Наши конференции

В данной секции Вы можете ознакомиться с материалами наших конференций

VII МНПК "АЛЬЯНС НАУК: ученый - ученому"

IV МНПК "КАЧЕСТВО ЭКОНОМИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ: глобальные и локальные аспекты"

IV МНПК "Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности"

I МНПК «Финансовый механизм решения глобальных проблем: предотвращение экономических кризисов»

VII НПК "Спецпроект: анализ научных исследований"

III МНПК молодых ученых и студентов "Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации"(17-18 февраля 2012г.)

Региональный научный семинар "Бизнес-планы проектов инвестиционного развития Днепропетровщины в ходе подготовки Евро-2012" (17 апреля 2012г.)

II Всеукраинская НПК "Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения" (6-7 апреля 2012г.)

МС НПК "Инновационное развитие государства: проблемы и перспективы глазам молодых ученых" (5-6 апреля 2012г.)

I Международная научно-практическая Интернет-конференция «Актуальные вопросы повышения конкурентоспособности государства, бизнеса и образования в современных экономических условиях»(Полтава, 14?15 февраля 2013г.)

I Международная научно-практическая конференция «Лингвокогнитология и языковые структуры» (Днепропетровск, 14-15 февраля 2013г.)

Региональная научно-методическая конференция для студентов, аспирантов, молодых учёных «Язык и мир: современные тенденции преподавания иностранных языков в высшей школе» (Днепродзержинск, 20-21 февраля 2013г.)

IV Международная научно-практическая конференция молодых ученых и студентов «Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации» (Днепропетровск, 15-16 марта 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Альянс наук: ученый – ученому» (28–29 марта 2013г.)

Региональная студенческая научно-практическая конференция «Актуальные исследования в сфере социально-экономических, технических и естественных наук и новейших технологий» (Днепропетровск, 4?5 апреля 2013г.)

V Международная научно-практическая конференция «Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности» (Желтые Воды, 4?5 апреля 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Научно-методические подходы к преподаванию управленческих дисциплин в контексте требований рынка труда» (Днепропетровск, 11-12 апреля 2013г.)

VІ Всеукраинская научно-методическая конференция «Восточные славяне: история, язык, культура, перевод» (Днепродзержинск, 17-18 апреля 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Спецпроект: анализ научных исследований» (30–31 мая 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения» (Днепропетровск, 7–8 июня 2013г.)

V Международная научно-практическая Интернет-конференция «Качество экономического развития: глобальные и локальные аспекты» (17–18 июня 2013г.)

IX Международная научно-практическая конференция «Наука в информационном пространстве» (10–11 октября 2013г.)

IV Международная научно-практическая конференция "Проблемы формирования новой экономики ХХI века" (22-23 декабря 2011г.)

К.е.н. Нікітін А.В.

ДВНЗ « Київський національний економічний університет іменіВадимаГетьмана» , Україна

Д.е.н. Брітченко І.Г.

Міжгалузевий інститут підвищення кваліфікації та перепідготовки спеціалістів Полтавського університету економіки і торгівлі, Україна

СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ БАНКІВСЬКОГО РИНКУ УКРАЇНИ

Ми можемо спостерігати, що макроекономічна ситуація в Україні в першій половині 2011 року мала тенденцію до поліпшення. Офіційна статистика відзначає зростання реальної зарплати на 9,6% за 5 місяців 2011 року порівняно з аналогічним періодом 2010 року, приріст ВВП у другому кварталі 2011 р. – 3,8%. Приріст промислового виробництва склав 8,7% [1]. Банківський сектор також демонструє позитивну динаміку [2]. Капітал банків зріс з початку року на 8,8% і склав на кінець червня 2011 149,8 млрд. грн., що являє собою 14,7% усіх пасивів банків (при нормативному значенні не нижче 9%). Зростання активів банківської системи України за той же період склав 8,4%. Тобто, в перерахунку на річні відсотки, банківська система обганяє економіку більше ніж удвічі (це без урахування інфляції; з урахуванням інфляції – на рівні 5,9% в секторі споживання і на 15,6% в секторі промислового виробництва, ми бачимо швидше номінальний зростання). У той же час, банки продовжують отримувати збитки: 1,1 млрд. грн. за 1 квартал 2011 року (що значно менше 8,3 млрд. грн. за відповідний період минулого року). При цьому доходи банків зросли на 4,1% – а витрати скоротилися на 6,2%. Зауважимо, що аналіз динаміки структури доходів і витрат банківської системи свідчить про значний вплив на цей показник стану кредитного ринку.

Так, частина процентних доходів трансформується в комісійні доходи, а левову частку витрат становлять відрахування в резерви. Падіння частки відрахування в резерви до 22,8% станом на 1 липня 2011 року (за той же період минулого року – 31,8%) свідчить про поліпшення ситуації на кредитному ринку у відношенні якості кредитного портфеля. У той же час, обсяг кредитних вкладень банків продовжує зростати.

