Наши конференции

В данной секции Вы можете ознакомиться с материалами наших конференций

VII МНПК "АЛЬЯНС НАУК: ученый - ученому"

IV МНПК "КАЧЕСТВО ЭКОНОМИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ: глобальные и локальные аспекты"

IV МНПК "Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности"

I МНПК «Финансовый механизм решения глобальных проблем: предотвращение экономических кризисов»

VII НПК "Спецпроект: анализ научных исследований"

III МНПК молодых ученых и студентов "Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации"(17-18 февраля 2012г.)

Региональный научный семинар "Бизнес-планы проектов инвестиционного развития Днепропетровщины в ходе подготовки Евро-2012" (17 апреля 2012г.)

II Всеукраинская НПК "Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения" (6-7 апреля 2012г.)

МС НПК "Инновационное развитие государства: проблемы и перспективы глазам молодых ученых" (5-6 апреля 2012г.)

I Международная научно-практическая Интернет-конференция «Актуальные вопросы повышения конкурентоспособности государства, бизнеса и образования в современных экономических условиях»(Полтава, 14?15 февраля 2013г.)

I Международная научно-практическая конференция «Лингвокогнитология и языковые структуры» (Днепропетровск, 14-15 февраля 2013г.)

Региональная научно-методическая конференция для студентов, аспирантов, молодых учёных «Язык и мир: современные тенденции преподавания иностранных языков в высшей школе» (Днепродзержинск, 20-21 февраля 2013г.)

IV Международная научно-практическая конференция молодых ученых и студентов «Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации» (Днепропетровск, 15-16 марта 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Альянс наук: ученый – ученому» (28–29 марта 2013г.)

Региональная студенческая научно-практическая конференция «Актуальные исследования в сфере социально-экономических, технических и естественных наук и новейших технологий» (Днепропетровск, 4?5 апреля 2013г.)

V Международная научно-практическая конференция «Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности» (Желтые Воды, 4?5 апреля 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Научно-методические подходы к преподаванию управленческих дисциплин в контексте требований рынка труда» (Днепропетровск, 11-12 апреля 2013г.)

VІ Всеукраинская научно-методическая конференция «Восточные славяне: история, язык, культура, перевод» (Днепродзержинск, 17-18 апреля 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Спецпроект: анализ научных исследований» (30–31 мая 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения» (Днепропетровск, 7–8 июня 2013г.)

V Международная научно-практическая Интернет-конференция «Качество экономического развития: глобальные и локальные аспекты» (17–18 июня 2013г.)

IX Международная научно-практическая конференция «Наука в информационном пространстве» (10–11 октября 2013г.)

IV Международная научно-практическая конференция "Проблемы формирования новой экономики ХХI века" (22-23 декабря 2011г.)

Білошенко І.А.

Національний аерокосмічний університет ім. М.Є. Жуковського «ХАІ», Україна

УДОСКОНАЛЕННЯ КЛАСИФІКАЦІЇ МЕХАНІЗМІВ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ ІНВЕСТИЦІЙНО-ІННОВАЦІЙНИМИ ПРОЦЕСАМИ В РЕГІОНАХ

Перехід економіки України на інвестиційно-інноваційну модель розвитку потребує активізації інвестиційних процесів і підвищення ефективності інвестиційних ресурсів. Ефективність використання обмежених інвестиційних ресурсів залежить від залучення інвестицій саме в пріоритетні сфери розвитку економіки регіонів та держави в цілому. Це , в свою чергу, потребує розробки і впровадження економічних регуляторів або механізмів стимулювання регіональної інвестиційної активності, що є основним завданням державного регулювання інвестиційних процесів.

Актуальність роботи полягає в тому, що досягти підвищення ефективності інвестиційних процесів можливо лише при здійсненні якісного всебічного аналізу інвестиційного середовища та врахування інтересів усіх учасників інвестиційного процесу. Інтереси учасників майже завжди не співпадають і їх мотивація потребує вживання окремих механізмів впливу на прийняття рішення щодо участі в інвестиційному процесі. Класифікація механізмів державного регулювання інноваційно-інвестиційних процесів за окремими ознаками дозволить відокремити чинники впливу різних механізмів на активність кожного з учасників інвестиційних процесів і підвищити ефективність цих процесів на різних рівнях (на рівнях окремих підприємств, галузей, регіонів, держави в цілому), а також оцінити ефективність важелів державного регулювання інвестиційних процесів.

