Наши конференции

В данной секции Вы можете ознакомиться с материалами наших конференций

VII МНПК "АЛЬЯНС НАУК: ученый - ученому"

IV МНПК "КАЧЕСТВО ЭКОНОМИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ: глобальные и локальные аспекты"

IV МНПК "Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности"

I МНПК «Финансовый механизм решения глобальных проблем: предотвращение экономических кризисов»

VII НПК "Спецпроект: анализ научных исследований"

III МНПК молодых ученых и студентов "Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации"(17-18 февраля 2012г.)

Региональный научный семинар "Бизнес-планы проектов инвестиционного развития Днепропетровщины в ходе подготовки Евро-2012" (17 апреля 2012г.)

II Всеукраинская НПК "Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения" (6-7 апреля 2012г.)

МС НПК "Инновационное развитие государства: проблемы и перспективы глазам молодых ученых" (5-6 апреля 2012г.)

I Международная научно-практическая Интернет-конференция «Актуальные вопросы повышения конкурентоспособности государства, бизнеса и образования в современных экономических условиях»(Полтава, 14?15 февраля 2013г.)

I Международная научно-практическая конференция «Лингвокогнитология и языковые структуры» (Днепропетровск, 14-15 февраля 2013г.)

Региональная научно-методическая конференция для студентов, аспирантов, молодых учёных «Язык и мир: современные тенденции преподавания иностранных языков в высшей школе» (Днепродзержинск, 20-21 февраля 2013г.)

IV Международная научно-практическая конференция молодых ученых и студентов «Стратегия экономического развития стран в условиях глобализации» (Днепропетровск, 15-16 марта 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Альянс наук: ученый – ученому» (28–29 марта 2013г.)

Региональная студенческая научно-практическая конференция «Актуальные исследования в сфере социально-экономических, технических и естественных наук и новейших технологий» (Днепропетровск, 4?5 апреля 2013г.)

V Международная научно-практическая конференция «Проблемы и пути совершенствования экономического механизма предпринимательской деятельности» (Желтые Воды, 4?5 апреля 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Научно-методические подходы к преподаванию управленческих дисциплин в контексте требований рынка труда» (Днепропетровск, 11-12 апреля 2013г.)

VІ Всеукраинская научно-методическая конференция «Восточные славяне: история, язык, культура, перевод» (Днепродзержинск, 17-18 апреля 2013г.)

VIII Международная научно-практическая Интернет-конференция «Спецпроект: анализ научных исследований» (30–31 мая 2013г.)

Всеукраинская научно-практическая конференция «Актуальные проблемы преподавания иностранных языков для профессионального общения» (Днепропетровск, 7–8 июня 2013г.)

V Международная научно-практическая Интернет-конференция «Качество экономического развития: глобальные и локальные аспекты» (17–18 июня 2013г.)

IX Международная научно-практическая конференция «Наука в информационном пространстве» (10–11 октября 2013г.)

I Международная научно-практическая конференция «Финансовый механизм решения глобальных проблем: предотвращение экономических кризисов» (22-23 марта 2012г.)

Баранік О.О., Баранік Н.М.

Сумський національний аграрний університет, Україна

ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ІНФОРМАЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПОДАТКОВОГО КОНТРОЛЮ

Однією з основних умов ефективної діяльності підприємства є своєчасне та вірне здійснення обліку податкових операцій та їх відображення у податковій звітності. Правильний підхід до відображення в податковому обліку операцій платника податків є основою вірного їх відображення в податковій звітності.

В той же час, нерозв’язаність основних теоретичних і методологічних питань призводить до того, що будь-які судження щодо конкретних суспільних процесів, у тому числі й у галузі державного управління, залишаються необґрунтованими.

Тому для стабілізації фінансової системи, забезпечення стійкого надходження бюджетних доходів, дотримання податкової дисципліни як умови якісного виконання фізичними і юридичними особами зобов’язань перед державою зумовили створення особливого напрямку державного фінансового контролю – податкового контролю, як елементу податкового механізму й необхідної умови ефективного податкового менеджменту.

Сучасний стан контролю за своєчасністю і повнотою сплати податків до бюджету суб’єктами господарювання передбачає поліпшення системи адміністрування податків з метою постійного наповнення дохідної частини бюджету. Основним джерелом його наповнення повинна бути добровільна сплата податків, а основною функцією податкових органів – моніторинг податкового процесу.

Висока ймовірність порушення підприємствами податкового законодавства зумовлює необхідність високоефективної організації податкового контролю.

Державна податкова служба покликана постійно контролювати дотримання підприємствами податкової дисципліни. Інформованість податкових органів про можливі порушення податкового законодавства на початковій стадії дає змогу податковій службі реагувати на них належними діями, зокрема передбачати та упереджувати їх виникнення [1] .

