Наши конференции

В данной секции Вы можете ознакомиться с материалами наших конференций

VII МНПК "АЛЬЯНС НАУК: ученый - ученому"

IV МНПК "КАЧЕСТВО ЭКОНОМИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ: глобальные и локальные аспекты"

IV МНПК "Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности"

I МНПК «Финансовый механизм решения глобальных проблем: предотвращение экономических кризисов»

VII НПК "Спецпроект: анализ научных исследований"

III МНПК молодых ученых и студентов "Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации"(17-18 февраля 2012г.)

Региональный научный семинар "Бизнес-планы проектов инвестиционного развития Днепропетровщины в ходе подготовки Евро-2012" (17 апреля 2012г.)

II Всеукраинская НПК "Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения" (6-7 апреля 2012г.)

МС НПК "Инновационное развитие государства: проблемы и перспективы глазам молодых ученых" (5-6 апреля 2012г.)

I Международная научно-практическая Интернет-конференция «Актуальные вопросы повышения конкурентоспособности государства, бизнеса и образования в современных экономических условиях»(Полтава, 14?15 февраля 2013г.)

I Международная научно-практическая конференция «Лингвокогнитология и языковые структуры» (Днепропетровск, 14-15 февраля 2013г.)

Региональная научно-методическая конференция для студентов, аспирантов, молодых учёных «Язык и мир: современные тенденции преподавания иностранных языков в высшей школе» (Днепродзержинск, 20-21 февраля 2013г.)

IV Международная научно-практическая конференция молодых ученых и студентов «Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации» (Днепропетровск, 15-16 марта 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Альянс наук: ученый – ученому» (28–29 марта 2013г.)

Региональная студенческая научно-практическая конференция «Актуальные исследования в сфере социально-экономических, технических и естественных наук и новейших технологий» (Днепропетровск, 4?5 апреля 2013г.)

V Международная научно-практическая конференция «Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности» (Желтые Воды, 4?5 апреля 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Научно-методические подходы к преподаванию управленческих дисциплин в контексте требований рынка труда» (Днепропетровск, 11-12 апреля 2013г.)

VІ Всеукраинская научно-методическая конференция «Восточные славяне: история, язык, культура, перевод» (Днепродзержинск, 17-18 апреля 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Спецпроект: анализ научных исследований» (30–31 мая 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения» (Днепропетровск, 7–8 июня 2013г.)

V Международная научно-практическая Интернет-конференция «Качество экономического развития: глобальные и локальные аспекты» (17–18 июня 2013г.)

IX Международная научно-практическая конференция «Наука в информационном пространстве» (10–11 октября 2013г.)

IV Международная научно-практическая конференция "Проблемы формирования новой экономики ХХI века" (22-23 декабря 2011г.)

Невірковець А.П.

Національний університет водного господарства та природокористування, Україна

МОТИВУВАННЯ ПРАЦІВНИКІВ МІЖРАЙОННИХ УПРАВЛІНЬ ВОДНОГО ГОСПОДАРСТВА НА ОСНОВІ ГНУЧКОГО РЕЖИМУ РОБОЧОГО ЧАСУ

В сучасних умовах розвитку національної економіки використання людських ресурсів потребує нових підходів. Роботодавці повинні йти назустріч працівникам та дозволити їм організовувати своє життя таким чином, щоб ті із задоволенням працювали на організацію. Однією із найбільш ефективних моделей реалізації професійних здібностей особистості при одночасному задоволенні потреб працівника за межами підприємства є гнучкий режим робочого часу, який передбачає для окремих працівників чи колект ивів підрозділів саморегулювання початку та закінчення робочого дня за умови відпрацювання денної, тижневої чи місячної норми робочого часу. Хоча, на відміну від країн Європи чи США, застосування такого режиму роботи в Україні ще не надто поширене, гнучкий графік роботи має низку переваг: основний акцент ставиться на результаті праці, а не на відпрацьованих годинах; робочі відносини між працівником та керівником будуються на довірі; організація, що застосовує гнучкий графік має більше переваг на ринку праці і може найняти кваліфікованіших працівників.