Об’єкт дослідження – механізми державного регулювання інноваційно-інвестиційних процесів.

Предмет дослідження – класифікаційні ознаки інструментів, важелів та в цілому механізмів державного регулювання інвестиційних процесів .

Мета даної роботи – запропонувати удосконалену класифікацію механізмів державного регулювання інвестиційних процесів.

Розробці та удосконаленню механізмів державного регулювання присвячені роботи наступних вчених: Будякова В.Є., Єжакової Н.В., Жихор О.Б., Ковальської Л.Л., Лакіш С.М., Логутової Т.Г., Піріашвілі О.Б., Романінець Р.М., Скворцова І.Б., Тивончук О.І., Ткачука В.Р., Чучко О.П. В.Д. Кириллова та інших.

Проведений аналіз наукових праць з проблем державного та регіонального регулювання інвестиційних процесів в економіці України свідчить про те, що останнім часом державне управління як наука інтенсивно розвивається в напрямі теоретико-методологічного забезпечення інвестиційної діяльності зокрема в розробці та удосконаленні механізмів державного регулювання інвестиційних процесів. На цей час розроблено велику кількість механізмів державного та регіонального регулювання інвестиційних процесів, але слід підкреслити, що кожен механізм здійснює неоднозначний вплив на активність кожного з учасників інвестиційного процесу. По-перше, фактори що впливають на інвестиційні рішення кожного з учасників інвестиційного процесу дуже відрізняються. По-друге, саме поняття «ефективність інвестиційного процесу» кожним учасником розглядається з позиції його власних інтересів, які дуже часто не співпадають. Яркою ілюстрацією сказаного може слугувати застосування такого механізму як введення в Україні ВЕЗ (вільних економічних зон) та ТПР (територій пріоритетного розвитку) зі спеціальним (пільговим) режимом інвестування З погляду на це вважається необхідним удосконалити класифікацію механізмів управління інвестиційними процесами шляхом групування їхніх інструментів за окремими ознаками що відбивають інтереси учасників інвестиційних процесів усіх рівнів: власного, корпоративного, регіонального, державного.

Системний аналіз структури і складу елементів інвестиційного середовища дозволяє автору зробити деякі висновки щодо об’єктів державного управління у контексті управління інвестиційними процесами на рівні регіонів чи держави в цілому. Це дає змогу удосконалити класифікацію механізмів державного управління інвестиційними процесами і доповнити її класифікаційними ознаками наведеними у табл. 1.

Таблиця 1. Класифікація механізмів за характером впливу на об’єкти управління

№ п/п

Ознаки класифікації

Характер впливу на об’єкт управління

1

За характером впливу ме­ха­нізму на інвести­ційну активність об’єкта управ­лін­ня

а)прямий характер впливу;

б)опосередкований характер впливу

2*

За характером впливу ме­ханізму на стан бюджетів усіх рівнів

1. Впливають на характер відрахувань до бюджетів:

а) сприяють стабільним відрахуванням до бюджетів усіх рівнів;

б) можливе зменшення відрахувань до бюджетів усіх рівнів;

2. Не впливають на характер відрахувань до бюджетів.

3*

За характером впливу ме­ха­нізму на вибір джере­ла фінансування інвести­цій­но­го проекту

а) сприяють вибору використання власних джерел фінансування;

б) сприяють вибору використання запозичених джерел фінансування;

в) сприяють вибору використання залучених джерел фінансування.

4*

За характером впливу ме­ханізму щодо залучен­ня інвестицій у пріори­тет­ні галузі економіки

а) активні (сприяють залученню інвестицій в пріори­тетні напрями розвитку економіки);

б) пасивні (не сприяють залученню інвестицій в пріори­тетні напрями розвитку економіки).

Примітка: * - класифікаційні ознаки запропоновані автором.

Висновки. Використання класифікацій механізмів державного управління інвестиційними процесами буде сприяти проведенню ретельного і всебічного аналізу впливу цих механізмів на стан інвестиційного середовища, на активність суб’єктів інвестування і на ефективність інвестиційних процесів в регіоні та держави в цілому. Це, в свою чергу, дозволить виявити напрями удосконалення механізмів державного управління інвестиційними процесами і впровадити нові важелі та інструменти управління, що сприятиме підвищенню ефективності інноваційно-інвестиційних процесів, що в свою чергу сприятиме переходу економіки держави на новий рівень розвитку.