Наши конференции

В данной секции Вы можете ознакомиться с материалами наших конференций

VII МНПК "АЛЬЯНС НАУК: ученый - ученому"

IV МНПК "КАЧЕСТВО ЭКОНОМИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ: глобальные и локальные аспекты"

IV МНПК "Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности"

I МНПК «Финансовый механизм решения глобальных проблем: предотвращение экономических кризисов»

VII НПК "Спецпроект: анализ научных исследований"

III МНПК молодых ученых и студентов "Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации"(17-18 февраля 2012г.)

Региональный научный семинар "Бизнес-планы проектов инвестиционного развития Днепропетровщины в ходе подготовки Евро-2012" (17 апреля 2012г.)

II Всеукраинская НПК "Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения" (6-7 апреля 2012г.)

МС НПК "Инновационное развитие государства: проблемы и перспективы глазам молодых ученых" (5-6 апреля 2012г.)

I Международная научно-практическая Интернет-конференция «Актуальные вопросы повышения конкурентоспособности государства, бизнеса и образования в современных экономических условиях»(Полтава, 14?15 февраля 2013г.)

I Международная научно-практическая конференция «Лингвокогнитология и языковые структуры» (Днепропетровск, 14-15 февраля 2013г.)

Региональная научно-методическая конференция для студентов, аспирантов, молодых учёных «Язык и мир: современные тенденции преподавания иностранных языков в высшей школе» (Днепродзержинск, 20-21 февраля 2013г.)

IV Международная научно-практическая конференция молодых ученых и студентов «Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации» (Днепропетровск, 15-16 марта 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Альянс наук: ученый – ученому» (28–29 марта 2013г.)

Региональная студенческая научно-практическая конференция «Актуальные исследования в сфере социально-экономических, технических и естественных наук и новейших технологий» (Днепропетровск, 4?5 апреля 2013г.)

V Международная научно-практическая конференция «Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности» (Желтые Воды, 4?5 апреля 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Научно-методические подходы к преподаванию управленческих дисциплин в контексте требований рынка труда» (Днепропетровск, 11-12 апреля 2013г.)

VІ Всеукраинская научно-методическая конференция «Восточные славяне: история, язык, культура, перевод» (Днепродзержинск, 17-18 апреля 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Спецпроект: анализ научных исследований» (30–31 мая 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения» (Днепропетровск, 7–8 июня 2013г.)

V Международная научно-практическая Интернет-конференция «Качество экономического развития: глобальные и локальные аспекты» (17–18 июня 2013г.)

IX Международная научно-практическая конференция «Наука в информационном пространстве» (10–11 октября 2013г.)

IV Международная научно-практическая конференция "Проблемы формирования новой экономики ХХI века" (22-23 декабря 2011г.)

Терехов Д.С.

Хмельницький національний університет, Україна

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РИНОК ЯК ФАКТОР РОЗВИТКУ АВТОМАТИЗОВАНИХ СИСТЕМ ТА ТЕХНОЛОГІЙ

На сучасному етапі розбудови економічних відносин завдяки розвитку інформаційної економіки відбувається зміна значення інформаційних ресурсів у розвитку підприємств: інформація стає все більш значущим їх ресурсом. Інформаційні ресурси починають розглядати не тільки з позиції інформатики, а і з позицій економічної науки, що зумовлює необхідність розширення поглядів на інформаційні ресурси. Тому все більше уваги економістів приділяється інформаційним системам (ІС) та технологіям (ІТ).

Одним з найвагоміших факторів розвитку інформаційних систем та технологій є інформаційний ринок, кон’юнктура та інфраструктура якого здійснює безпосередній вплив на їх розвиток як на макро-, так і на мікрорівні. Сьогодні на інформаційному ринку відбувається перманентне зростання кількості покупців та продавців, розширюються можливості експлуатації та інтелектуалізуються продукти та послуги. Емпіричні дослідження доводять, що більшість всесвітньовідомих компаній працюють у сфері ІТ. Кожен із секторів інформаційного ринку надає широкий спектр можливостей підприємствам захистити поле своєї діяльності й розвиватися. Але існують чинники, які обумовлюють особливості у практичному розповсюдженні та використанні ІТ у різних країнах. Зрозуміло, що використання ІТ має бути економічно вигідним, що у великій мірі обумовлюється економічним становищем країни та державною політикою в галузі інформатизації. Стратегія поведінки вітчизняних підприємств щодо зарубіжних ІТ має враховувати, що зазвичай іноземні інформаційні системи мають доволі високу ціну, яка знаходиться поза межею фінансових можливостей вітчизняних підприємств. Також західні розробки передбачають зовсім інші принципи і традиції ведення підприємництва і не враховують особливості українських реалій.

Така ситуація безумовно впливає на ефективність використання інформаційних технологій вітчизняними підприємствами. Адже зрозуміло, що збільшення прибутку за рахунок впровадження ІТ можна отримати лише за умови наявності розвиненої інформаційної інфраструктури та підготовленого персоналу. Незаперечним можна вважати твердження, що в ринково розвинених країнах використання ІС та ІТ стало буденною необхідністю. В Україні значна кількість підприємств сьогодні балансує на грані виживання, а тому удосконалення ІС для них є не настільки важливими, щоб спрямовувати значні кошти на їх впровадження. Хоча завдання інформатизації в діяльності підприємства сприймаються з великим розумінням, але відокремлено і вузько, без намагання інтегрувати розрізнені показники для проведення аналізу господарської і комерційної ситуації з метою мінімізації витрат і отримання максимального прибутку. Ці недоліки вітчизняного управління суттєво зменшують коефіцієнт корисної дії українських підприємств[2].

