну двох слів – «взаємне доповнення один одного» замість «взаємозв’язаних», дається дещо спрощене тлумачення терміну, яке в певній мірі звужує розгляд проблеми і немовби «приземлює» сферу його застосування.

У табл. 1 приведені найбільш часто вживані визначення поняття «кластер» вченими світу [5].

Таблиця 1. Визначення кластерів зарубіжними вченими

Автор

Рік

Джерело

Визначення

Porter

1990

The competitive advantage of nations

Промисловий кластер – ряд галузей, що взаємодіють як покупець-постачальник або постачальник-покупець, а також за допомогою загальних технологій, загальних каналів закупівель або розподілу, загальних трудових об'єднань

Schmitz

1992

On the clustering of small firms

Кластер – група підприємств, що належать одному

сектору і що діють в безпосередній близькості один до одного

Enright

1996

Regional clusters and economic development

Регіональні кластери – це промислові кластери, в яких фірми-учасники територіально близькі один одному

Swann and Prevezer

1996

A comparison of the dynamics of industrial clustering in computing and biotechnology

Кластери – групи фірм в межах однієї галузі, розташовані в одній географічній області

Rosenfeld

1997

Bringing business clusters into the mainstream of economic development

Кластер – концентрація фірм, які здатні справляти синергетичне враження із-за їх географічної близькості і взаємозалежності, навіть при тому, що кількість зайнятих в них може не бути дуже помітним

Porter

1998

On competition

Кластер – географічно близька група зв'язаних компаній і взаємодіючих інститутів в специфічній області, зв'язана спільностями і взаємодоповненнями

Feser

1998

Old and new theories of industry clusters

Економічні кластери – це не тільки зв'язані і підтримуючі галузі і інститути, а швидше зв'язані і підтримуючі інститути, конкурентоспроможність яких визначається їх взаємозв'язками

Swann and Prevezer

1998

The dynamics of industrial clustering

«Кластер» означає велику групу фірм в зв'язаних галузях в окремій місцевості

Elsner

1998

An industrial policy agenda 2000 and beyond

Кластер – група фірм, які функціонально зв'язані як вертикально, так і горизонтально. Функціональний підхід підкреслює якість існуючих взаємозв'язків між фірмами і інститутами, що підтримують кластер, і такі взаємозв'язки визначаються через ринок

Steiner and Hartmann

1998

Learning with clusters

Кластер – ряд взаємодоповнюючих фірм (у виробничому або обслуговуючому секторах), суспільних, приватних і підлозі суспільних дослідницьких інститутів і інститутів розвитку, які зв'язані ринком праці і/або зв'язками витрати, – випуск, і/або технологічними зв'язками

Roelandt and den Hertag

1999

Cluster analysis and cluster-based policy making in OECD countries

Кластери можуть бути охарактеризовані як мережі взаємозалежних фірм (включаючи спеціалізованих постачальників) зв'язаних один з одним в ланцюг виробництва доданої вартості

Simmie and Sennett

1999

Innovation in the London metropolitan region

Інноваційний кластер – велика кількість зв'язаних індустріальних і/або сервісних компаній з високим рівнем співпраці (зазвичай через ланцюг постачань) і що функціонують в однакових ринкових умовах

Bergman and Feser

1999

Industrial and regional clusters

Промислові кластери можуть бути визначені в найзагальнішому вигляді як група комерційних підприємств і некомерційних організацій, для яких членство в групі є важливим елементом підвищення індивідуальної конкурентоспроможності. Кластер зв'язують в єдине ціле операції купівлі-продажу, загальні технології, покупці, канали розподілу або ринки праці

Bergman and Feser

1999

Industrial and regional clusters

Регіональні кластери – це промислові кластери, які сконцентровані географічно (зазвичай усередині регіону, що утворюється центральною столичною областю), що мають спільний ринок праці і інфраструктуру

Egan

2000

Toronto Competes

Кластер – це форма промислової організації, яка залежить від мереж високо спеціалізованих, взаємозв'язаних фірм приватного сектора і установ суспільного сектора, чия кінцева продукція проникає на ринки за межі регіону

Crouch and Farrell

2001

Great Britain: falling through the holes in the network concept

Тенденція для фірм схожого типу бізнесу розташовуватися близько один до одного, хоча без володіння особливо важливою присутністю в області

Van den Berg, Braun and van Winden

2001

Growth clusters in

european cities

Термін – кластер найтісніше пов'язаний з місцевим або регіональним розмахом мереж. Більшість визначень розділяють поняття кластерів як локалізованих мереж спеціалізованих організацій, чиї процеси виробництва – тісно зв'язані через обмін товарами, послугами і/або знанням

OECD

2001

2002

World congress on local clusters

Regional clusters in Europe

Регіональні кластери відносяться до географічно обмежених концентрацій взаємозв'язаних фірм і можуть використовуватися як ключове слово для більш ранніх концепцій індустріальних районів, спеціалізованої промислової агломерації і місцевих виробничих систем

Visser and Boshma

2002

Clusters and networks as learning devices for individual firms

Кластери – географічні концентрації фірм, залучених в схожу і зв'язану діяльність

Andersson et al.

2004

The cluster policies whitebook

Кластеризація, в загальному вигляді, визначається як процес сумісного розташування фірм і інших дійових осіб усередині концентрованої географічної області, кооперації навколо певної функціональної ніші і встановлення тісних взаємозв'язків і робочих альянсів для посилення їх колективної конкурентоспроможності

Стосовно завдань цього дослідження в узагальненому вигляді кластери можна охарактеризувати як формалізовані концентрації суб’єктів ринку, розміщених в межах певних територій і пов’язаних спільними інтересами і взаємодоповненнями, координована діяльність яких забезпечує сталий синергетичний ефект. Враховуючи особливості формування і функціонування, виокремлюємо поняття промисловий кластер, який додатково характеризується єдністю ринку праці, технологій, маркетингу і наукового забезпечення, і регіональний кластер, який визначається спільним ринком праці, логістикою, інфраструктурним забезпеченням і сировинною базою[3].

Список використаних джерел:

1. Голиков А.П. Стратегия регионального развития: европейский контекст / А. Голиков, Н. Казакова. – Х.: Экограф, 2008. – 180 с.

2. Горчаков В. Мы заинтересованы в создании кластеров [Электронный ресурс] / В. Горчаков // Коммерсант. – 2006. – №51 (3382). – 24 марта 2006. – Режим доступа: http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=660223

3. Портер М. Международная конкуренция / М. Портер. – М.: Междунар. отношения, 1993. – 896 с.

4. Портер М.Э. Конкуренция / М. Портер. – М.: ИД «Вильямс», 2001. – 495 с.

5. Современный экономический словарь / Сост. Б. Райзберг, Л. Лозовский, Л. Стародубцева. – М.: Инфра, 1996. – 496 с.