Приріст кредитних вкладень банків за півріччя становить нетто-сальдо кредитних вкладень, проте, окрім очевидного зростання кредитного портфеля, ми можемо відзначити деяке підвищення якості управління кредитним портфелем. Хоча загальна сума резервів на покриття кредитних вкладень зростає, зросло й покриття резервів діючих кредитів, що означає: банки припиняють занижувати їх. Побічно ці дані свідчать про те, що банки не використовують формування резервів в якості оптимізації податкових платежів. Інакше, покриття резервів діючих кредитів давно вийшло б за рамки існуючих 4-5%. Тобто формування адекватного резерву стосується в першу чергу до простроченої заборгованості; але останнім часом почав зростати і резерв під діючі кредити (приріст 25% за півріччя).

Розглянемо більш детально банки першої і другої групи – лідери за обсягом зростання кредитних портфелів у звітному півріччі. Зазначимо, що за цей період жоден банк першої та другої групи свою групу не покинув і в ці групи не додався новий банк (17 банків першої групи і 22 банки другої групи). За півріччя 27 з 39 банків показали позитивний приріст кредитного портфеля, причому перші 15 банків за приростом – дали 90,6% приросту. Один Приватбанк забезпечив 45,02% всього приросту ТОП-15, перші 5 банків з ТОП-15 по приросту – 72,50%. Крім абсолютного приросту, інтерес представляє відносний приріст, який показали максимально банк «Фінансова ініціатива» (20,24%) і «Укргазбанк» (18,19%).

Якщо розглянути ті ж банки 1 та 2 групи, як учасники ринку депозитів фізичних осіб, бачимо схожу картину. За півріччя 31 з 39 банків показали позитивний приріст депозитів фізичних осіб, причому перші 15 банків за приростом – дали 94,3% приросту. Один Приватбанк забезпечив 46,86% всього приросту ТОП-15, перші 5 банків з ТОП-15 по приросту – 77,38%. Відзначимо, що деякі банки досягли значного абсолютного вкладів населення, практично не збільшивши при цьому кредитного портфеля. Так «Брокбізнесбанк» наростив залишки по вкладах населення на майже мільярд гривень при зростанні кредитного портфеля всього на 71,5 млн. грн. Це показує прагнення до обережної кредитної політики і відображає загальну картину: ліквідність банків продовжує зростати. Що стосується ТОП-15 за відносною приросту депозитів населення, то попереду абсолютно очікувано «Фінансова ініціатива» (+147,12%) і банки з іноземним капіталом, до яких довіра населення традиційно більше.

Єдиний проблемний банк з ТОП-20 за ренкінгом НБУ, банк «Надра» нарешті отримав гарні перспективи: в липні поточного року австрійська компанія Centragas Holding AG, стала найбільшим акціонером банку «Надра» з часткою 89,97%. Ряд великих клієнтів банку погасили кредити на суму 422 млн грн. А вже в серпні надійшла інформація, що банк «Надра» залучив 525 млн грн на умовах субординованого боргу у компанії Centragas Holding АG. Таким чином, ТОП-20 демонструє виключно позитивні тенденції і, сподіваємося, залишок року пройде в тому ж ключі: активи будуть продовжувати рости, надлишкова ліквідність знижуватися, можливості по залученню дешевих ресурсів – розвиватися.

З 198 зареєстрованих в Україні банків, 19 знаходиться в стані ліквідації, один банк – у стані реорганізації. Фонд гарантування вкладів фізичних осіб України (ФГВФОУ) здійснює виплати вкладникам шістнадцяти банків. ФГВФОУ має фінансові ресурси в розмірі 4038 млн. грн, що цілком достатньо при збереженні динаміки ліквідації банків, яка має тенденцію до припинення [3]. Одночасно, для банківської системи залишається гострим питання проблемних банків, ліквідація яких небажана не стільки для вкладників, вклади яких не гарантуються Фондом, а й для можливого зростання довіри до банківської системи в цілому. Переважну частку зобов'язань зазначеної групи проблемних банків (понад 80%) становлять зобов'язання банку «Надра», який, як зазначено вище, практично гарантовано залишить групу і приєднається до стійких банків.

Таким чином, банківська система Україна продовжує виходити із системної кризи і проявляти ознаки пожвавлення. Зростання ресурсної бази супроводжується прискореним ростом дохідних активів і зниженням резерву незатребуваною ліквідності. Практично всі банки першої і другої групи показали стійке зростання, що випереджає індикативні показники зростання ВВП. Оживився ринок корпоративних запозичень банківської системи. Основні гравці відновили не тільки споживче кредитування, але і починають відновлювати іпотечне. Можна зробити висновок, що навіть в декларованих непростих економічних умовах, на ринку кредитів, раціональна стратегія ряду банків дозволяє досягти вражаючих результатів на кредитному ринку, як серйозно нарощуючи портфелі, так і проявляючи зважений підхід до ризиків. Частка проблемних банків в активах і зобов'язаннях системи незначна. У той же час буде очікуватися тенденція до посилення НБУ нагляду і посилення регулювання кредитного ринку, щоб уникнути повторення його перегріву до кінця 2011 року. До того ж тривають негативні тенденції щодо монополізації ринку, які потребують управління.

Список використаних джерел:

1. Державна служба статистики України. Офіційний сайт [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua

2. Національний банк України. Офіційний сайт [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://bank.gov.ua

3. Фонд гарантування вкладів фізичних осіб України. Офіційний сайт [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.fg.org.ua