Порівняльний аналіз представлених в Україні інформаційних систем, що використовуються в управлінні вітчизняними виробничими підприємствами, свідчить про те що, найпоширенішими в Україні ІС, які впроваджуються на вітчизняних підприємствах, є програмні продукти закордонних компаній, що відповідають вимогам світового рівня: " Огасlе соrроrаtiоn " (система " Огасlе Аррlication ") "SАР АG" (система "R/3"), "Sса1а" (система "Sса1а") та " Вааn Соmpany " (система " Вааn IV"). Кожна з наведених інформаційних систем повинна забезпечити автоматизацію процесів управління усіх структурних підрозділів підприємства. Серед розробок вітчизняних та російських компаній, які також досить часто використовують українські підприємства, варто виділити інформаційні системи компаній "Галактика", «1С», "Парус", «Інформаційні технології», «Флагман» тощо [1] . Сьогодні на інформаційному ринку України пропонуються десятки пакетів програм для комп'ютеризації управління підприємством в цілому, загальна порівняльна характеристика яких наведена у табл. 1.

Таблиця 1. Порівняльна характеристика інформаційних систем, представлених в Україні

Назва ІС

Компанія-розробник

Період впровадження

Вартість (ліцензія на 50 робочих місць)

Адаптова­ність до Ук­раїнського за­конодавства

Функціональні можливості

ЗАХІДНІ ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ

SAP R/3

SAP AG (Німеччина)

Від 1 до років

Від 350 тис USD

Адаптовано

Підтримка більше 4 СУБД та 4 ОС сервера, абсолютна адаптація

Oracle Applications

Oracle (США)

Від 1 до років

Від 250 тис USD

Адаптовано

Підтримка 1 СУБД, абсолютна адаптація

Baan ERP

SSA Global (США)

Від 6 міс. до 1,5 року

Від 150 тис USD

Адаптовано

Підтримка більше 4 СУБД та 4 ОС сервера, часткова адаптація

MBS Axapta, Navision

Microsoft (США)

Від 6 міс. до 2 років

Від 175 тис USD

Не адаптовано

Підтримка 1 СУБД та 1 ОС сервера, часткова адаптація

MFG/PRO

QAD (США)

Від 3 міс. до 1,5 року

Від 100 тис USD

Адаптовано

Підтримка 2 СУБД та 4 ОС сервера, відсутня адаптація

iScala

Epicor (США

Від 3 міс. до 1,5 року

Від 100 тис USD

Адаптовано

Підтримка 1 СУБД та більше 4 ОС сервера, повна адаптація

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ КРАЇН СНД

"Галактика ERP"

«Галактика»

Від 4 міс.до 1,5 року

Від 50 тис USD

Адаптовано

Підтримка більше 4 СУБД та 4 ОС сервера, повна адаптація

"Парус Предприятие "

«Парус»

Від 4 міс. до 1 року

Від 50 тис USD

Адаптовано

Підтримка 1 СУБД та 1 ОС сервера, повна адаптація

«8.0.

Предприятие »

«1С»

Від 3 до 9 міс.

Від 7,5 тис USD

Адаптовано

Підтримка 1 СУБД та 1 ОС сервера, повна адаптація

ІТ-предприятие

«Інформаційні технології»

Від 6 міс. до 1,5 року

Від 25 тис USD

Адаптовано

Підтримка більше 4 СУБД та 1 ОС сервера,

Повна адаптація

BS Integrator

" Бизнес Сервис "

Від 6 міс. до 1,5 року

Від 7 тис USD

Адаптовано

Підтримка 2 СУБД та 2 ОС сервера, повна адаптація

«Флагман»

« Инфософт »

Від 3 міс до 1 року

Від 15 тис USD

Адаптовано

Підтримка 2 СУБД та 2 ОС сервера, повна адаптація

Наведена в табл. 1 порівняльна характеристика найпоширеніших інформаційних систем, що використовуються в управлінні українських виробничих підприємств дозволяє виокремити основні переваги та недоліки даних продуктів. До переваг більшості західних продуктів можна віднести модульність систем, можливість роботи в мережах, до яких входять комп'ютери, що працюють під управлінням різних операційних систем або побудовані на різних обчислювальних платформах, велику функціональну гнучкість, наявність інтегрованих систем виробництва і систем проектування. До недоліків відносяться складна документація, високі вимоги до апаратної частини, значна вартість аутсорсінгу . Щодо вітчизняних та російських аналогів, вони мають досить глибоку інтегрованість і чітку підтримку законодавчої бази, а також не такі високі технічні вимоги до локальної мережі підприємства. Та головною перевагою наших розробок залишається відносно невисока вартість.

Таким чином, за сучасних умов будь-яка інформаційна система управління підприємством покликана автоматизувати процеси управління виробництвом, фінансами, постачанням, витратами на підприємстві. Ті або інші можливості мають як іноземні, так і вітчизняні розробки, які в першу чергу відрізняються функціональністю та вартістю впровадження проекту. Проте при безпосередньому виборі ІС для конкретного підприємства актуальності набуває детальна порівняльна характеристика ІТ, яка враховує повноту функціональних можливостей, можливості швидкого перенастроювання , підтримку декількох систем управління базою даних, вартість необхідного устаткування, адаптацію до законодавства України, кількість підтримуваних операційних систем для сервера, програмно-апаратні платформи, вартість ліцензії тощо.

Список використаних джерел:

1. Назаренко В.М. Оценка критериев оптимальности КИС производственных предприятий / В.М. Назаренко, А.А. Кошулько , Н.В. Назаренко // Корпоративные системы . – 2007. – № 2. – С. 39-42.

2. Татарчук М.І. Корпоративні інформаційні системи: навч . посіб . / М.І. Татарчук. – К.: КНЕУ, 2005. – 291 с.