Наши конференции

В данной секции Вы можете ознакомиться с материалами наших конференций

VII МНПК "АЛЬЯНС НАУК: ученый - ученому"

IV МНПК "КАЧЕСТВО ЭКОНОМИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ: глобальные и локальные аспекты"

IV МНПК "Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности"

I МНПК «Финансовый механизм решения глобальных проблем: предотвращение экономических кризисов»

VII НПК "Спецпроект: анализ научных исследований"

III МНПК молодых ученых и студентов "Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации"(17-18 февраля 2012г.)

Региональный научный семинар "Бизнес-планы проектов инвестиционного развития Днепропетровщины в ходе подготовки Евро-2012" (17 апреля 2012г.)

II Всеукраинская НПК "Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения" (6-7 апреля 2012г.)

МС НПК "Инновационное развитие государства: проблемы и перспективы глазам молодых ученых" (5-6 апреля 2012г.)

I Международная научно-практическая Интернет-конференция «Актуальные вопросы повышения конкурентоспособности государства, бизнеса и образования в современных экономических условиях»(Полтава, 14?15 февраля 2013г.)

I Международная научно-практическая конференция «Лингвокогнитология и языковые структуры» (Днепропетровск, 14-15 февраля 2013г.)

Региональная научно-методическая конференция для студентов, аспирантов, молодых учёных «Язык и мир: современные тенденции преподавания иностранных языков в высшей школе» (Днепродзержинск, 20-21 февраля 2013г.)

IV Международная научно-практическая конференция молодых ученых и студентов «Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации» (Днепропетровск, 15-16 марта 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Альянс наук: ученый – ученому» (28–29 марта 2013г.)

Региональная студенческая научно-практическая конференция «Актуальные исследования в сфере социально-экономических, технических и естественных наук и новейших технологий» (Днепропетровск, 4?5 апреля 2013г.)

V Международная научно-практическая конференция «Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности» (Желтые Воды, 4?5 апреля 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Научно-методические подходы к преподаванию управленческих дисциплин в контексте требований рынка труда» (Днепропетровск, 11-12 апреля 2013г.)

VІ Всеукраинская научно-методическая конференция «Восточные славяне: история, язык, культура, перевод» (Днепродзержинск, 17-18 апреля 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Спецпроект: анализ научных исследований» (30–31 мая 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения» (Днепропетровск, 7–8 июня 2013г.)

V Международная научно-практическая Интернет-конференция «Качество экономического развития: глобальные и локальные аспекты» (17–18 июня 2013г.)

IX Международная научно-практическая конференция «Наука в информационном пространстве» (10–11 октября 2013г.)

I Международная научно-практическая конференция «Финансовый механизм решения глобальных проблем: предотвращение экономических кризисов» (22-23 марта 2012г.)

Наливайко Д.О., Бочарова А.Ю.

Східноукраїнський національний університет імені В. Даля, м. Луганськ, Україна

ВПЛИВ ГЛОБАЛЬНИХ ЕКОНОМІЧНИХ ПРОЦЕСІВ НА ЕКОНОМІКУ УКРАЇНИ

На сучасному етапі розвитку глобалізація об’єднує близько 30% країн світу, зумовлює все більшу різницю у розвитку та фінансовій стабільності її учасників, а не забезпечує перерозподіл фінансових ресурсів на користь менш розвинутих країн. Зараз на етапі розвитку національної економіки прослідковується значна залежність цих процесів від загальносвітових тенденцій. Характерним є те, що чим відкритіше національна економіка до світових процесів, тим більше сил і ресурсів потрібно для пристосування до умов глобалізації. Однак глобалізація не забезпечує нові моделі розвитку національної економіки, а все більше акцентує увагу на виборі власної програми економічного розвитку країни та її ефективній реалізації.

Питання аналізу впливу процесів глобалізації на розвиток національних економічних систем досліджували такі зарубіжні та вітчизняні вчені: Дж. Даннінг , Й. Шумпетер , Дж. Сороса, Дж. Кейнса, М. Портера , Р. Соллоу , В.П. Степаненко, О. Білорус, І.Р. Боднар, О.Г. Пеньков , О.І. Олексюк та багатьох інших.

Метою статті є визначення впливу глобальних економічних процесів на напрямки розвитку економіки України а також на діяльність окремих суб’єктів господарювання.

Україні необхідна структурна перебудова економіки, із запровадженням такої моделі її розвитку, що сприяла б конкурентоспроможності української економіки.

Існують різні економічні процеси і явища у світовій економіці, які зумовлюють наявність великої кількості підходів щодо оцінки їх впливу та наслідків на національному економіку. Виділимо найвідоміші з них.

Основного економічним результатом діяльності економічних систем різних країн виступає рівень добробуту населення, що виражається через частку валового національного продукту ( ВНП ) на душу населення. ВНП – це сукупна вартість кінцевих продуктів, створених національним капіталом як на території країни, так і за кордоном упродовж року. Валовий національний продукт розподіляється відповідно до національних завдань розвитку та світової економічної ситуації (і не тільки економічної) [1].