На даному етапі понад 80 % доходів держави формується за рахунок податків та зборів, а конституційного обов’язку сплачувати податки і збори дотримуються не всі платники, надзвичайної актуальності набувають питання діяльності органів державної влади щодо реалізації контрольно-наглядової функції у сфері оподаткування [2].

Необхідність стабілізації фінансової системи, забезпечення стійкого надходження бюджетних доходів, дотримання податкової дисципліни як умови якісного виконання фізичними і юридичними особами зобов’язань перед державою обумовили створення особливого напрямку державного фінансового контролю – податкового контролю.

Податковий контроль розглядається з двох сторін: як функція чи елемент державного управління економікою та як особлива діяльність щодо виконання податкового законодавства України. Обидві сторони податкового контролю знаходяться в нерозривній єдності і безупинному розвитку та в удосконалюванні.

Одна з головних вимог до податкового контролю випливає із класичних принципів оподаткування: контроль повинен приносити значно більше коштів, ніж було затрачено на його проведення, і не спричинювати додаткового навантаження на платника податку.

Відповідно до Закону України «Про державну податкову службу в Україні» [3] органи податкової служби визначені як єдина система контролю за дотриманням платниками податків податкового і валютного законодавства, правильністю нарахування, повнотою і своєчасністю сплати до відповідного бюджету податків та зборів, а також неоподатковуваних доходів, установлених законодавством України.

Податковий контроль проводиться службовими особами податкових органів шляхом обліку платників податків і об’єктів, які підлягають оподаткуванню, документальних перевірок, опитування платників податків та інших осіб, перевірки даних обліку та звітності, обстеження приміщень і територій, де можуть знаходитись об’єкти, які підлягають оподаткуванню або використовуються для отримання доходу.

Відповідно до діючого законодавства України правопорушенням у сфері оподаткування називається протиправна дія, що призвела до невиконання суб’єктами податкових правовідносин, установлених законодавчими нормами.

З переходом України до ринкових відносин створюються нові підприємства, що здійснюють свою фінансово-господарську діяльність у різних сферах економіки. У цих умовах з’являються можливості відхилення від оподаткування. У практиці розрізняють такі види ухиляння від сплати податків та зборів:

- незаконне приховання доходів, отриманих підприємствами і фізичними особами;

- перекручування або завищення витрат на виробництво;

- оформлення фіктивних документів на реалізацію продукції;

- оформлення постачання устаткування, матеріальних цінностей, перераховування коштів через фіктивні фірми;

- використання позичкових рахунків комерційних банків для несплати податків;

- незаконне використання пільг, наданих при оподаткуванні;

- перекручування даних при заповненні і наданні звітності про нарахування і сплату податків та зборів;

- легальне відхилення від оподаткування шляхом використання невідповідностей у правовому законодавстві України.

Податковий контроль здійснюється органами податкової служби у формі безвиїзної податкової перевірки (камеральна перевірка) чи виїзної податкової перевірки (документальна перевірка).

Серед нових методів здобуття джерел інформації, за висновками [2], з якими не можна не погодитися, можуть бути, зокрема:

- опитування фізичних осіб, в т.ч. суб’єктів підприємницької діяльності та посадових осіб під час здійснення контрольних функцій;

- проведення перевірок даних, відображених у податкових деклараціях (розрахунках), а також облікових і звітних показників;

- одержання будь-якої інформації, пов’язаної з нарахуванням податків і зборів;

- обстеження територій, що використовуються для здійснення господарської діяльності, приміщень, які використовуються для одержання доходів чи пов’язаних з утриманням інших об’єктів оподаткування, передбачених чинним законодавством.

Тобто, за рахунок розширення інформаційного забезпечення податкового контролю надається можливість ефективніше використовувати наявні людські ресурси, співставляти відомості з різних джерел з метою виявлення ухилень від сплати податків. Крім того на сучасному етапі розвитку економіки успіх діяльності податкової служби багато в чому залежить від ефективності функціонування автоматизованої інформаційної системи.

Таким чином, пріоритетним завданням сьогодення є інформатизація податкових органів, широке використання інформаційних технологій та розбудова інформаційної системи.

 

Список використаних джерел:

1.         Войнаренко М.П. Податковий облік і аудит: підручник / М.П. Войнаренко, Г.В. Пухальська. – К.: Академі я , – 2009. – 376 с. (Серія «Альма-матер»).

2.         Лайко П.А. Інформаційне забезпечення податкового контролю / П.А. Лайко // З б. наук. праць ; з а ред. М.І. Бахмата. – Кам’янець-Подільський, 2009. – С. 628 – 631.

3.         Закон України « Про державну податкову службу в Україні » від 04.12.1990 р. №509-XII, в редакції Закону України від 05.02.1998 р. № 83/98-ВР з наступними змінами та доповненнями [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.rada.gov.ua