Аналіз посадових інструкцій та професійно-кваліфікаційних характеристик працівників міжрайонних управлінь водного господарства (МУВГ), основна діяльність яких спрямована на організацію впровадження державної політики з питань розвитку водного господарства та меліорації земель, свідчить про можливість запровадження такого режиму роботи в цих організаціях. Так, на сьогодні, у Колективному договорі Рівненського МУВГ передбачено жорсткий режим праці з фіксуванням початку роботи о 8:00, перерви на обід з 13:00 до 13:45 та закінчення роботи – о 17:00 (в п’ятницю – о 15:45) . Надання робочому часу певної гнучкості дозволить підвищити мотивованість персоналу до ефективної праці за рахунок отримання можливості вільніше планувати свій робочий день, враховуючи змогу добирання до місця роботи, виконання родинних та інших соціальних обов’язків за межами підприємства, біоритми організму та стан здоров’я, завантаженість роботою в конкретний день. На першому етапі варто запровадити гнучкі графіки роботи для керівників, професіоналів, фахівців та технічних службовців. В такому випадку у МУВГ доцільно встановити межі найбільш раннього приходу на роботу о 7:00 та найпізніше її завершення о 20:00. Встановлюючи фіксований час (час обов’язкової присутності працівника на робочому місці - так зване «ядро» робочого часу), необхідно враховувати зв’язки між функціями, що виконуються різними працівниками (табл. 1).

Таблиця 1. Приклади розподілу функцій окремих категорій персоналу

Посада

Фіксований час

Приклади функцій, що виконуватимуться

під час гнучкої частини робочого часу

під час фіксованої частини робочого часу

Головний бухгалтер

з 11:00 до 13:00 та з 14:00 до 16:00

Організація бухгалтерського обліку; оформлення документів

Розподіл обов’язків працівників відділу; забезпечення нарахування платежів до бюджету

Головний економіст

з 10:00 до 13:00 та з 14:00 до 16:00

Організація статистичного обліку за показниками, що відносяться до компетенції відділу; проведення економічного аналізу

Керівництво роботою з економічного планування ; контроль за структурними підрозділами та видача завдань

Головний механік

з 9:00 до 12:00 та з 15:00 до 16:00

Розроблення планів випробувань та ремонтів устаткування; підготовка технічних завдань з впровадження засобів механізації

Контроль за дотриманням правил технічної експлуатації; забезпечення розробки заходів щодо розміщення замовлень на ремонт

Економіст І категорії

з 9:00 до 12:00 та з 14:00 до 16:00

Вивчення ефективності використання діючих форм і систем зарплати; розробка положення про преміювання

Сприяння ефективності форм організації і стимулювання, атестації і раціоналізації робочих місць

Інженер з підготовки кадрів І категорії

з 10:00 до 12:00 та з 14:00 до 16:00

Ведення та зберігання особових карт і трудових книжок; складання звітності про роботу з кадрами

Здійснення контролю за станом трудової дисципліни ; організація лекцій для підвищення рівня знань

Провідний інженер з використання водних ресурсів

з 9:00 до 12:00 та з 15:00 до 16:00

Надання звітів про використання води; систематизація вхідної кореспонденції

Контроль за роботою із здачі необхідної інформації дільницями

Провідний інженер з організації експлуатації та ремонту

з 9:00 до 12:00 та з 15:00 до 16:00

Складання графіків планово-попереджувальних робіт; підготовка проектів наказів в
управлінні

Розробка та забезпечення проектними документами на проведення ремонтів ; надання технічних умов на розміщення споруд

Провідний інженер з охорони праці

з 10:00 до 13:00 та з 15:00 до 16:00

Розповсюдження передового досвіду роботи зі створення здорових і безпечних умов праці на виробництві

Організація системи охорони праці; розробка з іншими службами заходів з попередження нещасних випадків на виробництві

Оскільки законодавством України такий режим чітко не регулюється, роботодавець спільно з трудовим колективом повинен встановлювати час обов’язкової присутності працівників на робочому місці з подальшим фіксуванням у Колективному договорі. При чому, роботодавець, відповідно до частини третьої ст. 32 КЗпП, повинен попередити працівників про новий режим роботи не пізніше ніж за два місяці до його впровадження [1] . Також необхідно враховувати, що не виключені випадки, коли протягом дня працівник вирішує особисті питання, а потім змушений працювати вночі. Тому необхідно визначити, чи підходить застосування гнучкого режиму для конкретного співробітника [ 2 ] . Для контролю доцільно призначити людину, яка б фіксувала час приходу на робоче місце працівників, для яких встановлено гнучкий режим роботи (наприклад вахтер, контролер). Якщо гнучкий графік не виправдає сподівань, можна повернутись до жорсткого режиму. При позитивних наслідках запровадження такої форми організації праці, доцільним буде її використання і для інших працівників в організації, а також подальше запровадження гнучкого робочого тижня та місяця.

Список використаних джерел:

1. Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 №322-VIII зі змінами і доповненнями

2. Личные деньги. Плюсы и минусы "гибкого" рабочего времени [ Електронний ресурс ]. – Режим доступу: http://www.hrmonitor.ru/index.php?p=14&pname=news&news_id=2129