Наши конференции

В данной секции Вы можете ознакомиться с материалами наших конференций

VII МНПК "АЛЬЯНС НАУК: ученый - ученому"

IV МНПК "КАЧЕСТВО ЭКОНОМИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ: глобальные и локальные аспекты"

IV МНПК "Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности"

I МНПК «Финансовый механизм решения глобальных проблем: предотвращение экономических кризисов»

VII НПК "Спецпроект: анализ научных исследований"

III МНПК молодых ученых и студентов "Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации"(17-18 февраля 2012г.)

Региональный научный семинар "Бизнес-планы проектов инвестиционного развития Днепропетровщины в ходе подготовки Евро-2012" (17 апреля 2012г.)

II Всеукраинская НПК "Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения" (6-7 апреля 2012г.)

МС НПК "Инновационное развитие государства: проблемы и перспективы глазам молодых ученых" (5-6 апреля 2012г.)

I Международная научно-практическая Интернет-конференция «Актуальные вопросы повышения конкурентоспособности государства, бизнеса и образования в современных экономических условиях»(Полтава, 14?15 февраля 2013г.)

I Международная научно-практическая конференция «Лингвокогнитология и языковые структуры» (Днепропетровск, 14-15 февраля 2013г.)

Региональная научно-методическая конференция для студентов, аспирантов, молодых учёных «Язык и мир: современные тенденции преподавания иностранных языков в высшей школе» (Днепродзержинск, 20-21 февраля 2013г.)

IV Международная научно-практическая конференция молодых ученых и студентов «Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации» (Днепропетровск, 15-16 марта 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Альянс наук: ученый – ученому» (28–29 марта 2013г.)

Региональная студенческая научно-практическая конференция «Актуальные исследования в сфере социально-экономических, технических и естественных наук и новейших технологий» (Днепропетровск, 4?5 апреля 2013г.)

V Международная научно-практическая конференция «Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности» (Желтые Воды, 4?5 апреля 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Научно-методические подходы к преподаванию управленческих дисциплин в контексте требований рынка труда» (Днепропетровск, 11-12 апреля 2013г.)

VІ Всеукраинская научно-методическая конференция «Восточные славяне: история, язык, культура, перевод» (Днепродзержинск, 17-18 апреля 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Спецпроект: анализ научных исследований» (30–31 мая 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения» (Днепропетровск, 7–8 июня 2013г.)

V Международная научно-практическая Интернет-конференция «Качество экономического развития: глобальные и локальные аспекты» (17–18 июня 2013г.)

IX Международная научно-практическая конференция «Наука в информационном пространстве» (10–11 октября 2013г.)

IV Международная научно-практическая конференция "Проблемы формирования новой экономики ХХI века" (22-23 декабря 2011г.)

К.е.н. Поліщук О.А., Ткачук В.О.

Вінницький торговельно-економічний інститут КНТЕУ, Україна

ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СТРАХОВИХ КОМПАНІЙ В УКРАЇНІ

На сучасному етапі розвитку український страховий ринок демонструє швидкі й стійкі темпи росту. Поліпшуються якісні характеристики страхової діяльності, збільшується частка страхових послуг у ВВП, що сприятиме зростанню ролі страхових компаній у національній економіці. Зважаючи на це виникає потреба у проведенні досліджень не лише економічної природи страхових операцій, а й політики страховиків у галузі ефективного нагромадження й інвестування.

У розвинених країнах світу страхові компанії за обсягами інвестиційних вкладень перевищують таких інституціональних інвесторів як банки і інвестиційні фонди. Велике значення має інвестиційна діяльність страховиків і на мікрорівні. Оскільки саме на мікрорівні виступає одним з головних факторів забезпечення ефективного функціонування страхової компанії.

Метою статті є дослідження здійснення інвестиційної діяльності страхових компаній України на сучасному етапі їх розвитку. Також проаналізовано головні проблеми страхового ринку і шляхи їх усунення.

Актуальністю теми є те, що на даний момент є велика кількість робіт, яка присвячена страховій діяльності, проте інвестиційній діяльності страхових компаній в економічній літературі приділена незначна увага. Тому необхідно вивчити впровадження страхових резервів у інвестиційні ресурси.

При розгляді функцій страхування необхідно виокремити інвестиційну функцію, що передбачатиме вкладення тимчасово вільних коштів страховика в підприємницьку та інших видів діяльності з метою отримання прибутку [2]. Також при розгляді платоспроможності страхової організації треба відзначити, що в страховій справі інвестиційний прибуток відіграє і специфічну роль: він дає можливість страховику мати збиток за власне страховими операціями, що дає йому змогу забезпечувати свої позиції на ринку в умовах конкуренції [3]. Із досвіду зарубіжних компаній не можна не погодитися із твердженням, що основне джерело отримання прибутку для страхової компанії - не збір страхових платежів, а саме інвестиційна діяльність, що проводиться вкладанням частини тимчасово вільних коштів резервного страхового фонду в прибуткові комерційні угоди, цінні папери, державні короткострокові облігації, в депозити тощо [4].