Особливо важливим цей показник стає в умовах глобалізації, оскільки саме це явище повинне сприяти в першу чергу зростанню рівня добробуту населення країн-учасників, а вже потім розвитку провідних галузей економіки тієї чи іншої країни.

В умовах глобалізаційних процесів ВНП має стабільно зростати під впливом участі на світовому ринку, відкритості національної економіки до зарубіжних інноваційних моделей розвитку, іноземних інвестицій, відкриття представництв національних підприємств у інших країнах та переливу капіталу між країнами.

Але цей показник може знижуватися за умов не гнучкого реагування держави на зміни на світовому ринку, нездатності пристосовуватися до дії вищезазначених факторів та наявності диспропорцій і недоліків у функціонування національної чи світової економічних систем, до цього може привести фінансова криза.

Необхідно встановити оптимальну структуру розподілу ВНП , яка б враховувала особливості розвитку тієї чи іншої економічної системи, дозволяла б реалізувати її потенціал та вдосконалювати провідні галузі.

Найбільш загальний у економічній науці економічних показників, що характеризують отримані результати окремої держави, чи окремої системи міжнародних економічних груп виступає валовий внутрішній продукт (ВВП). ВВП – це сукупна вартість усіх кінцевих товарів і послуг, створених упродовж року на території даної країни.                         

Саме цей показник закладено в основу більшості прогнозів і пропорцій світових тенденцій. На його основі визначають рівень фінансування інноваційних процесів, життєвий рівень населення, ступінь і масштаб зовнішньоекономічних операцій та інші індикатори соціально-економічного розвитку. Фінансове забезпечення функціонування країни протягом року залежить від обсягів ВВП.

Основним макроекономічним результатом діяльності економічних систем та їх об’єднань виступає показник доданої вартості [2]. Додана вартість – різниця між вартістю вироблених товарів та послуг і вартістю матеріальних витрат на виробництво й реалізацію продукції. ? Показник доданої вартості виступає частиною ВНП та ВВП, однак його частка залежить від ефективності господарювання суб’єктів економіки та обраної ними стратегії розвитку на національному та світовому ринках.

Для України необхідно змінювати стратегію своєї діяльності, щоб не ускладнювати ситуацію зростанням державного боргу, приватизацією, зростанням рівня безробіття та подальшим зниженням обсягів ВВП і ВНП . На сучасному ж етапі намагання майже миттєво реформувати економіку країни за стандартами ЄС є невиправданим з економічної точки зору. Доцільно скористатися постійним супутником глобалізації – регіоналізацією . Регіоналізація дозволяє краще враховувати особисті можливості тих чи інших територій, сприяє збереженню національних ринків. Також необхідно переглянути митну політику країни, щоб запобігти подальшому знеціненню національної валюти та захистити вітчизняного виробника [3].

При перерозподілі ВВП визначальними завжди були видатки на соціальний захист, соціальне забезпечення та на розвиток інноваційних технологій. Однак саме зараз спрямування великої частки ВВП лише на розвиток інновацій було б недоцільним через довгий термін їх впровадження та окупності. Доцільніше було б спрямовувати переважну частину отриманих від МВФ позик не на покриття та обслуговування боргу країни, а інвестувати їх в найбільш прибуткові галузі та підприємства, які є основним експортерами країни (експортери продукції рослинництва та тваринництва, мінеральних продуктів, виробів із дорогоцінних металів, механічного обладнання та їх запчастин), у формі кредитування та держзакупівель, при цьому враховувати кон’юнктуру на світовому та національному ринку. Тим самим сприяти зростанню обсягів ВНП , ВВП, стабілізуючи національну грошову одиницю.

Опрацьовуючи наукові дослідження з вказаної проблематики, можна стверджувати, що основними показниками, що характеризують розвиток економічної системи країни та вплив на цей процес ситуації у світовому економічному просторі є: валовий національний продукт та валовий внутрішній продукт (додана вартість, як їх складова) в загальних обсягах, в розрахунку на душу населення країни та темпи приросту цих показників. Розглядається також структура ВНП та ВВП в процесі їх розподілу для забезпечення інноваційних процесів для довготривалої перспективи розвитку конкурентоспроможності економіки, що особливо актуально для України на сучасному етапі її розвитку.

 

Список використаних джерел:

1.       Білорус О.Г. Глобалізація і національна стратегія України / О.Г. Білорус. – Броди: Просвіта, 2001. – 300 с.

2.       Національна економіка :   п ідручник / з а ред. проф., к.е.н. П.В. Круша. – К.: Каравелла ; П іча Ю. В., 200 9 . – 416 с .

3.       Носова О.В. Влияние глобализации на экономическое развитие / О.В. Носова // социальная экономика . – 20 10 . – №1 – 2. – С . 80 – 86 .