Страхові компанії мають право інвестувати страхові резерви та інші кошти. Визначене право закріплено в Законі України «Про страхування» та Законі України «Про інвестиційну діяльність» від 18. 09. 1991 р. Згідно зі ст. 31 Закону України «Про страхування» розміщення страхових резервів повинно проводитись страховиками на умовах диверсифікації, поверненості, прибутковості та ліквідності.

Особливість інвестиційної політики СК виражається у тому, що акумульований капітал належить індивідуальним страхувальникам, тобто він лише тимчасово знаходиться в розпорядженні страхової компанії. Отже, портфель інвестицій таких компаній повинен перш за все відповідати вимозі надійності, а потім – прибутковості. Страхова діяльності дуже специфічна, тому зумовлює різні підходи при здійсненні інвестиційної діяльності СК. Для страхових компаній, що здійснюють ризикове страхування важливе значення має наявність грошей для виплати страхових відшкодувань. Тут інвестиції вкладаються на короткі терміни або вони мають бути високо ліквідними. СК, що здійснюють страхування життя вкладають кошти у довгострокові інвестиційні інструменти [5].

Інвестиційна діяльність визначає можливість надання страхових послуг за рахунок формування достатніх обсягів страхових резервів. За рахунок інвестування страхових резервів відбувається нагромадження коштів для збільшення власних ресурсів. Це положення є важливим щодо поступового збільшення вимог до мінімальних розмірів статутного капіталу страхових організацій.

Визначимо негативні фактори, що стримують розвиток інвестиційної діяльності СК на українському страховому ринку. Це перш за все політична та економічна нестабільність, що виражається в невизначеності місця та ролі страхування в українському суспільстві як такого, неузгодженість регуляторної політики у сфері страхування. На ринку України відсутні довгострокові фінансові інструменти, в які могли б вкладати кошти страховики. Інвестиційні можливості страхування в Україні з року в рік зростають, про це свідчить аналіз динаміки частки чистих страхових премій у ВВП. Ринок розвивається, а від так страхові компанії набувають якостей потужних інституціональних інвесторів.

Основною метою страховика, що виступає в ролі інвестора, є забезпечення фінансової стійкості для виконання зобов’язань перед страхувальниками. Інтерес страхового інвестора визначається досягненням цієї мети. Основними цілями страховика при формуванні інвестиційного портфеля в умовах вітчизняного страхового ринку є не лише максимізація дохідності та мінімізація ризику, а й забезпечення повернення вкладень. Проблемою на шляху перетворення українських страховиків на потужних інвесторів є низька капіталізація страхового ринку, а також страховики вважають за доцільніше в умовах нестабільного функціонування інвестиційних ринків не займатись пошуками варіантів прибуткового і надійного розміщення активів [4].

Державне регулювання інвестиційної діяльності здійснюється для забезпечення необхідної платоспроможності страховиків. На страховому ринку часто виникають ситуації, коли виконання умов по страховим відшкодуванням залежить не лише від страхових компаній, але й від бажання та можливостей держави, інших учасників фінансового ринку виконати свої зобов’язання. У зв’язку з цим необхідно законодавчо надати право страховим компаніям здійснювати контроль за розміщеними страховими резервами шляхом участі в радах директорів підприємств, в які інвестовано кошти, регулярного отримання інформації щодо прийняття ними управлінських рішень, поточного фінансового стану.

З прийняттям податкового кодексу український ринок страхування очікують серйозні зміни. Незважаючи на всі складності, які виникнуть у учасників ринку, в кінцевому підсумку це будуть зміни в кращу сторону. Ці зміни приведуть до того, що український страховий ринок структурується, стане більш прозорим і схожим на розвинені ринки. Головною зміною для страхових компаній став перехід на загальну систему оподаткування [1]. Ці зміни в Податковому кодексі будуть сприяти тому, що страхові компанії стануть одним з головних інвесторів на фінансових ринках.

Отже, важливим чинником, який впливає на прибуток страховика і дає змогу вчасно і в повному обсязі проводити страхові виплати страхувальнику, є здійснення правильної політики інвестування страхових резервів. Здійснення інвестиційних послуг за рахунок формування достатніх обсягів страхових резервів. Вона впливає на якість страхових послуг, на вартість страхових продуктів і на виконання зобов’язань страховиком перед страхувальником. За рахунок інвестування страхових резервів відбувається нагромадження коштів для збільшення власних ресурсів.

Список використаних джерел:

1. Податковий кодекс України (Із змінами, внесеними згідно із Законом №2856-VI ( 2856-17 ) від 23.12.2010).

2. Василенко А. Інвестиційна діяльність страхових компаній: стратегія та пріоритети / А.Василенко, В.Тринчук // Страхова справа. – 2006. – №3. – С. 38-46.

3. Оксанич С. Професійне управління активами страхових компаній: проблеми та перспективи / С. Оксанич // Страхова справа. – 2007. – №2. – С.67-69.

4. Орланюк-Малицкая Л.А. Платежеспособность страховой организации / Л.А. Орланюк-Малицкая. – М., 1994. – 151с.

5. Паращак О. Стратегічних інвесторів на всіх не вистачить // Страхова справа. – 2007. – №2. – С.37-66.